Tanımsız Değişkenlere Erişmek – Blog Yazma – Web Tasarımı Yapımı – Web Tasarımı YouTube Videosu Yapımı – Web Sitesi Tasarlama Fiyatları
Tanımsız Değişkenlere Erişmek
Çalışmanın ilk bölümünde, değişkenleri ek bir var anahtar kelimesi ile veya olmadan bildirerek tanımladığınızdan bahsetmiştik (ikincisi değişkenin kapsamını tanımlamak için gereklidir). Bunun gibi bariz bir örnek olduğunda bu kolaydır, ancak aşağıdaki örnekteki hatanın nerede olduğunu tahmin etmeye ne dersiniz?
Parametrelerdeki yazım hataları çok kafa karıştırıcı bir hatadır, çünkü tarayıcılar hatayı yaptığınız yerde değil, değişkenin kullanıldığı satırda meydana geldiğini söyler.
Yanlış Kapanış Parantezleri ve Parantez Sayısı
Bir diğer çok yaygın hata, bazı satırları silerken kaşlı ayraçları kapatmamak veya kodda artık bir kapatma ayracı tutmamaktır. Örneğin, isTree seçeneğine artık ihtiyacınız olmadığını ve onu koddan kaldırdığınızı varsayalım.
Kalın olarak gösterilen yetim kapatma ayracı, “30. satırda sözdizimi hatasına” neden olur. Aynı sorun, bir yapıdaki tüm kaşlı ayraçları kapatmadığınızda ortaya çıkar; bu, kodunuzu girintilemediğinizde kolayca meydana gelebilecek bir hatadır.
Bu örneği çalıştırmak, komut dosyası bloğunun son satırı olan 27. satırda “beklenen ‘}’ hatasına neden olur. Bu, koşullu yapının içinde bir yerde bir kapanış küme ayracı eklemeyi unuttuğumuz anlamına gelir. Kayıp parantezin olması gereken yeri bulmak oldukça zordur, ancak kod doğru girintili olduğunda çok daha kolaydır.
Daha önce eksik olan küme parantezleri kalın harflerle gösterilmiştir (“aralık içindedir” uyarı() mesajının ardından). Çok fazla parantez kapatmamak veya kapatmamak başka bir yaygın sorundur. Bu, işlevleri if() koşullarında yuvaladığınızda ve daha sonra bazılarını sildiğinizde olur.
Genel olarak bu tür fonksiyonların sıralanması iyi bir kodlama stili değildir ancak bunun gibi örneklerle karşılaşacağınız durumlar vardır. İşin püf noktası, açılış ve kapanış parantezlerini soldan sağa doğru saymaktır; iyi editörler ayrıca açılış ve kapanış parantezlerini otomatik olarak vurgular.
Bunu sizin için yapacak bir yardımcı program işlevi de yazabilirsiniz; bu, kodlama sözdizimi söz konusu olduğunda kendi içinde ayrıntılara ne kadar dikkat ettiğinizi gösteren bir testtir.
HTML çıktısı almak için JavaScript kullandığınızda birleştirme çok oluyor. Bir bütünle birleştirmek için farklı parçalar arasındaki + işaretlerini unutmadığınızdan emin olun.
Uyarı() ve “Konsol” Öğeleriyle Hataları İzleme
Hataları izlemenin en kolay yolu, belirli bir değeri test etmek istediğiniz her yerde alert() kullanmaktır. alert() yöntemi, komut dosyasının yürütülmesini durdurur (arka planda hala devam eden Ajax çağrıları dışında) ve size belirli bir değişkenin değeri hakkında bilgi sağlar ve bu değerin doğru mu yoksa doğru mu olduğunu anlayabilirsiniz. eğer hatanın nedeni buysa.
Bazı durumlarda, örneğin bir dizide dolaşırken birkaç değerin değişimini izlemek istiyorsanız, bir alert() kullanmak doğru seçenek değildir. Dizinin boyutuna bağlı olarak, uyarıdan () kurtulmak ve bir sonraki dizi öğesine başlamak istediğinizde Enter’a basmanız gerektiğinden, bu sıkıcı olabilir. Bu sorun için bir geçici çözüm, kendi hata ayıklama konsolunuz veya günlük öğelerinizle geliyor.
Çoğu JavaScript kitaplığı bir günlük alt kitaplığı ile birlikte gelir (DOJO’da dojo.logging vardır ve bu kitapta bir araya getirdiğimiz DOMhelp kitaplığı da bir istisna değildir. Hata ayıklamayı simüle etmek için initDebug(), setDebug() ve stopDebug() yöntemlerini kullanabilirsiniz. Yalnızca DOMhelpdebug kimliğine sahip öğe için bir stil ekleyin ve öğeyi göstermek ve ona içerik yazmak için yöntemleri kullanın.
