Bilgilendirici Metinler
Bilgilendirici Metinler
Tarih boyunca, metinler değiştikçe, okuryazarlık hedeflerimizi İncil okumaktan ders kitapları ve roman okumaya ve web sitelerini okumaya uyarladık. Metinlerin bu “modernleştirmeleri” boyunca, başarılı bir okuyucu olmanın veya okuryazar olmanın ne anlama geldiğine ilişkin görüşümüzü değiştirdik.
Her durumda, metnin yapılandırılma veya düzenlenme şekli, bir kişinin metni okuyabilmek için bilmesi gerekenleri etkiler. İncil okurken bir ayeti nasıl tanımlayacağınızı bilmek önemlidir; ders kitabı okurken neden-sonuç veya karşılaştırma-karşıtlık gibi yapıları belirlemek önemlidir.
Benzer şekilde, bir anlatıyı okurken karakterler, ortam ve olay örgüsü gibi ortak öykü öğelerini tanımlayabilmek önemlidir. Başka bir deyişle, okuryazarlık eğitimimiz, toplumun üretken, başarılı üyeleri olarak görülmek için okumamız beklenen metin türlerine yanıt verir.
Bu öncül, bugün Web metinlerinde, özellikle web sayfalarında bulunan bilgilendirici metinlerde aynıdır. İnternette bulunan metnin tahminen %96’sı anlatıdan ziyade açıklayıcı olduğundan, öğrencilere bilgilendirici metin yapıları hakkında bilgi vermemiz gerekiyor.
Baskıda Bilgilendirici Metin Yapıları
Nitelikli okuyucular, metinden önemli fikirleri ayırmaya ve depolamaya yardımcı olacak zihinsel bir organizasyon sistemi geliştirmek için bir metnin yapısını veya düzenleme modelini kullanır. Metin yapılarını tanımlayabilen, anlayabilen ve kullanabilen okuyucular, bilgili olmayanlara göre metinsel bilgileri daha fazla hatırlayabilir ve metinde bulunabilecek bilgi türlerini ve potansiyel zorlukları daha kolay tahmin edebilir.
Bilgilendirici metinler genellikle bir kişi bir soruya cevap aradığında veya bir ders kitabı, ansiklopedi, makale veya açıklayıcı resimli kitap veya bölüm kitabı okuyarak bir konu hakkında daha fazla bilgi edinmek istediğinde okunur. Bilgilendirici bir metinle karşılaştığında, yetenekli okuyucular, içindekiler, dizin ve sözlük gibi bilgileri bulmak için gezinme araçlarını kullanır.
Bu araçlar, okuyucuya metin için bir düzenleme yapısı veya çerçeve sağlayabilir ve bilgi aramaya başlaması için bir yer önerebilir. Resimli kitaplar ve bölümlü kitaplar dışında, bilgilendirici metinler tipik olarak baştan sona bir anlatıyı okuyacağınız şekilde okunmaz.
Okuyucunun amacı bilgiyi bulmak olduğundan, ihtiyaçlarını karşılayan bilgiyi hızlı bir şekilde bulmak için gözden geçirerek ve tarayarak stratejik, seçici okumayı kullanır. Metnin organizasyonel yönleri, bu tür bir okumanın daha hızlı ilerlemesini ve daha anlamlı olmasını sağlayabilir. Başlıklar ve başlıklar gibi metin özellikleri, okuyucuya metinde neyin önemli olduğu hakkında açık ipuçları sağlarken aynı zamanda genel yapıyı da vurgular.
Öğretmenler, öğrencileri bilgilendirici metinlerde karşılaşılan çeşitli metin yapılarına hazırlayabilir. Yaygın bilgilendirici metin yapılarındaki açık yönergeler, öğrencileri duygularını harekete geçirmeye hazırlar.
Öğrencilere, okuyucuyu kullanılan metin yapısının türü konusunda uyaran ipuçları görevi gören ilk/son, ancak, aynı/farklı, ancak, eğer/o zaman vb. gibi işaret sözcüklerini tanımaları öğretilebilir.
Yaygın bilgilendirici metin yapıları aşağıdakileri içerir:
• Betimleyici—Kişilerin, yerlerin, nesnelerin ve olayların özelliklerini tanımlayan olguları sunar; ikna edici ayrıntılar içerebilir.
• Sıralı—Bilgileri ve olayları genellikle kronolojik olarak sıralayın.
• Karşılaştır/karşıtlaştır—İki veya daha fazla konu hakkındaki bilgileri uygun şekilde düzenler.
• Neden/sonuç—Bir olay veya oluş için nedenler veya açıklamalar sağlar.
• Problem/çözüm—Bir problem ve onun olası çözüm(ler)ini ortaya koyar.
En basit bilgilendirme metinleri dışında hepsinde, metin parçaları çeşitli biçimlerde sunulacaktır. Örneğin, baykuşlar hakkında bilgilendirici bir kitap, baykuşların yaşam alanlarını ve davranışlarını açıklamaya odaklanan betimleyici bir yapı izleyebilir, aynı zamanda bir baykuşun doğumdan itibaren büyümesinin sıralı bir tanımını ve kuşların yaşam alanlarının korunması gerektiğine dair ikna edici bir bölümü de içerebilir.
