Web Mimari Tasarımı – Blog Yazma – Web Tasarımı Yapımı – Web Tasarımı YouTube Videosu Yapımı – Web Sitesi Tasarlama Fiyatları
Web Mimari Tasarımı
Mimari tasarım, geliştirme sürecinde bir bakış açısı değişikliğine işaret eder. Uygulamanın aşamalı spesifikasyonuna odaklanan gereksinim toplama ve veri ve köprü metni tasarımı ile karşılaştırıldığında, mimari tasarım, bu bileşenlerin karışımını en iyi şekilde bulmak için sistemi oluşturan donanım, ağ ve yazılım bileşenlerinin seçimine odaklanır. uygulama gereksinimlerini karşılar ve aynı zamanda projenin teknik ve ekonomik kısıtlamalarına saygı duyar.
Belirtildiği gibi, yoğun veri içeren bir Web uygulaması, protokoller, diller ve yazılım sistemleri de dahil olmak üzere her zaman birbirine iyi uymayan birçok farklı teknik bileşene dayanır. Bu heterojenlik, mimari tasarımı, geniş bir sorun ve çözüm yelpazesine hakim olmayı gerektiren karmaşık bir görev haline getirir.
Tasarımcının işi, performans, ölçeklenebilirlik, kullanılabilirlik, durumun korunması ve güvenlik gibi teknik hedefler tarafından yönlendirilir ve insan kaynaklarının mevcudiyeti ve becerisi, izin verilen maliyetler, izin verilen maliyetler, dış kaynak kullanımı politikaları, donanım ve yazılım lisanslarının mevcudiyeti vb. Bu bölümde, organizasyonel faktörleri dikkate almıyor ve bunun yerine mimari tasarımın teknik yönlerine odaklanıyoruz.
Mimari tasarımda dikkate alınacak kararların kapsamlı bir kontrol listesini önermek veya mimariyi boyutlandırmak için resmi yöntemleri tartışmak yerine, küçük uygulamalar için yeterli olan basit tek ana bilgisayarlı çözümden giderek daha karmaşık hale gelen bir dizi mimariyi karşılaştırarak pragmatik bir şekilde ilerliyoruz.
Her bir mimari şemadan diğerine geçiş, yeni bir sunucu veya mimari katman sunar ve/veya mevcut katmanlardan birinin replikasyon seviyesini arttırır. Her konfigürasyon, çeşitli tasarım hedeflerine göre analiz edilir.
Bu bölümü, mimari tasarımın en zorlu konularından biri olan performansı test etme ve iyileştirme tekniklerine genel bir bakışla tamamlıyoruz. Özellikle, düşük maliyetli altyapılarla performansı artırmak için çok umut verici bir teknoloji olan önbelleğe almaya özel önem veriyoruz.
Gerçek yaşam durumlarının çoğunda mimariye proje başlangıcında karar verilse ve muhtemelen veri ve hiper metin tasarımı tamamlandıktan sonra revize edilse de, mimari tasarım tartışmasını analiz ve tasarım aşamalarından sonra, uygulamayı başlatmadan hemen önce erteledik.
Bu seçim, yüksek düzeyde yürütülebilen veri ve hipermetin tasarımı etkinliklerinin mimariden bağımsızlığının altını çizerken, veri ve hipermetin uygulamasının sonraki görevleri fiziksel düzeye daha yakındır ve dolayısıyla mimariye bağlıdır. yapısal seçimler.
Serinin geri kalanı, bu bölümde gösterilen mimarilerin çeşitli bileşenlerini yakınlaştırır ve veri yoğun bir uygulamanın uygulanmasıyla bunların nasıl “doldurulacağını” gösterir.
- Veri katmanına odaklanır ve Web uygulamasının veri şemasının mevcut kurumsal bilgi sistemine nasıl sığdırılacağını gösterir.
- Orta katmanı tartışır ve WebML hiper metinlerinin uygulanmasına odaklanır; sayfa şablonlarını kullanarak içeriğin nasıl dinamik olarak yayınlanacağını ve işlemler yoluyla verilerin nasıl güncelleneceğini gösterir.
- Model-View-Controller (MVC) tasarım deseni, dağıtılmış iş nesneleri (özellikle Enterprise Java Beans) ve XSL sunum kuralları gibi gelişmiş yazılım çözümlerinden yararlanmak için tartışılan çözümleri genişletir.
- Son olarak, büyük veri yoğun Web uygulamalarının karmaşıklığının üstesinden gelmek için tartışılan uygulama tekniklerinin çoğunu içeren bir CASE aracını gösterir.
İlk bölümlerinde olduğundan daha az mevcut olmasına rağmen, Varlık-İlişki (E-R) ve WebML modelleri bu sonuç bölümünde de önemli bir rol oynamaktadır.
