Widget’lar ve Kullanım Alanları – Blog Yazma – Web Tasarımı Yapımı – Web Tasarımı YouTube Videosu Yapımı – Web Sitesi Tasarlama Fiyatları
Widget’lar ve Kullanım Alanları
Wiki’ler, widget’ların kullanımı yoluyla ek özellikler eklemek için hizmetlerini sürekli olarak güncelliyor. Widget’lar, wiki sayfalarına işlevsellik ve etkileşim ekleyebilen Web sayfalarına gömülü küçük programlardır.
Medya oynatıcılar, oyunlar ve etkileşimli takvimler dahil olmak üzere pencere öğeleri, sayfanıza kolayca dahil edilecek şekilde tasarlanmıştır. Widget’lar genellikle Adobe Flash veya JAVA kullanılarak yapılır. Bir pencere öğesi, bir wiki hizmeti tarafından oluşturulabilir, ancak daha sıklıkla üçüncü taraf hizmetler tarafından oluşturulur ve bunlar daha sonra onları wiki için kullanılabilir hale getirir.
WetPaint, wiki sayfalarınıza kolayca ekleyebileceğiniz kapsamlı bir widget setine sahiptir. WetPaint’in mevcut widget’ları arasında Google Calendars, Google Video (video.google.com) ve YouTube videosu, Vizu Polls ve Imeem Music Player yer alır. Widget’lar, wiki hizmetinin sağladığı araçlarla sınırlı değildir; çoğu hizmet, diğer kaynaklardan pencere öğesi yüklemenize izin verir.
Birçok wiki hizmetinin sunduğu önemli bir widget türü, wiki sayfanıza ekleyebileceğiniz bir RSS beslemesidir. Gerçekten Basit Sendikasyon anlamına gelen RSS, kullanıcıların bir sayfaya veya Web sitesine abone olmalarına ve bir sayfa eklendiğinde veya güncellendiğinde otomatik olarak bilgilendirilmelerine olanak tanır. RSS beslemeleri, bir haber sitesini izlemek veya birinin blog girişlerini takip etmek için kullanılabilir.
Widget’lar, bir wiki sayfasına esneklik ve etkileşim ekleme potansiyeline sahip oldukları için faydalıdır. Örneğin, grup öğrencilerinin bir seçimdeki gelişmeleri izlediği bir wiki’ye sahip olabilirsiniz.
Önemli bir kaynak, MSNBC gibi bir haber Web sitesi olabilir ve wiki sayfanızda, MSNBC’de belirli bir konunun RSS beslemesinden oluşan bir pencere öğesi ayarlayabilirsiniz. Konunuzla ilgili yeni makaleler MSNBC’de yayınlandıkça vikinizdeki pencere öğesi otomatik olarak güncellenir.
Sonunda dalmaya hazır olduğunuzda, bir wiki oluşturmak nispeten basittir ve üç temel adımı içerir:
1. Bir wiki hizmeti seçin.
2. Wiki’nin URL’sini belirleyin.
3. Katkıda bulunanları davet edin.
Hizmet Seçmek
Mevcut hizmetlerin çeşitliliği göz önüne alındığında, sizin için doğru olan bir wiki var. Bir wiki’yi çalışır duruma getirmek için sunucular veya wiki yazılımı konusunda uzman olmanıza gerek olmadığını unutmamak önemlidir. Birçok kolej ve üniversite, MediaWiki gibi kendi kendine barındırılan bir program aracılığıyla veya Blackboard veya Moodle gibi öğrenme yönetim sistemleri (LMS) aracılığıyla kampüste bir wiki aracı çalıştırıyor.
Halihazırda kullanabileceğiniz bir wiki çözümü olup olmadığını öğrenmek için üniversitenizin bilgi işlem destek departmanına danışmak zaman ayırmaya değer. Kampüsünüzde kurulu bir wiki çözümü yoksa, Google Docs, WetPaint, Wikispaces veya pbWiki gibi ücretsiz wiki hizmetleri, birçok küçük grup wiki projesinin ihtiyaçlarına hizmet edebilecek basit wiki çözümleri de sağlar. Wiki hizmetinizi seçtikten sonra ana sayfasını ziyaret edin ve yeni bir wiki oluşturmak için ekrandaki yönergeleri de izleyin.
