Türetilmiş Tablolar – Blog Yazma – Web Tasarımı Yapımı – Web Tasarımı YouTube Videosu Yapımı – Web Sitesi Tasarlama Fiyatları
Türetilmiş Tablolar
Türetilmiş tablolar, FROM yan tümcesi düzeyinde ana sorguya katıştırılmış sorgu ifadeleri olarak adlandırılır. Veritabanında saklanmayan sanal tablolar olarak ele alınırlar. Türetilmiş tablolar avantajlıdır, çünkü diğer sorgulara entegre etmek için erişim ayrıcalıkları gerektirmezler, ancak ikincisinin okunabilirliğini düşürme dezavantajına sahiptirler.
ÖNEMLİ NOT : Türetilmiş tabloyla ilgili sorgu bir takma ad kullanılarak adlandırılmalıdır.
Tablo değerli işlevler (TVF’ler)
SQL dilinin yordamsal uzantısı, FROM yan tümcesi için bir seçenek olarak çok pratik bir mekanizma sağlar. Tablo değerli işlevler (TVF’ler) olarak belirlenen tabloları döndüren işlevler, döndürme sonucu sanal bir tabloya benzetilebilen bir veri kümesi olan işlevlerdir.
ÖNEMLİ NOTLAR.— Fonksiyon tarafından döndürülen veri seti, SELECT sorgusu tarafından belirlenir. Döndürülecek kümenin yapısını işlev başlığındaki bir TABLE değişkeni aracılığıyla tanımlamak ve ardından çeşitli veri işleme istekleri (INSERT, UPDATE ve DELETE) aracılığıyla işlevin gövdesinde içeriğini belirtmek mümkündür. İşlev gövdesi, veri kümesini içeren sonuç değişkenini döndürmek için RETURN komutunu içermelidir.
Prosedürel nesnelerin ve özellikle tabloları döndüren işlevlerin yönetimi, veritabanı yöneticisi tarafından geliştiricilere ve/veya son kullanıcılara sağlanan erişim haklarını da gerektirir. Tabloları FROM yan tümcesi seçenekleri olarak döndüren işlevlerin güçlü noktası, veri kümelerinin yapılandırılmasıdır.
Ortak tablo ifadeleri (CTE’ler)
Ortak tablo ifadeleri (CTE’ler), kodun okunabilirliği ile veritabanı yöneticisi tarafından uygulanan güvenlik kısıtlamaları arasında iyi bir uzlaşmayı temsil eder.
Aslında, CTE’ler türetilmiş tablolara benzer, ancak FROM yan tümcesinde ayrı olarak tanımlanır. WITH anahtar kelimesi üzerinden yapılan ve erişim hakkı gerektirmeyen bu tanımlama geçicidir ve mevcut talebe göre yerelleştirilir.
ÖNEMLİ NOTLAR: CTE, talepte birkaç kez referans oluşturabilir. Aynı sorguda birkaç CTE oluşturulabilir.
CTE’nin ömrü, isteğin ömrü kadardır. Sunucuda kalıcı olmaz ve farklı istekler arasında paylaşılamaz.
Veri analizi her zaman analiz edilecek veri kaynağını belirlemekle başlar. Bir SQL sorgusunda bu görev, satır, seçici veya türetilmiş verilerin kaynaklarını belirleyen FROM yan tümcesine atanır.
Birleştirmeler
İlişkisel veritabanlarına katılmak, birden çok bağlantılı tablodan veri çıkarmak anlamına gelir. Aranacak veriler, ilişkisel modelin normalleştirme kurallarına uyacak şekilde birkaç tabloya dağıtılır. Bu standardizasyon, verilerin referans bütünlüğünü sağlarken veri fazlalığını önler veya en aza indirir.
SQL1 standardı birleştirmeler uygulamadı, ancak bir Kartezyen ürünü ve ardından bir filtre kullanarak bu işlemi simüle eden bir mekanizma önerdi. Bu uygulama, varlığını sürdürmesine rağmen, sorgunun okunabilirliği ve performansı üzerinde çok olumsuz bir etkisi olduğu için kesinlikle önerilmez.
SQL2 standardı, JOIN operatörünün icadıyla bu sorunu hızla çözdü. İkincisi, anlambilim vererek sorgunun okunabilirliğini iyileştirerek birleştirme işlemini normalleştirir.
Bu JOIN operatörü, performansı artırmak için DBMS tarafından yapılan önemli işlemleri de yansıtır. Bu çalışmalar, NESTED LOOP, MERGE SORT ve HASH olmak üzere üç optimizasyon algoritması ile gerçekleştirilmektedir. Bu kavramlar, genellikle SQL Ayarlama olarak anılan ve bu çalışmada ele alınmayacak olan SQL sorgu performansı teması kapsamındadır.
