Çekirdek Alt Şemayı Tasarlamak – Blog Yazma – Web Tasarımı Yapımı – Web Tasarımı YouTube Videosu Yapımı – Web Sitesi Tasarlama Fiyatları
Veri Tasarımı Süreci
Veri tasarım süreci, doğal olarak, gösterilen görevlerden oluşan artımlı ve yinelemeli bir etkinlik olarak yapılandırılabilir. Tipik olarak en önemli temel kavramlardan oluşan bir ilk çekirdekten başlayarak, veri tasarımcısı, aşağıdakiler gibi iyileştirme işlemleri uygulayarak Varlık-İlişki diyagramını aşamalı olarak genişletebilir:
1. Yeni bir çekirdek alt şema eklemek veya bir çekirdek kavramın dahili özelliklerini ve bileşenlerini detaylandırarak mevcut bir çekirdek alt şemayı zenginleştirmek.
2. Çekirdek kavramlar arasındaki semantik ilişkiyi açık hale getiren, çekirdek varlıklar arasındaki ilişkileri çizerek bir ara bağlantı alt şeması eklemek.
3. Bir kategorileştirme varlığı tanıtarak ve onu bir çekirdek varlığa bağlayarak veya özel bir koleksiyonu ifade eden bir alt varlık kullanarak bir çekirdek varlığı uzmanlaştırarak bir erişim alt şeması ekleme.
4. Kullanıcı veya grupla ilgili tercihleri ve kişisel nesneleri ifade etmek için kullanıcı ve grup varlığını tanıtarak, özelliklerini tanımlayarak ve bunları çekirdek nesnelere bağlayarak bir kişiselleştirme alt şeması eklemek.
Yukarıdaki uzantıların listelendiği sıra önerilen sıradır. Ancak tasarımcı kendi kişisel tecrübesine göre hareket edebilir.
Yukarıdaki veri tasarım sürecinin ardından, iyi tanımlanmış katmanlar halinde yapılandırılmış ve gösterildiği gibi çekirdek varlıklar üzerinde merkezlenmiş bir Varlık-İlişki diyagramı üretilir:
- Çekirdek alt şema, temel kavramları ifade eden varlıkları ve ilişkileri içerir.
- Erişim alt şeması, erişim kolaylaştırıcı rolünü oynayan varlıkları ve ilişkileri içerir.
- Ara bağlantı alt şeması, çekirdek varlıkları birbirine bağlayan ilişkileri içerir.
- Kişiselleştirme alt şeması, kullanıcı ve grup varlıklarını ve bunların temel varlıklarla olan ilişkilerini içerir.
Veri şemasının katmanlarına ayrıştırılması, yalnızca veri modelinin oluşturulmasını, anlaşılmasını ve sürdürülmesini kolaylaştırmakla kalmaz, aynı zamanda hiper metin tasarım aşamasına da yarar sağlar. Web uygulamasındaki kavramların kullanım amacını göz önünde bulundurarak veri şemasını tasarlamak, kullanıcılara veri sunmak için ön uç tasarlamaya yardımcı olur.
İçinde, tipik veri alt şemalarının tipik birim ve sayfa konfigürasyonlarına nasıl bağlanabileceğini göstereceğiz. Veri çiftleri ve köprü metni desenleri, sıfırdan değil, özelleştirilebilir bileşenlerden başlayarak uygulamaları oluşturmak için yeniden kullanılabilir yapı taşlarını oluşturabilir. Diğer mühendislik disiplinlerinde olduğu gibi, çalışan bir uygulamaya kolayca monte edilebilen bileşenlerin mevcudiyeti, geliştirmeyi daha hızlı hale getirir ve sonuçları daha güvenilir hale getirir.
Çekirdek Alt Şemayı Tasarlamak
Veri sözlüğündeki bir çekirdek kavramın tanımından bir çekirdek alt şema tanımlama süreci oldukça basittir:
1. Çekirdek kavram, bir varlık (çekirdek varlık olarak adlandırılır) ile temsil edilir.
2. Tek bir atomik değere sahip özellikler, çekirdek varlığın nitelikleri haline gelir.
Tanımlayıcı özellikler, çekirdek varlığın anahtarları haline gelir.
3. Çoklu veya yapılandırılmış değerlere sahip özellikler, çekirdek varlığın dahili bileşenleri haline gelir.
Dahili bileşenler, bir ilişki aracılığıyla çekirdek varlığa bağlı varlıklar olarak temsil edilir. Bileşeni çekirdek öğeye bağlayan ilişkinin kardinalite kısıtlamalarında farklılık gösteren iki durum mümkündür:
1. Bağlantı ilişkisinin bileşen için 1:1 kısıtlaması varsa, bileşen çekirdek kavramın uygun bir alt parçasıdır. Bu durumda, ait olduğu çekirdek varlık örneğinin yokluğunda dahili bileşenin hiçbir örneği var olamaz ve birden çok çekirdek nesne, dahili bileşenin aynı örneğini paylaşamaz. Bu tür dahili bileşenlere bazen Varlık-İlişki terminolojisinde zayıf varlıklar veya nesne yönelimli terminolojide bileşenlerin parçası denir.