Daha düzenli ve niteliksel bir çözümün geliştirilmesini teşvik eden uygulama yapısının üst düzey bir görünümünü sunarak uygulama sırasında geliştiricilere rehberlik ederler. Bununla birlikte, gösterilen uygulama teknikleri çok geneldir ve kavramsal bir modelin yokluğunda da veri yoğun bir Web uygulamasının geliştirilmesine uygulanabilir.
Personal website template
Wix Tasarım
Web sitesi tasarımı
Hazır web Sitesi paketi ücretsiz
HTML kişisel Web Sitesi örnekleri
HTML hazır site şablonları ücretsiz
CV website template
Hazır şablon
Mimari Tasarımın Boyutları
Bu bölümde, mimari tasarımın ana hedeflerini, kısıtlamalarını ve senaryolarını ele alıyoruz.
Uygulama mimarisinin tanımı, aşağıdaki boyutlara göre yeterli hizmet seviyesinin elde edilmesini sağlamalıdır:
- Performans: Uygulama, maksimum eşzamanlı kullanıcı sayısı, birim zaman başına sunulan sayfa isteği sayısı veya bir sayfayı istemciye teslim etmek için maksimum süre gibi parametrelerle ifade edilen beklenen iş yükünü sürdürmelidir.
- Ölçeklenebilirlik: iş yükü arttığında daha fazla hesaplama gücü eklemek ve performansı sabit tutmak için mimari genişletilebilir olmalıdır.
- Kullanılabilirlik: Uygulama sürekli çalışmalı ve hatalar kullanıcılara verilen hizmeti önemli ölçüde etkilememelidir. İdeal olarak, mimari bileşenlerinden herhangi birinin başarısızlığı tolere edilmeli ve hizmeti kesintiye uğratmamalıdır.
- Durum bakımı: Kullanıcı etkileşiminin durumu (örneğin, sunucu tarafında tutulan oturum verileriyle temsil edilir), uygulama birden fazla makineye dağıtılsa veya arıza meydana gelse bile korunmalıdır.
- Güvenlik: Veri katmanında barındırılan ve uygulama ile kullanıcıları arasında iletilen bilgiler korunmalı ve kullanıcılar tanımlanmalı ve yalnızca hakları olan içerik ve işlevlere erişim verilmelidir.
Mimari Tasarımın Kısıtlamaları
Mimari tasarım sadece bir hedef meselesi değil, aynı zamanda fiziksel, finansal ve organizasyonel kısıtlamalar meselesidir. Aşağıdaki değişkenler karar vermeyi etkiler:
- Maliyet: her kaynak maliyeti, dolayısıyla her yapılandırma, işlemciler, ağ altyapısı, arayüzler ve yazılım lisansları açısından farklı bir yatırım gerektirir. Uygulama bütçesi, donanım kaynaklarının ve yazılım ürünlerinin seçimini sınırlayabilir.
- Karmaşıklık: Bazı konfigürasyonların kurulumu ve bakımı diğerlerinden daha basittir. Özel teknik becerilerin bulunmaması veya maliyeti mimari tasarımı sınırlayabilir.
- Kurumsal standartlar ve altyapılar: Uygulama, işlemcilerin ve yazılım ürünlerinin seçimini kısıtlayabilecek kurumsal BT altyapısı içinde konuşlandırılmalıdır.
Mimari Dağıtım Senaryoları
Verilecek en önemli kararlardan biri, tasarlanan mimarinin nerede sürdürüleceğidir. Son zamanlarda, büyük işletmeler tarafından bile BT altyapısının dış kaynak kullanımına doğru bir baskı gözlemlenmektedir.
Üç farklı senaryo mümkündür:
- Dahili: uygulama mimarisi kurum içinde tutulur ve dahili BT departmanı tarafından korunur.
- Barındırılan: uygulama mimarisi, işletmenin dahili BT departmanı tarafından korunur, ancak fiziksel olarak harici bir hizmet sağlayıcıya kurulur.
- Barındırılan: uygulama mimarisi, aynı zamanda onu yöneten bir harici hizmet sağlayıcısının tesislerinde bulunur.
En uygun dağıtım senaryosunu seçmek, işletmenin organizasyonu üzerinde büyük etkisi olan çok kritik bir karardır. Bu temel karar için yönergeler vermekten kaçınıyoruz, ancak yine de mimari tasarımın altyapı barındırıldığında veya barındırıldığında da önemli olduğu gerçeğini vurguluyoruz, çünkü uygulamanın nerede çalıştığından ve nerede çalıştığından bağımsız olarak karşılanması gereken gerekli hizmet düzeyini belirliyor.