Ankara
0 (312) 276 75 93
info@billgatesweb.com

Arama ve Filtreleme – Blog Yazma – Web Tasarımı Yapımı – Web Tasarımı YouTube Videosu Yapımı – Web Sitesi Tasarlama Fiyatları

Web Danışmanlık Hizmeti, Seo Hizmeti Al, Mobile Uygulama Yaptır, Back Link Satın Al, Blog Yazdırmak İstiyorum, Makale YAZDIRMA siteleri, Parayla makale YAZDIRMA, Seo makale fiyatları, Sayfa başı yazı yazma ücreti, İngilizce makale yazdırma, Akademik makale YAZDIRMA, Makale Fiyatları 2022, Makale yazma, Blog Yazdırma, Akademik Danışmanlık, Tercüme Danışmanlık

Arama ve Filtreleme – Blog Yazma – Web Tasarımı Yapımı – Web Tasarımı YouTube Videosu Yapımı – Web Sitesi Tasarlama Fiyatları

Sürüm Farklılıkları 

Arama ve Filtreleme

Makul boyuttaki web uygulamaları için, bilgilere yalnızca uygulama hiyerarşisinde gezinerek erişmek külfetli hale gelebilir ve kullanılabilirliği tehlikeye atabilir. Bu nedenle, kullanıcıların istenen öğelere hızlı ve verimli bir şekilde ulaşmasını sağlamak için web uygulamalarındaki bilgilerin aranabilir hale getirilmesi önemlidir.

Arama, kullanıcıların sorgularını bir arama alanına bir dizi anahtar kelime veya anahtar kelime öbeği olarak girdiği (BASİT ARAMA) sınırsız bir şekilde veya kullanıcıların aradıkları öğe niteliklerinin istenen değerlerini belirttiği yönlendirilmiş ve yapılandırılmış bir şekilde yapılabilir.

Çoğu kullanıcı için basit aramalar genellikle yeterlidir, ancak daha fazla deneyime sahip olanlar ve aramalarını kesin olarak belirlemeyi tercih edenler, karmaşık arama sorgularının formüle edilmesine olanak tanıyan GELİŞMİŞ ARAMA’yı kullanmaktan yararlanabilir. Sunulan arama mekanizmasından bağımsız olarak, kullanıcılar aramalarını nasıl iyileştirebilecekleri ve daha iyi sorgular formüle edebilecekleri konusunda rehberlik alarak her zaman fayda sağlayabilirler (ARAMA İPUÇLARI).

Kullanıcılar kriterlerini gönderdikten sonra, web uygulamaları alaka düzeyine göre sıralanmış eşleşen öğeleri gösterir (ARAMA SONUÇLARI). Alaka düzeyine göre sıralama, arama sonuçlarını sunmanın en uygun yolu olsa da, kullanıcılar, istenen ürünlere ulaşmak için diğer kriterleri (ör. ürün satın alırken fiyat) kullanarak sonuçları yeniden sıralamayı tercih edebilir (SIRALAMA).

Performans nedenleriyle ve kullanıcıları çok fazla öğeyle boğmamak için, arama sonuçları genellikle 10’dan 20’ye kadar olan alt kümeler halinde sunulur; böylece kullanıcılar, sonraki, önceki, ilk, son ve benzeri (PAGINATION) gibi kontrolleri kullanarak sonuçlar arasında gezinebilir.

Yeni ortaya çıkan alternatif bir yaklaşım, kullanıcılara aynı anda arama sonuçlarının bir alt kümesini de sunan SÜREKLİ KAYDIRMA’dır, ancak sayfalandırma kontrolleri yerine, kullanıcılar mevcut sonuç kümesinin en altına kaydırdıkça ek arama sonuçları sunar. Her iki yaklaşım da çok fazla arama sonucu aramakla ilgili ortak bir sorunu çözmeye çalışır.

Arama sonuçları listesini yönetilebilir bir sayıya indirgemek için kullanıcılara genellikle FİLTRELEME veya YÖNLÜ ARAMA gibi mekanizmalar sunulur.

Her iki mekanizma da, seçilen filtreler veya özelliklerle eşleşmeyen öğeleri arama sonuçlarından kaldırır. Ancak fark, FİLTRELEME’de kullanıcılara sunulan arama sonuçlarından bağımsız olarak aynı kalan daraltma seçeneklerinin sunulmasıdır. YÖNLÜ ARAMA dinamiktir ve kullanıcılara sunulan daraltma seçenekleri, arama sonuçlarının kendisinden türetilir ve kullanıcılar sonuç kümelerini daralttıkça güncellenmeye devam eder.

Kullanıcılar sonuçları istedikleri gibi aradıktan, filtreledikten ve sıraladıktan sonra, sorgularını kaydetmelerine (KAYITLI ARAMALAR) ve kaydedilen sorguları yeniden çalıştırabilmeleri ve yeni eşleşmelerden haberdar olabilmeleri için uyarılar ayarlamalarına izin vermeyi düşünün.


Arama filtreleme
Arama filtreleme ne demek
Google Arama filtreleme
Telefonda filtre listesi ne demek
Bilgisayarda filtreleme nedir
Nokia filtre listesi nedir
Güvenli Arama filtresi kapatma
Google Chrome Güvenli arama açma


Basit Arama

Derin uygulama hiyerarşilerinde gezinmek zahmetli olabilir ve web uygulamalarındaki bilinen öğelere ulaşmak için verimsiz bir yol olabilir. Ek olarak, mevcut gezinme seçenekleri göz önüne alındığında, kullanıcılar için istenen öğenin hiyerarşide nerede olduğu belirsiz olabilir.