Widget ne işe Yarar
Widget ne demek türkçe
Widget nasıl eklenir
Widget nasıl kaldırılır
Widget örnekleri
Telefonda widget nasıl açılır
widget’lar nedir
Widget nasıl Yapılır
Wiki’nin URL’sini belirleme
Kampüs LMS wiki hizmetinizi kullanıyorsanız veya kampüsünüzde MediaWiki gibi bir wiki yazılımı yüklüyse, URL ise size otomatik olarak sağlanacaktır. Ücretsiz veya ücretli bir wiki hizmeti kullanıyorsanız, vikiniz için URL’ye bir ad vermeniz gerekecektir. Önce, e-posta adresinizi sağlamayı ve kişisel parolanızı oluşturmayı içeren bir hesap oluşturmanız da gerekebilir.
Çoğu wiki hizmeti, wiki oluşturmanın bir parçası olarak bu süreci otomatikleştirir. Örneğin, pbWiki sizden bir wiki adı seçmenizi ister. “IDT440” gibi sınıfınıza özgü bir şey seçmelisiniz. PbWiki daha sonra URL’nin başka biri tarafından kullanılmadığından emin olmak için de kontrol edecektir.
Wiki’nizi oluşturduktan sonra, öğrencilerinizi wiki’ye davet etmeniz gerekir. Wiki hizmetinize bağlı olarak, bireysel gruplar için parolalar ayarlayabilir veya wiki hizmetinin davet etme özelliğini kullanabilirsiniz. Öğrencilerin e-posta adresleriyle wiki hizmeti sağlayarak öğrencileri vikinize de davet edersiniz.
Wiki daha sonra davet ettiğiniz kişilere, onları otomatik olarak vikinize kaydeden özel bir bağlantı içeren bir e-posta gönderir. Davet özelliğini kullanmanın avantajı, bireyler veya gruplar için parola ayarlama konusunda endişelenmenize gerek olmamasıdır; wiki, e-posta bağlantısı yoluyla erişimi de sizin için yönetir.
Oku-yaz Web’in ortaya çıkmasıyla, çevrimiçi öğrenciler bilgi oluşturma sürecinde işbirlikçi ortaklar olma kapasitesine sahip oldular. Vikiler ve diğer işbirlikçi yazılım araçları, çevrimiçi sınıfta etkileşimi ve işbirliğini geliştirmenin yeni yollarına da kapı açtı.
Vikiler, üyelerin içerik oluşturmasının yanı sıra diğer üyelerin fikir ve katkılarını düzenlemesine izin verdiği için benzersizdir. Wiki’ler çok çeşitli şekil ve boyutlarda gelir: bazıları ücretsizdir, bazıları abonelik hizmetleri aracılığıyla sağlanır ve bazıları yerel sunucunuza kurulabilir. Ayrıca, çevrimiçi sınıfınızda wiki kullanmaya başlamak için uzman olmanıza da gerek yoktur.
Uygun, ücretsiz bir wiki hizmeti seçerek veya üniversitenizin veya öğrenim yönetim sisteminizin mevcut wiki çözümünü kullanarak, bir wiki kullanmaya başlamak genellikle minimum zaman, eğitim veya destekle gerçekleştirilebilir. Artık vikinizi kurduğunuza göre, wiki projesini tasarlamaya ve çerçevelemeye başlamaya da hazırsınız.
Bir wiki kullanmaya başlamak kolay olsa da, çevrimiçi öğrenme için bir wiki projesi tasarlamak ve kolaylaştırmak genellikle daha büyük bir zorluktur. Bir sonraki bölümde ise, işbirliğine dayalı öğrenme için wiki projeleri tasarlamak için etkili bir süreç sağlıyor ve wiki’yi yönetmek için en iyi uygulamaları da tartışıyoruz. Çevrimiçi işbirlikçi yazmanın pedagojisini ele alıyoruz ve çevrimiçi kursunuzda başarılı bir wiki projesini planlamak, tasarlamak, kolaylaştırmak ve yönetmek için özel yönergeler de sunuyoruz.
Web sitelerinizi, arama motorlarında en yukarı getirmek adına sizlere 3 adet paket öneriyoruz. Bu paketler sayesinde web siteleriniz aramalarda 1 yıl içerisinde en yukarıya tırmanacaktır.
1) Backlink Paketi 50 $ (Yıllık Ücret)
2) Hızlandırma Paketi 300 $ (Yıllık Ücret)
3) Kelime Yönlendirme Paketi 150 $ (Aylık Ücret)