JDBC Temelleri – Blog Yazma – Web Tasarımı Yapımı – Web Tasarımı YouTube Videosu Yapımı – Web Sitesi Tasarlama Fiyatları

JDBC Temelleri
JDBC’nin tüm bileşenlerini ayrı ayrı tartışmadan önce, JDBC işlevselliğinin ana parçalarının çoğunu içeren basit bir örneğe bakalım. Bir sürücü yükler, veritabanına bağlanır, bazı SQL’leri yürütür ve sonuçları alır. Ayrıca, veritabanıyla ilgili tüm hatalara karşı da göz kulak olur.
Bir JDBC sürücü sınıfı yükleyerek başlar. Ardından, bu sürücüyü kullanarak bir Connection nesnesi tarafından temsil edilen bir veritabanı bağlantısı oluşturur. Veritabanı bağlantısı ile bir SQL deyimini temsil edecek bir Statement nesnesi oluşturabiliriz.
Bir SQL ifadesi yürütmek, bir sorgunun sonuçlarını içeren bir ResultSet üretir. Program sonuçları görüntüler ve daha sonra kullandığı kaynakları temizler. Bir hata oluşursa, bir SQLException oluşturulur, bu nedenle programımız bu istisnayı yakalar ve içerdiği bilgilerin bir kısmını görüntüler.
Açıkçası, bu basit programda çok şey oluyor. JDBC kullanan her Java uygulaması bu temel adımları takip eder, bu nedenle aşağıdaki bölümlerde her adım çok daha ayrıntılı olarak tartışılır.
JDBC Sürücüleri
Bir sürücüyü kullanabilmeniz için sürücünün JDBC DriverManager’a kayıtlı olması gerekir. Bu genellikle Class.forName() yöntemi kullanılarak sürücü sınıfı yüklenerek yapılır.
Çoğu programın Class.forName() öğesini çağırmasının bir nedeni, bu yöntemin bir String argümanını kabul etmesidir; bu, programın sürücü seçim bilgilerini dinamik olarak (örneğin, bir özellikler dosyasında) depolayabileceği anlamına gelir.
Sürücüleri kaydetmenin başka bir yolu da sürücü sınıflarını jdbc.drivers özelliğine eklemektir. Bu tekniği kullanmak için ~/.hotjava/properties dosyasına aşağıdaki gibi bir satır ekleyin (Windows sistemlerinde bu dosya Java SDK kurulum dizininizde bulunabilir).
Tek tek sürücülerin adlarını iki nokta üst üste ile ayırın ve satırın noktalı virgülle bittiğinden emin olun. Son kullanıcılar için ek yapılandırma çalışması gerektirdiğinden, programlar bu yaklaşımı nadiren kullanır. Her kullanıcının, özellikler dosyasında belirtilen uygun JDBC sürücü sınıflarına sahip olması gerekir.
JDBC sürücüleri, çoğu veritabanı platformu için bir dizi satıcıdan ve bir dizi farklı tatta mevcuttur. Dört sürücü kategorisi vardır:
Tip 1 JDBC-ODBC Köprü Sürücüleri
Tip 1 sürücüler, bir Java istemcisini bir ODBC veritabanı sistemine bağlamak için bir köprü teknolojisi kullanır. Sun ve InterSolv’den JDBC-ODBC Köprüsü, Tip 1 sürücüsünün günümüze ulaşan tek örneğidir. Tip 1 sürücüler, kodunuzu çalıştıran makineye bir tür Java dışı yazılımın yüklenmesini gerektirir ve bunlar yerel kod kullanılarak uygulanır.
Tip 2 Native-API Kısmen Java Sürücüsü
Tip 2 sürücüler, bir veritabanına erişmek için yerel bir kod kitaplığı kullanır ve yerel kitaplığın etrafına ince bir Java katmanı sarar. Örneğin, Oracle veritabanlarıyla yerel erişim, orijinal olarak C/C++ programcıları için tasarlanmış Oracle Çağrı Arabirimi (OCI) kitaplıkları aracılığıyla olabilir. Tip 2 sürücüler yerel kodla uygulanır, bu nedenle tüm Java sürücülerinden daha iyi performans gösterebilirler, ancak yerel koddaki bir kusur Java Sanal Makinesini çökertebileceğinden bir risk unsuru da eklerler.
