JavaScript Nedir? – Blog Yazma – Web Tasarımı Yapımı – Web Tasarımı YouTube Videosu Yapımı – Web Sitesi Tasarlama Fiyatları
JavaScript’in Nedeni
Web’in başlangıcında HTML ve Ortak Ağ Geçidi Arayüzü (CGI) vardı. HTML, bir metin belgesinin bölümlerini tanımlar ve kullanıcı aracısına (genellikle web tarayıcısına) belgenin nasıl gösterileceğini bildirir; örneğin, <p></p> etiketleriyle çevrelenen metin bir paragraf haline gelir. Bu paragrafta, ana sayfa başlığını tanımlayan <h1></h1> etiketleri olabilir.
Çoğu açılış etiketi için </ ile başlayan karşılık gelen bir kapanış etiketi olduğuna dikkat edin.
HTML’nin bir dezavantajı vardır, sabit bir duruma sahiptir. Bir şeyi değiştirmek veya ziyaretçinin girdiği verileri kullanmak istiyorsanız, bir sunucuya gidiş-dönüş yapmanız gerekir. Dinamik bir teknoloji (ColdFusion, ASP, ASP.NET, PHP veya JSP gibi) kullanarak bilgileri formlardan veya parametrelerden bir sunucuya gönderirsiniz, bu sunucu daha sonra hesaplama/test/veritabanı aramaları vb. gerçekleştirir.
Bu teknolojilerle ilişkili uygulama sunucusu daha sonra sonuçları göstermek için bir HTML belgesi yazar ve ortaya çıkan HTML belgesi, görüntülenmesi için tarayıcıya döndürülür.
Bununla ilgili sorun, her değişiklik olduğunda, tüm sürecin tekrarlanması (ve sayfanın yeniden yüklenmesi) gerektiği anlamına gelir. Bu hantal, yavaş ve yeni medya “İnternet”in bize vaat ettiği kadar etkileyici değil. Bu günlerde en azından Batı dünyasının hızlı İnternet bağlantılarının avantajına sahip olduğu doğrudur, ancak bir sayfanın görüntülenmesi hala yeniden yükleme anlamına gelir, bu da sık sık başarısız olan yavaş bir süreç olabilir (hiç bir Hata 404 aldınız mı?).
Web geliştiricilerinin kullanıcıya anında geri bildirim vermelerine ve sayfayı sunucudan yeniden yüklemeden HTML’yi değiştirmelerine olanak tanıyan daha ince bir şeye ihtiyacımız var. Alanlarından birinde her hata olduğunda yeniden yüklenmesi gereken bir form hayal edin – bir şeyin hataları hemen işaretlemesi, sayfayı web sunucusundan yeniden yüklemeye gerek kalmadan daha kullanışlı değil mi? Bu, JavaScript’in sizin için neler yapabileceğine bir örnektir.
Hesaplamalar ve bir formdaki bilgilerin doğrulanması gibi bazı bilgilerin sunucudan gelmesi gerekmeyebilir. JavaScript, ziyaretçinin bilgisayarında kullanıcı aracısı (normalde bir tarayıcı) tarafından yürütülür. Bu istemci tarafı kodu diyoruz. Bu, sunucuya daha az ziyaret yapılmasına ve daha hızlı çalışan web sitelerine neden olabilir.
JavaScript Nedir?
JavaScript hayata LiveScript olarak başladı, ancak Netscape, muhtemelen Java tarafından JavaScript’e yaratılan heyecan nedeniyle adı değiştirdi. Bazı sözdizimleri benzer görünse de Java ve JavaScript arasında gerçek bir bağlantı olmadığı için isim kafa karıştırıcıdır.
Netscape, JavaScript dilini 1996’da yarattı ve bunu .html sayfalarına eklenen JavaScript’i okuyan ve yürüten bir yorumlayıcı aracılığıyla Netscape Navigator (NN) 2.0 tarayıcılarına dahil etti. O zamandan beri dilin popülaritesi giderek arttı ve şimdi en popüler tarayıcılar tarafından destekleniyor.