Aşağıdaki örnek, ürün listesini ilgili alt kategorileriyle birlikte görüntülemeye yönelik bu kötü uygulamayı göstermektedir. Bu ilk bölüm JOIN çalışmasına ayrılacaktır. u bölümde ele alınacak farklı kavramların zihin haritasını sunar.
Tüm Birimler
Verilenlerden hangisi Türetilmiş büyüklük tur
Skaler ve Türetilmiş büyüklükler nelerdir
n/m nedir
Newton türetilmiş bir büyüklük müdür
Türetilmiş büyüklükler formülleri
Temel büyüklükler tablo
Litre türetilmiş mi
Birleştirme Türleri
İki ana birleştirme kategorisi vardır:
— INNER JOIN: tablo T2’den ek bilgilerle birlikte T1 tablosundan veri aramayı içerir. Bu tamamlayıcı, iki tablonun bir veya daha fazla ortak sütunu aracılığıyla satırlar arasındaki yazışmaya dayanır.
— OUTER JOIN: iki tablo arasındaki bir veya daha fazla ortak sütun aracılığıyla satırlar arasındaki yazışma yoluyla T2 tablosundan bir tamamlayıcıyla birlikte satırlarının kapsamlı bir listesini görüntülemek için T1 tablosunu temel alır. Şimdiye kadar açıklandığı gibi, bir dış birleşim bir iç birleşim gibi davranır; fark aşağıdaki noktalarda yatmaktadır:
– dış birleştirme, satırlarının tam bir listesini görüntülemek için bir referans tablosu T1’e dayalı olmalıdır. Bu gösterge, LEFT, RIGHT veya FULL yan tümcesi ile yapılır;
– T1 tablosundaki T2 tablosuyla eşleşmeyen satırlar yine de boş değerler biçiminde bir tamamlayıcıyla görüntülenecektir.
ÖNEMLİ NOTLAR.— Harici birleştirme durumunda, OUTER kelimesi isteğe bağlıdır, ancak birleştirmenin yönü (SOL, SAĞ veya TAM) zorunludur. SOL DIŞ BİRLEŞTİRME ≡ SOL BİRLEŞTİRME.
Birleştirme, işlenen tablolar arasındaki bir veya daha fazla ortak sütuna dayalıdır.
Karşılaştırma koşulu ON yan tümcesinde belirtilir. Bu koşul eşitlik veya başka herhangi bir koşul (<, >, IN, BETWEEN, vb.) olabilir. Eşitlik koşulu olması durumunda, birleştirme bir eş birleştirme olarak nitelendirilir.
Birleştirme genellikle iki tablo arasında yapılır. Birden çok tablonun birleştirilmesi durumunda, sorgu birkaç birleştirmenin iki tablo halinde iç içe geçmesi olacaktır.
Tek bir tablo ile birleştirme yapılabilir. Bu, tablonun ikili bir rol oynadığı bir kendi kendine birleştirmedir. Bu roller takma adlar aracılığıyla açıklığa kavuşturulur. Bir tablo ile bir işlev tarafından döndürülen veri kümesi arasında birleştirme gerçekleştirilebilir. Bu durumda, birleştirme yanal birleştirme olarak adlandırılır; APPLY operatörü ile gerçekleştirilir ve fonksiyon TVF tipinde olmalıdır.
İç Birleşim
İç birleştirme, standardizasyon kavramına dayalı ilişkisel bir bağlamda veri ayıklamak için hemen hemen tüm SQL sorgularında temel işleçtir.
İki tablo arasında iç birleşim
İki tablo arasındaki iç birleşimi göstermek için şu sorguya bakın: “Ürün adlarını alt kategorilerinin adlarıyla birlikte görüntüle”.
Birkaç tablo arasında iç birleşim
Birden çok tablo arasındaki iç birleşimi göstermek için şu sorguya bakın: “Ürün adlarını kategori adlarıyla birlikte görüntüle”.
Bir filtre ile iç birleştirme
Filtreli bir iç birleştirmeyi göstermek için şu talebe bakın: “Lüks ürünlerin adlarını (fiyat >= 1000) kategorilerinin adlarıyla birlikte görüntüleyin”.
ÖNEMLİ NOTLAR: Filtreli birleştirmede AND işlecini WHERE yan tümcesiyle karıştırmayın. Bu durumda aynı sonucu alsak da, verileri filtrelemek için AND işlecini değil, her zaman WHERE yan tümcesini kullanmalıyız. Bu iki öğe arasındaki karışıklık, harici birleştirme durumunda beklenmeyen sonuçlara yol açabilir.
Web sitelerinizi, arama motorlarında en yukarı getirmek adına sizlere 3 adet paket öneriyoruz. Bu paketler sayesinde web siteleriniz aramalarda 1 yıl içerisinde en yukarıya tırmanacaktır.
1) Backlink Paketi 50 $ (Yıllık Ücret)
2) Hızlandırma Paketi 300 $ (Yıllık Ücret)
3) Kelime Yönlendirme Paketi 150 $ (Aylık Ücret)