Bu örnek, 0 ile 299 arasındaki sayılar arasında döner ve sayının bir kayan noktalı sayı ile sonuçlanmadan 3’e bölünüp bölünemeyeceğini gösterir. Sonuçları görmek için 300 kez Enter’a basmak yerine önceki stiller ile oluşturduğunuz “konsol penceresi”nde gezinmeniz yeterlidir.
JavaScript scope
JavaScript değişken tanımlama
Javascript bekletme
Prototypal inheritance nedir
Block Scope nedir
Kısmi fonksiyon
JavaScript Başlangıç
try ve catch() ile Hata İşleme
try … catch yapısını kullanarak komut dosyalarını test edebilirsiniz. Test etmek istediğiniz kodu bir try koşulu içine eklemeniz yeterlidir ve bir hata varsa, catch() içindeki kod yürütülür.
catch() yöntemi, try deyiminde bir hata oluştuğunda parametre olarak bir İstisna nesnesi alır. Bu nesneye herhangi bir değişken adı verebilirsiniz; bu örnekte biz buna istisnaObject diyoruz. Hataya ve tarayıcıya bağlı olarak, bu nesnenin farklı özellikleri olacaktır ve tarayıcılarda aynı olan özelliklerin farklı değerleri olacaktır. Windows XP’de MSIE 6’da, önceki kod, tanımsız bir değişkeni görüntülemeye çalışan ikinci uyarı() olan hatayı aşağıdaki şekilde gösterir.
Not : Opera’nın SCRIPT öğesi içindeki kodun satır numarasını rapor ettiğine, Firefox ise tüm HTML belgesinin satır numarasını bildirdiğine dikkat edin. MSIE, try and catch() işlevini kullanırken hatanın nerede meydana gelmiş olabileceği konusunda sizi şüpheye düşürür.
İlk uyarı()’dan sonraki ekstra kapanış parantezi, tarayıcının yerleşik hata mesajını göstermesine ve kodu catch yapısı içinde yürütmek yerine komut dosyasının yürütülmesini durdurmasına neden olacak bir sözdizimi hatasıdır.
Bir hatayı izlemenin bir başka çok kolay yolu, tüm komut dosyasını yorumlamak ve işleve göre veya – tek bir işlevse – satır satır işlevinin yorumunu kaldırmaktır. Bir satırın yorumunu her kaldırdığınızda, bir tarayıcıda yeniden yükleyerek komut dosyasını test edin ve hataya neden olana hızla ulaşırsınız. Ancak bu zaman alabilir ve hatanın nerede oluştuğunu kabaca bilmek çok daha kolay olacaktır, bu nedenle size bu bilgiyi vermesi için tarayıcınıza güvenmeniz gerekir.
Tarayıcılarda Hata Raporlama
Tarayıcılar, kodunuzda hata ayıklamak için farklı derecelerde size yardımcı olur. Aşağıda, farklı tarayıcıların bir özeti ve bunların hataları görüntüleme ve kökenlerini bulma araçları yer almaktadır. Kullanabileceğiniz farklı tarayıcılara genel bir bakış vermek istediğim için, her biri için farklı eklentiler hakkında daha fazla ayrıntıya girmeyeceğim. Bunun yerine, bu eklentileri nereden alacağınız ve belgelerini kendiniz okuyabileceğiniz bazı bilgiler ve URL’ler sağlayacağım.
Bunun nedeni benim adıma tembellik değil, JavaScript için tarayıcı eklentilerinin ve hata ayıklama araçlarının sayısının geçen yıl çok artması ve Ajax’ın JavaScript’i daha geniş bir kitle için yeniden ilgi çekici hale getirmesi. Bu nedenle, bu kitap mağazalara ulaştığında belirli bir aracın ayrıntılı açıklamaları eski olabilir.
Web sitelerinizi, arama motorlarında en yukarı getirmek adına sizlere 3 adet paket öneriyoruz. Bu paketler sayesinde web siteleriniz aramalarda 1 yıl içerisinde en yukarıya tırmanacaktır.
1) Backlink Paketi 50 $ (Yıllık Ücret)
2) Hızlandırma Paketi 300 $ (Yıllık Ücret)
3) Kelime Yönlendirme Paketi 150 $ (Aylık Ücret)