ADDIE ve ASSURE karşılaştırma
Öğretim Tasarımı Modelleri
Öğretim tasarımı Modelleri arasındaki farklar
Öğretim tasarımı aşamaları
Öğretim tasarımı örnekleri
Öğretim tasarımı DERSİ
Öğretim tasarımı örnek projeler
ADDIE öğretim tasarımı örnekleri
2. Bileşen ile çekirdek varlık arasındaki ilişki, dahili bileşen için 0:N kardinalitesine sahipse, “bileşen” kavramı daha geniş bir anlamda yorumlanır. Dahili bileşen, bir örneği bir çekirdek varlık örneğine olan bağlantıdan bağımsız olarak var olabilse ve farklı çekirdek nesneler arasında paylaşılabilse bile, çekirdek kavramın bir parçası olarak kabul edilir. Bununla birlikte, dahili bileşen, uygulamanın temel bir veri varlığı olarak kabul edilmez ve bu nedenle, bir temel kavram statüsüne yükseltilmez.
Bir çekirdek varlık, iki uygun, paylaşılmayan dahili bileşen ve bir paylaşılan bileşen içeren bir çekirdek alt şemanın tipik Varlık-İlişki diyagramını gösterir.
Paylaşılan bir bileşenin bir veya daha fazla kavramın parçası olabileceğini, ancak bağımsız bir nesne olarak değerlendirilmediğini unutmayın. Hiper metin tasarımında, böyle bir değerlendirme, bileşenleri her zaman bağımsız nesneler olarak değil, “kapsayan” temel kavramların parçaları olarak sunacak veya yönetecek olan site görünümleri kavramını yönlendirecektir.
Bir Ara Bağlantı Alt Şeması Tasarlama
Ara bağlantı alt şemaları, çekirdek nesneler arasındaki anlamsal ilişkileri ifade etmek için veri şemasında tanıtılan ilişki kalıplarıdır. Bağlantı alt şemaları, gereksinimlerin belirlenmesi sırasında üretilen veri sözlüğünde beyan edilen temel nesneler arasındaki anlamsal ilişkilerden doğrudan kaynaklanır.
Her semantik ilişki, gösterildiği gibi ilgili çekirdek varlıklar arasında bir ilişki verir. Veri sözlüğündeki kısıtlamalar tarafından aksi belirtilmedikçe, çekirdek varlıklar arasındaki ilişkiler çoktan çoğadır.
İki uçta, tamamen bağlantılı bir ilişkiler grafiği oluşturan tüm temel kavramların ilişkili olması mümkündür; diğer yandan, uygulamanın tüm temel kavramlarının ilgisiz olması da söz konusu olabilir. İkinci durumda, ara bağlantı alt şeması boştur ve temel kavramlar izole edilmiştir.
Bir Access Alt Şeması Tasarlama
Erişim alt şemaları, temel kavramların yerini ve seçimini destekleyen varlık ve ilişki kalıplarıdır. İhtiyaç duyulan erişim alt şemalarını belirlemek, diğer alt şema sınıflarını belirlemekten daha kolay değildir.
Erişim kavramlarının varlığına ilişkin ipuçları, kullanıcıların ilgilendikleri nesneleri nasıl bulduklarını dikkatlice gözden geçirerek kullanım senaryosu envanterinde ve kategorize etmek, uzmanlaşmak veya gruplandırmak için kullanılan kavramlara atıfta bulunabilen site görünümü haritalarında bulunabilir. temel kavramları koleksiyonlara dönüştürün.
Bir erişim alt şeması iki tür varlıktan oluşur: varlıkları kategorize etme ve özelleşmiş alt varlıklardır:
- Bir kategorize eden varlık, temel varlığın örnekleri üzerine bir sınıflandırma hiyerarşisi yerleştirmek amacıyla, kategorize edilmiş varlığın rolünü oynayan bir çekirdek varlıkla bir ilişki aracılığıyla bağlanan bir varlıktır. Örneğin, haber parçaları, Kategori-İlişki diyagramına bir
- Kategori-İlişki diyagramına bir kategorize eden varlık olarak bir NewsCategory varlığı sokarak ve onu kategorize edilmiş varlığın rolünü oynayan NewsItem varlığına bir ilişkiyle bağlayarak kategorilere ayrılabilir.
- Özelleştirilmiş bir alt kuruluş, bir ISA ilişkisi ile bir çekirdek kuruluşa bağlı bir kuruluştur. Bu alt varlığın örnekleri, onları genel durumdan ayıran bazı ortak özellikleri paylaşır ve erişimi kolaylaştırmak için kullanılabilir. Özel örneklerin bu şekilde gruplandırılmasına ilişkin örnekler, Web uygulamalarında genellikle editörün seçimleri, günün spesiyalleri, son haberler vb. gibi “vurgulanan öğeler” biçiminde bulunur. Bu durumda, alt varlık, özel koleksiyonun üyeleri olarak seçilen üst varlığın sınırlı örneklerinin alt grubunu ifade eder.