Web Tabloları – Blog Yazma – Web Tasarımı Yapımı – Web Tasarımı YouTube Videosu Yapımı – Web Sitesi Tasarlama Fiyatları
Web Tabloları
Kullanıcılara, her öğeyi nitelikleriyle net bir şekilde ilişkilendirebilmeleri ve bu niteliklere dayalı olarak öğeleri birbirleriyle karşılaştırabilmeleri için çeşitli özelliklere sahip bir öğe koleksiyonu sunulmalıdır. Ek olarak, listeyi bir veya daha fazla özelliğe göre sıralamak isteyebilirler.
Kullanıcılara listeyi, öğelerin satırlarda listelendiği ve niteliklerinin sütunlarda gösterildiği tablo biçiminde gösterin.
Çok özellikli bilgiler, verilere yapı sağladığı için en iyi şekilde tablolarda sunulur. Örneğin, sütun başlıkları, satırlarda sunulan öğelerin özelliklerini tanımlayabilir. Ek olarak, bilgilerin tablo biçiminde sunulması, kullanıcıların öğeleri karşılaştırmasını ve desteklendiğinde bunları istenen sırada sıralamasını kolaylaştırır.
En önemlisi, kullanıcıların verilerin satırlar ve sütunlar halinde tablo halinde düzenlenmesine aşina olmaları, onu çok özellikli verileri sunmak için yararlı bir yaklaşım haline getirir.
Tablo verileri genellikle satırlarda, öğeler satırlarda ve özellik değerleri sütunlarda okunur. Veriler tarafından ima edilmedikçe, özellik adlarını tablo başlıklarında gösterin. Etkili tasarım için, tablo tasarımının kullanıcıların ek analiz yapmasına güvenmek yerine kullanım amacına uygun olması önemlidir.
Tablo verilerinin okunabilirliği, sütunların yanı sıra satırların da okunabilirliğinden etkilenir. Her satır için bir ayırıcı çizgi ekleyerek veya satır çizgileri veya zebra çizgileri olarak bilinen alternatif sıralar için farklı bir renk tonu kullanarak satırların okunabilirliğini iyileştirin.
Her iki yaklaşım da, satırlar için öğelerin görsel bir gruplandırmasının oluşturulmasına yardımcı olur ve kullanıcıların her satırda veri izlemeyi zor bulabileceği çok sütunlu (veya geniş sütunlu) veri tabloları için özellikle önemlidir.
Bir çalışma, zebra şeritlemenin daha iyi görev performansına yol açtığı (en azından daha kötü olmadığı) ve düz, çizgili, iki renkli sıra çizgili, çift çizgili ve üçlü çizgili gibi diğer stillerle karşılaştırıldığında daha yüksek bir tercihe sahip olduğu sonucuna varmıştır.
Ek olarak, sütunlardaki öznitelik değerlerini tablo hücresi içeriklerine göre hizalayarak sütunların okunabilirliğini iyileştirin. Verileri hizalamak için şu kuralları izleyin:
- Tam sayıları içeren sütunlar için sağ hizalamayı kullanın (bir kişinin tanımlayıcısı gibi “metin” sayıları değil).
- Ondalık kesirli sayılar için bir ondalık nokta ve sağa hizalama kullanın; negatif sayılar kırmızı ile gösterilebilir veya parantez içine alınabilir.
- Metin içeren sütunlar için (tarih ve saat dahil) sola hizalamayı kullanın.
- Kısa sözcükler veya durum bilgisi (ör. etkin, etkin değil) içeren sütunlar için ortaya hizalamayı kullanın.
Önemli bir istisna, bir sütundaki sayıların aynı ölçü birimini paylaşmamasıdır; bu durumda kullanıcıların sayıları karşılaştırmaması için sola hizalamayı kullanın.
Uzun veri listelerini sütunlara göre sıralamak, kullanıcıların istenen öğeleri hızlı bir şekilde bulmasına ve bunları belirli türler veya durumlar için analiz etmesine yardımcı olur. Masaüstü eşdeğeri gibi, tablo verilerini sıralamak için yaygın bir etkileşim yaklaşımı, kullanıcıların bir sütun başlığına tıklayarak o sütuna göre sıralama yapmasına ve ikinci bir tıklamayla sıralama düzenini tersine çevirmesine (artan veya azalan) izin vermektir.
