Erişilebilir Veri Tablolar – Blog Yazma – Web Tasarımı Yapımı – Web Tasarımı YouTube Videosu Yapımı – Web Sitesi Tasarlama Fiyatları
Erişilebilir Veri Tablolar
Tablolarda sunulan verileri okumak ve anlamak, veri öğeleri arasında ilişki kuramayan yardımcı teknoloji kullanıcıları için kafa karıştırıcı olabilir. Örneğin, kullanıcılar tablo hücrelerindeki verileri karşılık gelen başlıklarla ilişkilendiremezlerse, verilerin neyi temsil ettiğini ve diğer hücrelerdeki verilerle nasıl ilişkili olduklarını tam olarak bilemeyebilirler.
Tablo verilerini sunmak için <table> etiketlerinin kullanımını ayırın ve sayfa düzeni için stil sayfalarını kullanın. Tablo başlıklarını, sütun başlıklarını ve satır başlıklarını açıkça tanımlayacak şekilde tablo verilerini işaretleyin. Bu, ekran okuyucuların tablolarda sunulan veriler arasındaki ilişkiyi anlamasına ve iletmesine yardımcı olur.
Bu, <table> etiketleri kullanılarak biçimlendirilen sayfaların erişilemez olduğu anlamına gelmez. Tabloları kullanarak erişilebilir sayfalar oluşturmak mümkündür, böylece içerik “doğrusallaştırıldığında”, yani tabloyla ilgili tüm etiketler kaldırıldığında ve içerik, işaretlemede göründüğü sırayla sunulduğunda, ortaya çıkan içerik sırası, kullanıcıların neyle eşleşeceğini gösterir. bekliyoruz ve sayfaya yardımcı teknoloji kullanıcıları erişebilir.
Ancak aynı görsel ve yapısal sonuç elde edilebilir. Stil sayfaları kullanıyor ve artık düzen için <table> etiketlerini tercih etmek için geçerli bir neden yok. Ek olarak, düzen için tabloların kullanılması, içeriğin belirli bir görsel sunum elde etmek için değil, yapısal amacına uyacak şekilde etiketler kullanılarak işaretlenmesini öneren SEMANTIC MARKUP modelini ihlal eder.
Tablolardaki verileri sütun ve satır başlıklarıyla ilişkilendirmek, ekran okuyucuların veri öğeleri arasındaki ilişkiyi doğru bir şekilde iletmesine ve kullanıcıların kullanımları için uygun bağlam oluşturmasına yardımcı olur.
En önemlisi, verinin neyi temsil ettiğini gösteren başlıkları veri hücrelerinden (gerçek değerler) açıkça ayırt edin. Bu, <th> etiketlerini kullanarak başlıkları (hem sütun hem de satır başlıklarını) ve <td> etiketlerini kullanarak veri değerlerini işaretleyerek elde edilir.
Tablonun amacını belirten kısa, açıklayıcı bir başlık sağlamak için <caption> etiketini kullanın. <caption> etiketi içindeki bilgiler kullanıcılara gösterilir ve stil sayfaları kullanılarak biçimlendirilebilir.
Ek olarak, tablonun ne sunduğunu ayrıntılı olarak açıklamak için özet özelliğini kullanın. Özet özelliğinde yer alan bilgiler görüntülenmediğinden, asıl amacı, yardımcı teknoloji kullanıcıları için veri tablosunun amacını ve ilgili biçimlendirme bilgilerini açıklamaktır.
Veri tablolarının satır ve sütun başlıklarını tanımlayın. Kapsam özniteliğini kullanarak veri değerlerinin başlıklarıyla doğru şekilde ilişkilendirildiğinden emin olun. Böyle bir uygulama, yardımcı teknoloji kullanıcılarının verilerin doğru olup olmadığını bilmesini sağlar.
KARMAŞIK VERİ TABLOLARININ HÜCRELERİNDE HEADERS KULLANIN
Daha karmaşık tablolarda belirli bir hücrenin başlıkları arasındaki ilişkiyi belirtmek için headers niteliğini kullanın. Bu, başlık hücresi olmasını istediğiniz herhangi bir hücreye bir id özelliği ekleyerek ve ardından bu başlık hücrelerinin kimliklerini veri hücrelerinin başlıklar özelliğine ekleyerek gerçekleştirilir.
Veri tablosu sunumu, veri değerleri ve başlıklar arasındaki ilişkinin görme bozukluğu olmayan kişiler için de net olması için stil sayfaları kullanılarak geliştirilebilir.
Bu, gören kullanıcılar için önemlidir çünkü özet, kapsam ve başlıklar gibi özellikler web tarayıcılarında görüntülenmez. Bununla birlikte, PROGRESSIVE GELİŞTİRME modelinde savunulduğu gibi, işaretleme ve sunumun bağımsız olarak katmanlı olmasını sağlamak için GÖSTERMEYEN STİL ŞEMALARI kullanılmalıdır.
İlişkisel veritabanı örnekleri
İlişkisel veritabanı Nedir
bir ilişkisel veritabanı hangi özellikleri sağlamalıdır?