Kullanıcıların anahtar sözcükleri veya anahtar tümcecikleri kullanarak öğe aramasına izin verin ve arama özelliğini uygulama genelinde tutarlı bir konuma yerleştirin.

Kullanıcılar tam olarak ne aradıklarını bildiklerinde, arama yapmak, uygulama hiyerarşisinde gezinmekten daha kolay ve verimlidir; buna bilinen öğe araması da denir.

Bir arama, kullanıcıları doğrudan istenen öğeye götürmese bile, hiyerarşinin geri kalanında gezinebilecekleri ve istenen öğeye hızlı bir şekilde ulaşabilecekleri bir noktaya birkaç gezinme düzeyini atlamalarına izin verebilir. Ek olarak, çoğu kullanıcı Boole işleçleri gibi arama kavramlarına aşina değildir ve gelişmiş aramalara göre daha basit anahtar kelime aramalarını kullanmakta kendilerini daha rahat hissederler.

Basit bir arama, kullanıcıların bir uygulamada bir öğe olup olmadığını hızlı bir şekilde belirlemesine de yardımcı olabilir. Örneğin, kullanıcılar bir e-ticaret uygulamasının X öğesini sunup sunmadığını bilmek isteyebilir. Uygulama tarafından sunulup sunulmadığını belirlemek için X öğesini aramak, bilgi hiyerarşisinde gezinmekten çok daha verimli olabilir.

Kullanıcıların bir arama metni alanına bir veya daha fazla anahtar sözcük girerek arama yapmasına izin verin. Ek olarak, kullanıcıların anahtar kelimeleri tırnak içine alarak anahtar kelimeleri aramasına izin verin; anahtar ifadeleri ararken, kullanıcılara tam ifadeyi içeren sonuçlar gösterilir. Ayrıca, kullanıcıları “Ara” düğmesini veya sekmesini “Ara” düğmesine tıklamaya zorlamaktan kaçının; bunun yerine, kullanıcıların aramalarını “Enter” veya “Return” tuşunu kullanarak göndermelerine izin verin.

Aramayı Tutarlı Bir Konuma Yerleştirin

Bulmayı kolaylaştırmak için arama özelliğini uygulama boyunca tutarlı bir konuma yerleştirin. Tipik olarak, aşağıdaki konumlardan birinde sayfa başlığının içine veya yanına yerleştirilir:

  • Sayfanın sağ üst kısmı.
  • Başlık alanında sayfanın ortası veya hemen altında (bu oldukça
  • Yahoo!, MSN ve iGoogle gibi portallarda yaygındır).
  • Sol üstteki göz atma seçenekleri (ör. e-ticaret uygulamaları).

Sağ üst ve sol üst bölgeler, kullanıcıların bir sayfaya yerleştirilmesiyle ilgili beklentileriyle yakından eşleştiğinden, arama yapmak için tercih edilen konumlardır.

Arama tüm sayfalarda mevcut olduğundan, kullanıcıların aramalarını yapmak için ana sayfaya veya özel bir arama sayfasına dönmesi gerekmez. Bu, kullanıcıların yeni aramalar başlatmasına ve uygulamanın herhangi bir yerinden hızlı bir şekilde belirli içeriğe erişmesine olanak tanır.

Arama Kapsamını Belirleme

Yüzlerce ve binlerce öğeye ve birkaç öğe kategorisine sahip uygulamalar için, kullanıcıların aramalarının kapsamını belirtmelerine izin vererek aramayı bir kategoriyle sınırlamalarına izin verin. Mevcut kapsam belirleme seçeneklerinin sayısına bağlı olarak, radyo düğmelerini, açılır listeyi, resimleri veya sekmeleri kullanın.

Ancak, kullanıcılar bir kapsam belirleme seçeneği belirlediğinde sayfanın yenilenmemesi önemlidir. Varsayılan olarak kapsam araması yapmayın veya kullanıcıların bir kapsam belirleme kategorisi seçmesini istemeyin.

Kullanıcılar, bir öğenin ait olduğu kategoriyi bilemeyebilirler, bu da arama yapmalarının ana nedeni olabilir. Bu nedenle, arama kapsamını “tüm” kategorilere varsayılan olarak ayarlayın. Kullanıcılar uygulama içindeki belirli kategorilerde (ör. kitaplar, müzik vb.) gezinirken, varsayılan arama kapsamını o kategoriye değiştirin, ancak yine de kullanıcıların kapsamı değiştirmesine izin verin.

Bir aramayı yürütmek için eylem düğmesi etiketleri için yaygın seçenekler şunlardır: “Ara”, “Bul”, “Git” ve bir çeşit ok grafiği. “Git” veya bir ok grafiği kullanırken, arama giriş kutusunun başında “Ara:” etiketinin olması önemlidir. Buton etiketleri olarak “Ara” ve “Bul” kullanıldığında, ayrı alan etiketlerinin kullanılmasına gerek yoktur.


Web sitelerinizi, arama motorlarında en yukarı getirmek adına sizlere 3 adet paket öneriyoruz. Bu paketler sayesinde web siteleriniz aramalarda 1 yıl içerisinde en yukarıya tırmanacaktır. 

1) Backlink Paketi  50 $ (Yıllık Ücret)
2) Hızlandırma Paketi 300 $ (Yıllık Ücret)
3) Kelime Yönlendirme Paketi 150 $ (Aylık Ücret)


 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

× Bize Whatsapp'tan Ulaşın