Masaüstü Yönergeleri – Blog Yazma – Web Tasarımı Yapımı – Web Tasarımı YouTube Videosu Yapımı – Web Sitesi Tasarlama Fiyatları

Masaüstü Yönergeleri
Masaüstü uygulamalarında, menüler tüm büyük, ekran çapındaki komutları (“Kaydet”, “Yazdır”, “Kes”) barındırıyordu. İletişim kutuları ve ara sıra pencerelerin bazı bölümlerinde düğmeler kullanılırdı; düğmeler her zaman “yereldi”. Web uygulamalarında ise menü yoktur. Menüler gibi görünen şeyler genellikle eylemler değil gezinme seçenekleridir.
Bunun yerine, neredeyse tüm eylemler düğmeler kullanılarak yönetilir. Ancak mekanizmalar değişse de eylemler ve gereksinimler değişmedi. Aşağıda, düğmeler için bazı üst düzey yönergeler bulunmaktadır.
Bir Şeyler Yapmak için Düğmeleri Kullanın, Diğer Web Sayfalarına Atlamak için Bağlantıları Kullanın
Bir web uygulamasının bir masaüstü uygulamasından farklı yönlerinden biri, her şey için bağlantıları kullanmak isteyebileceğinizdir. Bilgileri göstermek istediğinizde altı çizili bağlantıları (“Git” veya “Bunu Oku”) ve bir şey yapmak istediğinizde (“Kaydet” veya “Ara”) düğmeleri kullanın.
Bunun nedeni, kullanıcıların bir öğeden beklediği davranışın uygunluğu fikrine dayanmaktadır. Örneğin, bir kapı tokmağının gücü dönüyor; bir kolun veya bir levhanın kapı üzerindeki hareketi itiyor. Kapının kendisinin uygunluğu, açılıp kapanmasıdır.
Benzer şekilde, bir düğmenin avantajı, basılabilmesidir; ve basıldığında bir şeyler yapar. Öte yandan, bir bağlantının sağladığı fayda, başka bir web sayfasına gitmesidir.
Bir açılır pencereyi açmak veya kapatmak veya farklı bir giriş sayfasına geçmek için bir bağlantı kullanabilseniz de, bu tür eylemler bağlantıların sağladığı olanaklarla eşleşmez. Benzer şekilde, yeni bir bilgi sayfasına atlamak için bir düğme kullanmak, düğmenin sağladığı olanaklarla eşleşmez. Evet, her şey kullanıcının kafasında. Ama olmak zorunda değilsen neden kafa karıştırıyorsun?
Not: Liste görünümleriyle çalışırken bu kuralın istisnaları vardır.
Düğmeleri Boyutlandırma
Genel olarak, ilgili düğme grubundaki her düğme için aynı boyutu kullanın. Örneğin, düğme etiketleri “Tamam”, “İptal” ve “Uçuş Bul…” ise, üç düğmeyi de “Uçuş Bul…” kadar geniş yapın.
Çok sayıda düğme varsa ve boyutları önemli ölçüde farklılık gösteriyorsa, örneğin “Tamam”, “Ayarla”, “Uç”, “İptal”, “Uçuş Bul…” ve “Uçuşları Kaydet…” gibi iki boyut oluşturun. Bu, çok fazla boyut oluşturmadan tüm düğmeler için yaklaşık olarak doğru boyutu verir.
Düğmeleri Alanlardan Kapatın
Tüm düğmeleri çerçevenin kendi kısıtlı alanlarında tutun. Başka bir deyişle, veri girişi kontrolleri ile komut düğmelerini birlikte çalıştırmayın.
Ayrıca, yeniden kullanılabilir çerçeveler oluşturan geliştiriciler, bu düğmeler için temiz bir alan tutmak isteyebilir. Bu durumda, çerçeveyi iki bölgeli tasarlayın: pencereden pencereye değişebilen alan bölgesi ve değişmeyecek olan düğme bölgesi. Pencere gerçekten kodlandığında, geliştiriciler uygun alanları alan bölgesine bırakabilir ve komut düğmeleri otomatik olarak görünür.
Üstte ve Altta Komut Düğmelerini Tekrarla
Pencereden daha büyük olabilecek (başka bir deyişle, bazı kişilerin pencerelerinde kaydırma çubukları olacak) bir giriş formu oluşturursanız, aynı komut düğmelerini formun üstüne ve altına koymayı düşünün.
Kullanıcı Arayüzü Mühendisliğindeki araştırmacılar, ilginç bir düğme yerçekimi sorunu keşfettiler.