RDBMS açılımı
İlişkisel veri tabanı özellikleri
Rdbms nedir
İlişkisel veritabanı yönetim sistemleri
İlişkisel veritabanı çeşitleri
ERİŞİLEBİLİR NAVİGASYON
Çoğu web sayfası, ana “içerik” alanı logo, yardımcı program gezintisi, birincil gezinme ve ikincil gezinme gibi kalıcı öğelerden sonra gelecek şekilde düzenlenir. Bu uygulama, gezinme için tutarlı bir konumu tercih ettikleri için görme engeli olmayan kullanıcılar için faydalı olsa da, ana içeriğe ulaşmadan önce her sayfa yüklemesinde bu bağlantılarda gezinmek zorunda oldukları için ekran okuyucular ve klavye kullanıcıları için rahatsız edicidir.
Kullanıcıların, sayfanın başlık alanında bulunan kalıcı gezinme ve diğer öğelerden geçmesine gerek kalmadan sayfanın ana içeriğine erişmesine izin verin. Ayrıca, kullanıcıların sayfanın içerik alanları arasında kolayca gezinebilmesi için sayfayı yapılandırın.
Görme bozukluğu olmayan kullanıcılar için, sayfaların kalıcı başlık ve gezinme bölümlerini göz ardı etmek ve ilgili içerik alanlarına odaklanmak kolaydır. Ancak ekran okuyucular ve klavye kullanıcıları, sayfaya doğrusal bir şekilde erişmeye zorlanırlar ve bu da deneyimlerini kesintiye uğratır.
Sayfanın üst kısmındaki açık bir “gezinmeyi atla” bağlantısı veya uygun yapısal işaretleme yoluyla bir sayfanın içeriğine doğrudan erişmek için yerleşik mekanizmalar, yardımcı teknoloji kullanıcıları için web sayfalarıyla etkileşimi hem verimli hem de zevkli hale getirir.
Sayfanın üst kısmında, kullanıcıların gezinme bağlantılarını atlamasına olanak tanıyan bir bağlantı sağlayın. “Gezinmeyi atla” veya “ana içeriğe atla” bağlantısı, yalnızca <a> bağlantı etiketi kullanılarak oluşturulan bir HTML bağlantısıdır. Tasarımcılar bağlantıyı görünür yapmak istemezlerse, gizlemek için CSS kullanabilirler.
Diğer bir yaygın yaklaşım, odaklanıldığında bağlantıyı görünür kılmaktır. Bu, bağlantıyı klavyeyi kullanarak sayfada gezinen kişiler için kullanılabilir hale getirir.
Sayfa Yapısını belirlemek için işaretlemede başlıkları kullanın. Başlık işaretlemesini kullanarak sayfa içindeki bölümleri belirleyin; yani, <h1> ila <h6> kullanın. Bu, ekran okuyucuları ve tarayıcıları olan kullanıcıların bir klavye kullanarak gezinmesine olanak tanır (örneğin, Windows için JAWS kullanıcıları sayfa içeriğinde gezinmek için “h” tuşunu kullanabilir).
Birincil, ikincil ve/veya yardımcı navigasyon özelliklerinin uygun SEMANTIC MARKUP kullanılarak işaretlenmesi de önemlidir. ARIA’nın çalışan taslak sürümlerinin mevcudiyetiyle birlikte, uygun “rol” özniteliklerini kullanarak gezinme öğelerini işaretlemeyi düşünün.
Erişilebilir Alternatif
Bazen bir web uygulamasını erişilebilir kılmak, kullanılan teknoloji (örn. RIA’lar) veya programlanma şekli nedeniyle mümkün olmayabilir.
Aynı içeriği ve işlevselliği sunan web uygulaması için erişilebilir bir alternatif oluşturun ve alternatif uygulamaya bir bağlantı sağlayın. Bu, belirtilen WCAG 1.0 tavsiyesine uygundur.
İdeal olarak, web uygulamaları, ayrı sürümler bulundurmadan tarayıcıların, yardımcı teknolojilerin veya kullanıcıların gereksinimlerine ve yeteneklerine uyum sağlayabilmelidir. Bununla birlikte, bazen web uygulamaları, kullanımını haklı çıkaran önemli faydalar sunan (örneğin, daha iyi performans, daha zengin etkileşim, vb.) ancak yardımcı teknolojiler tarafından yeterince desteklenmeyen teknolojiler kullanır.
DEA’lar iyi bir örnektir. Önemli kullanılabilirlik ve performans avantajları sunarlar (ör. Google Haritalar, Gmail). Ancak yardımcı teknoloji, mobil cihazlar veya JavaScript ve CSS’nin devre dışı bırakıldığı tarayıcılarla birlikte kullanıldıklarında bozulurlar.
Ek olarak, bir belgenin tam bir kopyasının kullanılmasına yönelik yasal gereklilikler olabilir, bu da orijinal belgelerde değişiklik yapılmasını imkansız hale getirir. Bu gibi durumlarda, kullanıcıları hariç tutmak yerine, uygulamanın aynı içerik ve temel işlevlere sahip alternatif bir sürümünü oluşturmak daha iyidir.
Web sitelerinizi, arama motorlarında en yukarı getirmek adına sizlere 3 adet paket öneriyoruz. Bu paketler sayesinde web siteleriniz aramalarda 1 yıl içerisinde en yukarıya tırmanacaktır.
1) Backlink Paketi 50 $ (Yıllık Ücret)
2) Hızlandırma Paketi 300 $ (Yıllık Ücret)
3) Kelime Yönlendirme Paketi 150 $ (Aylık Ücret)