Edebiyat ile ilgili bilgilendirici metin kısa
edebiyat ile ilgili bilgilendirici metin kısa
metnin yapısı
Heykel ile ilgili bilgilendirici metin kısa
Tiyatro ile ilgili bilgilendirici metin
Müzik ile ilgili bilgilendirici metin kısa
metin yapılarındaki öğeleri belirler egitimhane.
Ebru ile ilgili bilgilendirici metin
Web’deki Bilgilendirici Metin Yapıları
Basılı olarak bulunan aynı bilgilendirici metin yapılarının çoğu Web’de de bulunsa da, İnternet okuyucusunun karşılaştığı zorluklardan biri, çeşitli metin yapıları arasında hızlı bir şekilde geçiş yapmaya hazırlanmaktır. Bir web sitesinde veya hatta bir web sayfasında, bir okuyucu açıklama, sıralama ve karşılaştırma ile karşılaşabilir.
Ardından, okuyucu başka bir web sitesine giden bir köprüyü tıkladığında, metin yapısı değişebilir. Çevrimiçi okuma genellikle hızlı bir hızda gerçekleştiğinden, okuyucuların metin yapısını hızlı bir şekilde belirleme ve içerikle ilgili beklentileri buna göre ayarlama konusunda beceri kazanması gerekir.
Başlıklar, başlıklar ve etiketler gibi metin özellikleri hem basılı metinlerde hem de dijital metinlerde bulunabilir. Ne yazık ki, web sayfaları bu özelliklerin kullanımında tutarsızdır ve gelenekler hala değişim halindedir. Örneğin, bir araştırma çalışması, 30 rastgele web sayfasından hiçbirinin aynı metin özelliklerine sahip olmadığını gösterdi. Şimdi, her yeni web sitesiyle karşılaşıldığında, bir okuyucunun hem yapı hem de özelliklerdeki değişikliklere uyum sağlama konusunda her zamankinden daha yetenekli olması gerekiyor.
Gezinme ipuçları, Web okuyucularına bilgi bulmak için ipuçları (hem sözcükler hem de resimler) sağlar. Kitaplar, okuyucuyu baştan sona doğrusal bir şekilde yönlendirmek için öncelikle sayfa numaralarını kullanır. Ansiklopediler, ders kitapları ve dergiler gibi köprü metinler, okuyucuların istenen bilgileri bulmalarına yardımcı olmak için içindekiler tablosuna ve sayfa numaralarına güvenir.
Bunun tersine, web sayfaları gibi hiper ortam belgeleri, okuyucunun web siteleri içinde ve arasında gezinmesine yardımcı olmak için düğmeler, sekmeler, görüntü bağlantıları, görüntü haritaları, simgeler, kaydırma çubukları ve metin bağlantıları biçimindeki köprüleri kullanır.
Bu çeşitli gezinme ipuçları, yeteneklerine, deneyimlerine ve tutumlarına bağlı olarak öğrenenleri yönlendirmeye veya şaşırtmaya hizmet edebilir. Bugün, özellikle ana sayfalarda, sayfada görünen hemen hemen her özellik, başka bir yere giden bir köprüdür. Metinler arasında çok fazla yatay ve dikey geçiş olduğundan, bazı yönlerden Web’de okumak en iyi şekilde bir dizi “geliş ve gidiş” olarak tanımlanabilir.
Web’deki hareketi tanımlamak için kullandığımız aktif fiiller, örneğin “siber uzayda” “tarama”, “sörf”, “ziyaret”, “gezinme” ve “keşfetme” gibi bu dinamik uzamsal metaforu gösterir. Günümüz öğrencilerinin çoğu, Web’i kitap veya tek başına masaüstü bilgisayar gibi durağan bir nesne yerine sanal bir “yer”, “uzay” veya “buluşma yeri” olarak algılamaktadır.
Karşılaştırma ve açıklama gibi klasik metin yapılarına ek olarak, Web, e-posta, bülten panoları, sohbet odaları, bloglar, çok kullanıcılı oyunlar ve anlık mesajlaşma biçiminde inanılmaz derecede büyük çeşitlilikte yeni metin türleri ortaya çıkardı.
Bu çağdaş türlerin her birinin kendi ipuçlarına ve özelliklerine sahip olmasının yanı sıra, her biri tüm küçük harfleri kullanmak, yazım kurallarına meydan okumak ve kısaltmaları kullanmak gibi kendi gramer yapılarını da geliştirmiştir.
Yeni metin türleri, “ifadeler” (metin mesajlarında ruh halini temsil eden gülen yüzler), “ateşli” (kaba mesajlar göndermek), “istenmeyen e-posta” (önemsiz e-posta), “netizenler” (vatandaşlar) gibi yeni kelimeler üretti. Veya sık sık internete giren kişiler) ve “görgü kuralları” (tamamını büyük harflerle yazmamak gibi nazik İnternet davranışı). Bu kitabın odak noktası web sayfaları olsa da, bu diğer İnternet türleri de okuryazarlık ve edebi yapılar hakkındaki düşüncelerimizi yeniden şekillendiriyor.
Web sitelerinizi, arama motorlarında en yukarı getirmek adına sizlere 3 adet paket öneriyoruz. Bu paketler sayesinde web siteleriniz aramalarda 1 yıl içerisinde en yukarıya tırmanacaktır.
1) Backlink Paketi 50 $ (Yıllık Ücret)
2) Hızlandırma Paketi 300 $ (Yıllık Ücret)
3) Kelime Yönlendirme Paketi 150 $ (Aylık Ücret)