Veri Modelleme – Blog Yazma – Web Tasarımı Yapımı – Web Tasarımı YouTube Videosu Yapımı – Web Sitesi Tasarlama Fiyatları
Veri Modelleme
Veri modellemenin amacı, uygulama tarafından kullanılan verilerin resmi ancak sezgisel bir şekilde belirtilmesini sağlamaktır. Veri modellemenin sonucu, uygulama verileri hakkında mevcut bilgiyi basit ve okunabilir bir şekilde ileten kavramsal bir şemadır. Böyle bir şema tasarlamak, hem veriler üzerinde çalışan iş fonksiyonlarının tasarımı için hem de veri depolama, güncelleme ve geri almayı destekleyen fiziksel yapıların uygulanması için ön hazırlıktır.
Veri modelleme, iyi yapılandırılmış modelleme dilleri ve yönergelerinin mevcut olduğu Bilgi Teknolojisinin en geleneksel ve konsolide disiplinlerinden biridir. Bu nedenle, bu kitap başka bir veri modelleme dili önermemekte, ancak en başarılı ve popüler gösterim olan Varlık-İlişki (E-R) modelinden yararlanmaktadır.
Varlık-İlişki modelinin temel bileşenleri, yapılandırılmış verilerin kapsayıcıları olarak tanımlanan varlıklar ve varlıklar arasındaki anlamsal ilişkileri temsil eden ilişkilerdir.
Varlıklar, yazılan nitelikler aracılığıyla tanımlanır ve belirli bir kavramın daha genel bir kavramdan türetilmesini ifade eden genelleme hiyerarşilerinde organize edilebilir. İlişkiler, bir nesnenin yer alabileceği ilişki örneklerinin sayısına kısıtlamalar getiren kardinalite kısıtlamaları ile karakterize edilir.
Bu bölüm, bir Web uygulamasının veri şemasını belirtmek için yeterli olan temel veri modelleme kavramlarını tanıtır. Bölümün sonundaki bibliyografik notlar, okuyucunun daha fazla örnek bulabileceği ve gelişmiş veri modelleme yapılarının tartışmasını bulabileceği veri modelleme üzerine birkaç ders kitabından bahseder.
Veri yoğun Web uygulamaları şemasının nasıl modelleneceğini gösteren ve çeşitli veri uygulama mimarilerinin üzerine Varlık-İlişki şemalarının uygulanmasını ele alan veri modelleme yeniden ele alınacaktır.
Varlıklar
Varlıklar, Varlık-İlişki modelinin merkezi konseptidir. Bir varlık, gerçek dünyadaki nesneler kümesinin ortak özelliklerinin bir tanımını temsil eder. Varlık örnekleri Kişi, Araba, Sanatçı ve Albüm’dür. Bir varlığın, varlık tarafından tanımlanan nesneler kümesi olan bir popülasyonu vardır. Bu nesnelere varlığın örnekleri de denir. Örneğin, Kişi varlığının nüfusu belirli bir kişi kümesidir ve Araç varlığının nüfusu belirli bir araba kümesidir, vb.
Varlık-İlişki modelinin tüm kavramları gibi, varlıklar bir grafik notasyon kullanılarak belirtilir. En üstte varlık adı olacak şekilde dikdörtgenler aracılığıyla gösterilirler. İki varlıktan oluşan bir Varlık-İlişki şemasını gösterir.
Öz Nitellikler
Nitelikler, uygulama amaçlarıyla ilgili gerçek dünya nesnelerinin özelliklerini temsil eder. Nitelik örnekleri, bir kişinin adı, adresi ve fotoğrafıdır. Nitelikler varlıklarla ilişkilendirilir, yani varlığın tüm örnekleri aynı nitelikler kümesiyle karakterize edilir. Başka bir deyişle, varlık, bir dizi nesnenin ortak özelliklerinin bir tanımlayıcısıdır ve bu özellikler nitelikler olarak ifade edilir.
Bir varlık örneğinin bir veya daha fazla nitelik için boş bir değere sahip olması kabul edilebilir. Bununla birlikte, boş bir değer, farklı modelleme durumlarını temsil edebilir ve bir örneğin özelliklerinin yorumlanmasında belirsizliklere yol açar:
Boş değer, belirli bir özniteliğin belirli bir varlık örneği için geçerli olmadığını gösterebilir (örneğin, ehliyeti olmayan kişiler için ehliyet numarası). Boş değer, belirli bir varlık örneği için belirli bir özelliğin değerinin bilinmediğini gösterebilir (örneğin, bir kişinin yaşı veya medeni durumu). Nitelikler, gösterildiği gibi varlık adının altında varlık kutusunun içinde grafiksel olarak temsil edilir.
