İşlem Teorisi – Blog Yazma – Web Tasarımı Yapımı – Web Tasarımı YouTube Videosu Yapımı – Web Sitesi Tasarlama Fiyatları
İşlem Teorisi
Pek çok eğitimci, anlama veya kavrama eyleminin okuyucu ile metin arasındaki etkileşimde gerçekleştiğine inanır.
Okuryazarlığın işlemsel görüşü, teoriyi ilk kez 1938’de geliştiren Amerikan edebiyat eleştirmenine atfedilir. O zamanlar hakim olan görüş, metinlerin kendilerinin anlamı belirlemede merkezi olduğu ve öğretmenlerin yakın, özlü okuma becerilerini öğretmesi gerektiğiydi. , öğrencilerin kendi bireysel tepkilerindeki farklılıkların ifade edilmesinden caydırırken dikkatli analiz.
Metnin anlamının yazarda olduğu görüldü, öğretmen ise öğrenciler için yazarın niyetini yorumlamaya hizmet etti. Pek çok yetişkin lise edebiyat derslerinde bu görüşü deneyimledi ve bir Shakespeare oyunu veya bir İngiliz sonesi için öngörülen bir yorumu öğrendiğini hatırlayabilir. Aşağıda açıklanan “anlamın yeri” ve “okuyucu tepkisi” gibi kavramlarla karakterize edilen, bugün oldukça etkili olan okuma sürecine ilişkin devrim niteliğinde bir görüş geliştirdi.
Metnin anlamının yalnızca sayfadaki kelimelerde bulunmadığını, her bir okuyucunun metinle etkileşime girmesiyle oluştuğunu teorize etti. Metin her okunduğunda, okuyucunun getirdikleri ile yazarın yarattığının bir kombinasyonuna dayalı olarak anlam, kişinin zihninde yeni bir varlık, sanal bir metin haline gelir.
İşlemsel Okuma Kuramı, “okuma eyleminin, belirli bir bireyi ve belirli bir metni içeren, belirli bir zamanda, belirli koşullar altında, belirli bir sosyal ve kültürel ortamda ve süregelen yaşamın bir parçası olarak gerçekleşen bir olay” olduğuna odaklanır. birey ve grup”.
Okuma sürecinin bu şekilde yorumlanmasında önemli olan şey, “bir metin için tek bir mutlak anlam bulmanın imkansız olmasıdır çünkü aynı metin, farklı okuyucularla ve hatta aynı okuyucuyla farklı bağlamlarda yapılan işlemlerde farklı anlamlar kazanabilir.” veya zamanlar”.
Transaksiyonel Teori, anlam oluşturma sürecini vurgularken her okuyucunun sunduğu benzersiz bakış açısını ve yorumu onurlandırır.
Okuyucu Tepkisi Teorisi olarak da bilinen Transaksiyonel Teorideki bir diğer önemli fikir, okuyucunun “durumunun” metne nasıl yaklaştığı ve metinden ne çıkardığı üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğudur.
Okuyucu duruşu kavramı, bir okuyucunun bakış açısı ile okuma amacının benzersiz birleşimini ifade eder. Estetik bir duruş, okuyucunun keyif alma duygusuna ve metinle kurduğu kişisel bağlantılara odaklanır. Efferent bir duruş, metinden toplanan bilgilere veya ayrıntılara odaklanır.
Etkili ve estetik duruşlar birbirini dışlamaz, bunun yerine okuyucunun okuma süreci boyunca sorunsuz bir şekilde hareket ettiği bir süreklilik oluşturur. Rosenblatt, bu akışı iki duruş arasında sürekli, bilinçsiz bir dalgalanma olarak tanımlar.
Web’de İşlem Yapmak
Basılı metin okuyucusu gibi, Web metni okuyucusu da efferent (bilgisel) ve estetik (kişisel) duruş arasında gidip gelirken okuma görevine ön bilgi ve amaç getirir.
Görüşü ya da bakış açısı, benzersiz şekilde bireysel anlam oluşturma sürecinde ilerlerken metinle olan işlemine rehberlik eder. Bununla birlikte, basılı bir metin, okunma sonucunda tam anlamıyla özelliklerini değiştiremez ve okuyucu ile metnin yazarı arasında doğrudan bir etkileşim yoktur, dolayısıyla bu işlem alışverişi tamamen mecazidir.
Buna karşılık elektronik metinler, okuyucu ile metin arasında birebir bir alışverişe izin vererek okuyucu, yazar ve metin arasındaki temel ilişkiyi fiilen değiştirebilir.