Ayrıca bazı kişiler, işlerinin bittiğine karar verdiklerinde formun en üstünde veya en altında yer alırlarsa, düğmeleri tek bir konuma yerleştirdiğinizde düğmeleri kaçırabilirler.
Sekmelerde ve Çerçevelerde Düğmeleri Nereye Koyduğunuza Dikkat Edin
Sekmeleri ve çerçeveleri tasarlarken, düğmelerin neyi kaydettiği, iptal ettiği veya uyguladığı konusunda çok net olmanız gerektiğini unutmayın; yalnızca sekmede veya çerçevede mi yoksa tüm giriş formunda mı? (Bir açılır pencerede, o kutudakileri kaydettiğiniz açıktır.)
Örneğin, kullanıcı yalnızca sekme girişini kaydediyorsa, düğmeleri sekmeli alanın içine yerleştirin, sekme alanlarını düğmelerle görsel olarak gruplandırın.
Örneğin, İnternet Seçenekleri iletişim kutusunda sekmenin bir bölümü ile ilgili “Use Current”, “Use Default”, “Boş Kullan” butonları sekme çerçevesinin içindedir. “Tamam”, “İptal” ve “Uygula” düğmeleri sekme çerçevesinin dışındadır ve bir bütün olarak iletişim kutusuyla açık bir şekilde ilişkilidir.
Ayrıca düğmeleri doğru şekilde etiketleyin: Bir düğme tüm formda değil de sekmede bir şeyi değiştirirse, “Takma adı Ayarlarını Uygula” veya “Sekme adı Renklerini Sıfırla” gibi bir şey söyleyin.
Windows 7 ekran çözünürlüğü sorunu
Windows 11 ekran çözünürlüğü değişmiyor
Ekran çözünürlüğü 1024×768 değişmiyor
Windows ekran çözünürlüğü değişmiyor
Windows ekran küçültme
Windows 10 ekran ölçeklendirme sorunu
Ekran çözünürlüğü ayarlama Windows 10
Masaüstü ekran küçültme
Birden Çok Düğmeye Basmayı Yakalayın
Yaygın bir durum şöyledir: Kullanıcılar bir form doldurur ve Gönder veya Sipariş Ver’e basar. Bağlantı yavaştır ve herhangi bir şey olduğunu görmezler, bu yüzden düğmeye tekrar basarlar.
Sonunda “Başvurunuz kabul edildi” veya “Siparişiniz verildi” mesajını görürler ve işlemi doğru bir şekilde bitirdiklerinden memnun olarak uzaklaşırlar. Ne yazık ki, yaptıkları şey, düğmeye her basış için bir tane olmak üzere birden çok form oluşturmak gerekir.
Bazı siteler, Gönder veya Sipariş Ver düğmesinin yakınına, kullanıcılara düğmeye bir defadan fazla basmamalarını söyleyen mesajlar koyar.
İnsanları yalnızca bir kez tıklamaları konusunda uyarabilirsiniz, ancak daha iyi bir yöntem, fazladan düğme basmalarını yakalayıp atmak gerekir. JavaScript’te sorunu aşağıdaki gibi çözebilirsiniz. Head kısmına bu kodu yazın.
Form ilk yüklendiğinde, durumu varsayılan olarak boştur. Bir kullanıcı Gönder’i tıkladığında, “submitCurrentForm()” işlevini çağırır. Form durumu hala boşsa, sistem formun bilgilerini toplar, belirtilen “eylemi” gerçekleştirir ve formun durumunu “True” olarak ayarlar. Aksi takdirde, formun durumu zaten “Doğru” ise, sistem herhangi bir işlem yapmaz.
Bazı siteler, formlarının altında bir “Sıfırla” düğmesi sağlar. Sıfırlama düğmeleri genellikle kullanıcının tüm girdilerini siler ve formu boşluklara veya varsayılanlara döndürür.
Kullanılabilirlik uzmanlarının çoğu ve yanlışlıkla birine basan neredeyse herkes bunların gereksiz olduğu kadar kötü bir fikir olduğunu düşünüyor:
- Kullanıcılar durup sayfayı terk etmek isterse İptal’e basabilir veya pencereyi kapatabilir.
- Kullanıcılar bir girişi değiştirmek isterlerse alana geri dönebilir ve üzerine yazabilirler.
Web sitelerinizi, arama motorlarında en yukarı getirmek adına sizlere 3 adet paket öneriyoruz. Bu paketler sayesinde web siteleriniz aramalarda 1 yıl içerisinde en yukarıya tırmanacaktır.
1) Backlink Paketi 50 $ (Yıllık Ücret)
2) Hızlandırma Paketi 300 $ (Yıllık Ücret)
3) Kelime Yönlendirme Paketi 150 $ (Aylık Ücret)