Verilerin artan (yukarı ok) veya azalan (aşağı ok) düzende sıralandığını belirtmek için karşılık gelen sütun başlığının yanına bir ok simgesi koyarak tablo verilerinin sıralandığı sütun niteliğini belirtin. Verileri sütunlara göre sıralamak ve varsayılan olarak bir sıralama göstergesi göstermek, kullanıcılara tablonun sıralanabileceğini de gösterir.
E-Tablolar
Google E-Tablolar
google e-tablolar giriş
Online tablo oluşturma
E-Tablolar İndir
e-tablolar masaüstü
e-tablolar indir pc
Google Sheets
Sütun başlıklarına göre sıralama, kullanıcıların verileri sıralayabileceği tüm olası yollar sütunlarda mevcut olduğunda uygundur. Bunun mümkün olmadığı durumlarda, sıralama seçeneklerini bir açılır liste veya bir dizi bağlantı olarak açıkça gösterin.
Birden çok sıralama düzeyi gerektiren uygulamalar için (ör. raporlama), işlevselliği ayrı ayrı sağlayın; burada kullanıcılar birden fazla sıralama düzeyi seçebilir ve her sıralama için sıralamanın artan mı yoksa azalan mı olduğunu belirtebilir. Çok düzeyli sıralama için genellikle üç düzey yeterlidir.
Filtreler, kullanıcıların bir listedeki çok sayıda öğeyi yönetilebilir bir kümeye daraltmasına yardımcı olur (Bölüm 6’daki FİLTRELEME düzenine bakın). Daraltma seçenekleri listede yer alan niteliklerse ve kullanıcıların bir seferde yalnızca bir tanesiyle daraltma yapması muhtemelse, filtreler tablolu listenin kendisine gömülebilir.
Öte yandan, filtreleme seçeneklerinin tümü listede mevcut değilse ve kullanıcıların aynı anda birden fazla seçeneğe göre filtreleme yapması muhtemelse, filtreleme seçeneklerini listenin üzerinde ayrı olarak gösterin. Ek olarak, verilerin satır ve sütun özelliklerine göre ayrı ayrı ve birleştirilebildiği bir matris görünümü düşünün.
Kullanıcıların verileri daha iyi anlamalarına yardımcı olduklarında ve/veya istenen öğeleri bulmalarını kolaylaştırdıklarında tablo verilerinin alternatif görünümlerini sunun. Örneğin, e-ticaret uygulamalarıyla ilgili raporları görüntülerken, kullanıcıların metin ve grafik görünümler arasında geçiş yapmasına izin verilmesi yaygın bir durumdur.
Tablo Verilerinin Erişilebilirliğini Geliştirin
Aşağıdakileri HTML işaretlemesine dahil ederek tablo bilgilerinin erişilebilirliğini geliştirin:
1. <CAPTION> etiketini ve <SUMMARY> özelliğini kullanarak tablonun içeriğini tanımlayın. <CAPTION> etiketinin içine, tablonun içeriğini açıklayan kısa bir başlık ekleyin. İçeriği kullanıcılar tarafından görülebilen <CAPTION> etiketinin aksine, SUMMARY özelliğindeki içerik sayfada işlenmez, ancak alternatif tarayıcılar kullananlara tablo içeriğinin daha ayrıntılı bir açıklamasını sağlar.
2. Kullanıcıların tablonun verileri için bağlam oluşturmasına yardımcı olan <TH> etiketindeki SCOPE özniteliğini kullanarak sütun veya satır başlıkları ile karşılık gelen veriler arasındaki ilişkiyi tanımlayın.
Çoğu büyük listenin filtrelenmesi gerekir; büyük listeleri daraltmak için tasarımcıların kullanabileceği seçenekler için FILTERING modeline ve DYNAMIC QUERYING modeline bakın. Büyük listeler ayrıca tipik olarak aynı sayfadaki tüm öğeleri gösteremez, bu nedenle PAGINATION genellikle tablo listelerinin ayrılmaz bir parçasıdır; SÜREKLİ KAYDIRMA’yı da bir seçenek olarak düşünün.
Web sitelerinizi, arama motorlarında en yukarı getirmek adına sizlere 3 adet paket öneriyoruz. Bu paketler sayesinde web siteleriniz aramalarda 1 yıl içerisinde en yukarıya tırmanacaktır.
1) Backlink Paketi 50 $ (Yıllık Ücret)
2) Hızlandırma Paketi 300 $ (Yıllık Ücret)
3) Kelime Yönlendirme Paketi 150 $ (Aylık Ücret)