Elektronik bir metin, okuma sırasında bireysel bir okuyucunun ihtiyaçlarına ve ilgi alanlarına uyum sağlamak ve bunlara yanıt vermek üzere programlanabilmekle kalmaz, hiper metin belgeleri de okuyucunun kapsamlı metin ve multimedya bilgi ağları aracılığıyla kendi yolunu seçmesine olanak tanır.
Bu nedenle, okuma eyleminin “aktif bir süreç” olduğu fikri, sürecin meşgul okuyucuların sürekli olarak ne okuyacakları konusunda seçimler yapmalarını ve ardından tıklayarak fiziksel eylemde bulunmalarını içerdiği Web okumasını tanımladığımızda yeni ve daha gerçekçi bir anlam kazanıyor. bağlantılar veya sayfada yukarı veya aşağı kaydırma. Web okuma süreci ancak okuyucu gezindiğinde, yani okuyucu okuduğunda, karar verdiğinde, tıkladığında veya kaydırdığında ve tekrar okuduğunda devam edebilir.
Tespit EDİCİ işlem nedir
Ayrılabilir işlem teorisi
İdari işlem Teorisi
Emredici işlem nedir
Şöyle yazıyorlar: “İnternette hangi yolu izleyeceğimize karar verme eyleminin, karmaşık bir okuma ve anlam oluşturma süreci içinde çok sıkı bir şekilde örülmüş olduğunu görüyoruz. . Bu sadece öğrencilerin bu çevrimiçi dünyada ne kadar hızlı ilerleyebilecekleri ile ilgili değil, daha çok hangi bilginin kendi amaçları için en doğru, ilgili, uygun ve yararlı olduğuna nasıl karar verdikleri ile ilgilidir”.
Araştırmacılar, anlama ve gezinme arasındaki ara bağlantıya daha yakından bakıyorlar. Web okuyucularıyla yaptığımız çalışmalarda, okuma kararları verme ve bir anlayış geliştirme arasında gidip gelen zihinsel bir süreci gözlemledik ve okuyucular bizim için tanımladılar.
İncelediğimiz okuyucular, düşünce süreçlerini yüksek sesle paylaşarak, bu süreçler arasındaki çizgiler bulanıklaşana kadar anlama ve gezinme arasında zihinsel olarak gidip gelirken oluşan karmaşık, üst düzey düşünmeyi gösterirler.
Web okuma sürecinde gezinme, okuyucu ile metin arasındaki alışverişi kolaylaştıran eylem haline gelir. Bununla birlikte, okumanın herhangi bir bağlamda anlam ifade etmesi için, okuyucuların çizim yapabilecekleri okuduğunu anlama stratejilerinden oluşan bir araç kutusuna sahip olmaları gerekir.
Okuduğunu Anlama Stratejileri
Okuma süreci boyunca, yetkin okuyucular anlam inşalarını desteklemek için bir dizi strateji düzenlerler. Stratejiler, bir okuyucunun okunan şeyi anlamlandırmak için kullandığı kafa içi süreçlerdir.
Bu içsel süreçler kolayca gözlemlenemediğinden ve yalnızca okuyucuların bir hikayeyi yeniden anlatmasına veya anlama sorularını yanıtlamasına dayalı olarak ölçülmesi zor olabileceğinden, sıklıkla öğrencilerimizin stratejileri kullanıp kullanmadığını tahmin etmemiz gerekir.
Öğrencileri yüksek sesle okuyarak metinler üzerinde çalışırken dinlemek bize “okuma süreci hakkında bir pencere” açar. Son 30 yıl içinde, iyi okuyucuların okuduklarında ne yaptıklarını açıklamak için güçlü bir araştırma yapısı geliştirildi.
İyi okuyucular, okumaları için akıllarında net bir hedef veya amaç olan aktif katılımcılardır. Metnin ve okumalarının bu amaca ulaşmaya yardımcı olup olmadığını sürekli olarak değerlendirirler.
Araştırmacılar, soru sorma, önemli fikirleri belirleme ve çıkarım yapma gibi belirli stratejilerdeki açık öğretimin öğrencilerin metni genel olarak anlamalarını geliştirebileceğini bulmuşlardır. Bir okuyucu bir stratejiyi ne zaman, neden ve nasıl kullanacağını bildiğinde daha da etkili bir anlama gerçekleşir.
Web sitelerinizi, arama motorlarında en yukarı getirmek adına sizlere 3 adet paket öneriyoruz. Bu paketler sayesinde web siteleriniz aramalarda 1 yıl içerisinde en yukarıya tırmanacaktır.
1) Backlink Paketi 50 $ (Yıllık Ücret)
2) Hızlandırma Paketi 300 $ (Yıllık Ücret)
3) Kelime Yönlendirme Paketi 150 $ (Aylık Ücret)