İyi haber şu ki, bu JavaScript’in tüm büyük modern tarayıcılar için web sayfalarında kullanılabileceği anlamına geliyor. Pek de iyi olmayan haber şu ki, temel JavaScript dili hemen hemen aynı olsa da, farklı tarayıcıların JavaScript’i uygulama biçiminde farklılıklar var. Ancak JavaScript kullanıcı tarafından kapatılabilir ve birçok şirket ve diğer kurum, güvenlik nedenleriyle kullanıcılarının bunu yapmasını ister. Bunu kısaca ve bu çalışma boyunca tartışacağız.
JavaScript’in en güzel yanı, onu tarayıcı programlaması için nasıl kullanacağınızı öğrendikten sonra, onu diğer alanlarda kullanmaya devam edebilmenizdir. Microsoft’un sunucusu—IIS—sunucu tarafı web sayfalarını (ASP) programlamak için JavaScript kullanır, PDF dosyaları artık JavaScript kullanır ve hatta Windows yönetim görevleri bile JavaScript koduyla otomatikleştirilebilir.
JavaScript Örnekleri
JavaScript indir PC
JavaScript etkinleştirme
Javascript Nedir ne İşe yarar
JavaScript öğrenmek
JavaScript kodları
JavaScript is ilanları
Nodejs Nedir
Dreamweaver ve Photoshop gibi birçok uygulama JavaScript ile yazılabilir. Linux ve Windows’ta Apple Dashboard veya Konfabulator gibi işletim sistemi eklentileri, JavaScript’te küçük yardımcı uygulamalar yazmanıza bile izin verir.
Son zamanlarda birçok büyük şirket, kendi sayfalarınızda kullanabileceğiniz JavaScript nesnelerini ve yöntemlerini içeren uygulama programlama arayüzleri (API’ler) de sunuyor; Google Haritalar bunlardan biri. Sadece birkaç satır kod ile web sitenizde yakınlaştırılabilen ve kaydırılabilen bir harita sunabilirsiniz.
Daha da iyisi, JavaScript’in geliştirilmesi, daha yüksek programlama dillerinden veya sunucu tarafı komut dosyası dillerinden çok daha kolay olduğu gerçeğidir. Java veya C++ gibi herhangi bir derlemeye veya Perl, PHP veya Ruby gibi bir sunucuda veya komut satırında çalıştırılmasına gerek yoktur: JavaScript’i yazmak, yürütmek, hata ayıklamak ve uygulamak için tek ihtiyacınız olan bir metin düzenleyici ve tarayıcıdır— her ikisi de herhangi bir işletim sistemi ile sağlanır.
Elbette, sizin için çok daha kolay hale getiren araçlar var, örnekler Mozilla Venkman, Microsoft Komut Dosyası Hata Ayıklayıcı veya kjscmd gibi JavaScript hata ayıklayıcılarıdır.
JavaScript’in Sorunları ve Değerleri
Bu bölümün başında belirttiğim gibi, JavaScript son birkaç yıldır web geliştirmenin ayrılmaz bir parçası olmuştur, ancak aynı zamanda yanlış da kullanılmıştır. Sonuç olarak, kötü bir üne kavuşmuştur.
Bunun nedeni, hareketli sayfa öğeleri ve açılır pencereler gibi, onları ilk gördüğünüzde etkileyici olabilecek, ancak kısa süre sonra sadece “olması güzel” ve hatta bazı durumlarda “olması güzel” olduğu ortaya çıkan gereksiz JavaScript efektleridir. artık olmaması güzel.” Bunların çoğu DHTML günlerinden geliyor.
Kullanıcı aracısı terimi ve bir kullanıcı aracısının ne olduğunun anlaşılmaması da bir sorun olabilir. Normalde, kullanıcı aracısı Microsoft Internet Explorer (MSIE), Netscape, Mozilla (Moz), Firefox (Fx), Opera veya Safari gibi bir tarayıcıdır.
Ancak, tarayıcılar Web’deki tek kullanıcı aracıları değildir. Diğerleri şunları içerir:
• Metin-konuşma yazılımı veya Braille ekranları gibi kullanıcıların bir engelin sınırlamalarının üstesinden gelmesine yardımcı olan yardımcı teknoloji
• Lynx gibi salt metin aracıları
• Web özellikli uygulamalar
• Oyun konsolları
• Cep/cep telefonları
• PDA’lar
• Etkileşimli TV alıcı kutuları
• Arama motorları ve diğer indeksleme programları