Veri modelleme örnekleri
Veri modelleme Araçları
Veri modelleme teknikleri
Veri modelleme Eğitimi
Veri Modelleri nelerdir
Veri Modeli çeşitleri
İlişkisel veri modeli nedir
Veri Ambarı MODELLEME
Tanımlama ve Birincil Anahtar
Bir varlığın tüm örnekleri, açık bir şekilde tanımlanmasına izin veren benzersiz bir kimlik aracılığıyla ayırt edilebilir olmalıdır. Varlık örneklerinin benzersiz kimliğini ifade etmek için, varlığın birincil anahtarı olarak bir veya daha fazla nitelik tanımlanabilir.
Birincil anahtar öznitelikleri, normal öznitelikler için talep edilmeyen birkaç kısıtlamayı karşılamalıdır. Değerleri, varlığın her örneği için tanımlanmalıdır (yani boş değil) ve benzersizdir; bu, anahtar niteliklerin aynı değerine sahip iki varlık örneği olmaması gerektiği anlamına gelir.
Varlıkların birincil anahtarını, nesne tanımlayıcısı (OID) adı verilen ve tek amacı bir varlığın her örneğine ayrı bir tanımlayıcı atamak olan tek bir özel amaçlı öznitelik kullanarak tanımlamak iyi bir uygulamadır. Bu kitabın geri kalanında, OID özelliğinin tüm varlıklar için örtük olarak tanımlandığını varsayacağız ve bunu Varlık-İlişki diyagramlarından çıkaracağız.
Bir varlık, örneğin varlık örneklerini adlandırmak için uygulama etki alanında kullanılan özellikler gibi alternatif tanımlama şemalarını kabul ederse, tanımlayıcı nitelikler anahtarlar (alternatif anahtarlar olarak da adlandırılır) olarak tanımlanabilir. Alternatif anahtarlar, birincil anahtarlar gibi boş ve benzersiz olmamalıdır.
Alternatif anahtarların belirtimi ile tamamlanan Albüm ve Sanatçı varlıklarını gösterir. Öznitelik Başlığı, Albüm varlığının anahtarı olarak seçilirken, <FirstName, LastName> öznitelik çifti, Artist varlığı için bir anahtardır. Grafiksel olarak, temel nitelikler, nitelik adının sağına yerleştirilmiş küçük bir anahtar simgesiyle ayırt edilir.
Özellik Türleri
Öznitelikler yazılabilir; bu, örneğin tamsayı veya kayan noktalı sayılar kümesi gibi iyi tanımlanmış alanlardan değerler aldıkları anlamına gelir. Varlık-İlişki modeli, öznitelikler için herhangi bir özel tür kümesi önermez, ancak hem belirtimi daha açıklayıcı hale getirmek hem de veri uygulamasını yönlendirmek için öznitelik türlerini veri modelinde ifade etmek iyi bir uygulamadır.
Devamında, varlık özniteliklerinin, çoğu programlama dili ve veritabanı ürünü tarafından desteklenen olağan veri türleri ile ilişkilendirilebileceğini varsayıyoruz. Bu tür veri türleri, anlamları özetlenen String, Text, Integer, Float, Date, Time, Boolean, Enumeration, Blob, URL’yi içerebilir.
Listelenen tüm veri türleri, biraz açıklamayı hak eden numaralandırma türleri dışında oldukça açıklayıcıdır. Bir numaralandırma türü, kullanıcı tarafından tanımlanan sonlu, sıralı bir değerler kümesidir.
Örneğin, bir müzik albümü için olası destekleri karakterize etmek için bir numaralandırma türü tanımlanabilir ve CD, Tape ve Vinyl’den oluşan üç değerden oluşur; Haftanın çalışma günlerini karakterize etmek için Pazartesi’den Cuma’ya haftanın günlerinin adlarını değerler olarak almak için bir numaralandırma türü de tanımlanabilir.
Öznitelik türleri, varlık kutusundaki öznitelik bildiriminin yanında konumlandırılan bir etiket vasıtasıyla grafiksel olarak gösterilebilir. Belirtilen öznitelik türleri ile Albüm ve Sanatçı varlıklarını gösterir.
“billgatesweb” Veri modelleme örnekleri,Veri modelleme Araçları,Veri modelleme teknikleri,Veri modelleme Eğitimi,Veri Modelleri nelerdir,Veri Modeli çeşitleri,İlişkisel veri modeli nedir,Veri Ambarı MODELLEME alanlarında hizmet vermektedir.