Jdbc Nedir
JDBC example
JDBC postgresql
JDBC driver
JDBC vs JPA
JDBC Download
Odbc nedir
JDBC connection
Tip 3 Protokolü Tüm Java Sürücülerini Yazın
Tip 3 sürücüler, bir parça özel ara katman yazılımıyla arabirim oluşturan genel bir ağ protokolü tanımlar. Ara yazılım bileşeni, gerçek veritabanı erişimini sağlamak için başka herhangi bir sürücü türünü kullanabilir. BEA’nın WebLogic ürün grubu (eski adıyla WebLogic Tengah ve bundan önce jdbcKona/T3 olarak biliniyordu) buna bir örnektir. Bu sürücüler, gerçek JDBC sınıfları tamamen Java’da yazılabileceğinden ve anında istemci tarafından indirilebildiğinden, uygulama dağıtımı için özellikle yararlıdır.
Tip 4 Yerel Protokol Tüm Java Sürücülerini Yazın
Tip 4 sürücüler tamamen Java ile yazılmıştır. Veritabanına özgü ağ protokollerini anlarlar ve herhangi bir ek yazılım olmadan doğrudan veritabanına erişebilirler. Java güvenlik yöneticisinin veritabanı sunucusuna TCP/IP bağlantılarına izin vermesi koşuluyla, bu sürücüler uygulama programlaması için de uygundur.
Bir sürücü seçerken hız, güvenilirlik ve taşınabilirliği dengelemeniz gerekir. Farklı uygulamaların farklı ihtiyaçları vardır.
Her zaman bir Windows NT sisteminde çalışan bağımsız, GUI yoğun bir program, Tip 2 yerel kod sürücüsünün ek hızından yararlanacaktır. Bir uygulamanın güvenlik duvarını aşmak için bir Tip 3 sürücüsü kullanması gerekebilir. Birden çok platforma dağıtılan bir sunucu uygulaması, Tip 4 sürücüsünün esnekliğini de gerektirebilir.
JDBC-ODBC Köprüsü
JDBC-ODBC Köprüsü, Windows ve Solaris sistemleri için JDK 1.1 ve Java 2 SDK ile birlikte gelir. Köprü, JDBC ile Microsoft’un Açık Veri Tabanı Bağlantısı (ODBC) API’si kullanılarak yazılmış veritabanı sürücüleri arasında bir arabirim de sağlar.
Köprü başlangıçta geliştirici topluluğunun JDBC ile hızlı bir şekilde ayağa kalkmasına ve çalışmasına izin vermek için yazılmıştır. Köprü, yerel yöntem çağrılarını kapsamlı bir şekilde kullandığından, uzun vadeli veya yüksek hacimli dağıtım için de önerilmez.
Köprü, Java SDK’nın gerekli bir bileşeni değildir, bu nedenle çoğu web tarayıcısı veya diğer çalışma zamanı ortamları tarafından desteklenmez. Bir uygulamadaki köprüyü kullanmak, JDBC-ODBC Köprüsünü destekleyen bir JVM’ye sahip bir tarayıcının yanı sıra, istemci tarafında düzgün şekilde yapılandırılmış bir ODBC sürücüsü ve veri kaynağı da gerektirir.
Son olarak, yerel yöntemler arabiriminin farklı uygulamaları nedeniyle, köprü bazı geliştirme ortamlarıyla, özellikle de Microsoft Visual J++ ile de çalışmaz.
JDBC URL alt protokolü odbc, köprü için ayrılmıştır. Çoğu JDBC URL’si gibi, programların bağlantı hakkında ek bilgileri kodlamasına izin verir. ODBC URL’leri de şu şekildedir.
Örneğin, CacheSize özniteliği 10 olarak ayarlanmış olan companydb adlı bir ODBC veri kaynağına işaret eden bir JDBC URL’si daha farklı görünür.
Web sitelerinizi, arama motorlarında en yukarı getirmek adına sizlere 3 adet paket öneriyoruz. Bu paketler sayesinde web siteleriniz aramalarda 1 yıl içerisinde en yukarıya tırmanacaktır.
1) Backlink Paketi 50 $ (Yıllık Ücret)
2) Hızlandırma Paketi 300 $ (Yıllık Ücret)
3) Kelime Yönlendirme Paketi 150 $ (Aylık Ücret)