Web Geliştirme Süreci – Blog Yazma – Web Tasarımı Yapımı – Web Tasarımı YouTube Videosu Yapımı – Web Sitesi Tasarlama Fiyatları
Web Geliştirme Süreci
Herhangi bir yazılım sisteminde olduğu gibi bir Web uygulaması geliştirmek, farklı becerilere sahip birkaç kişi tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen geniş bir görev yelpazesinde ustalaşma becerisini gerektiren karmaşık bir başarıdır. Uygun modelleme kavramlarına odaklanan iyi organize edilmiş bir geliştirme sürecini takip etmek, bu tür bir geliştirmenin doğasında bulunan karmaşıklığın üstesinden gelmek için esastır.
Bu bölümün amacı başka bir yazılım geliştirme yaşam döngüsü icat etmek değil, modern yazılım mühendisliği metodolojileri tarafından savunulan klasik artımlı ve yinelemeli geliştirme sürecinin veri yoğun Web uygulamalarının özgünlüğüne nasıl uyarlanabileceğini incelemektir.
Bu amaçla, bu bölüm, veri yoğun Web uygulamalarının gereksinimleriyle eşleşen, veri ve hipermetin modelleme için uygun gösterimler ve kavramlar üzerine inşa edilen, yapının farklı yönleri arasındaki ayrımı zorlayan geliştirme faaliyetinin bir dökümünü sağlar.
Bu giriş bölümünde geliştirme süreci çeşitli bakış açılarından gözlemlenir: beklenen girdiler ve çıktılar, ilgili aktörler ve uygulama yaşam döngüsünü oluşturan geliştirme aşamaları. Sonraki bölümler en alakalı faaliyetlere odaklanacak ve önerilen geliştirme sürecini iş başında gösterecektir.
Girdiler ve Çıktılar
Veri yoğun bir Web uygulamasının geliştirme sürecinin temel girdi ve çıktılarını gösterir. En önemli girdi, uygulama geliştirmeyi yönlendiren iş gereksinimleri dizisidir.
Bu gereksinimler çoğunlukla teknik değildir ve uygulamanın kullanıcılarına ve onu oluşturan kuruluşa üretmesi beklenen değeri belirterek uygulamayı oluşturmanın uzun vadeli hedeflerini ifade eder. İş gereksinimleri ayrıca uygulamadan yararlanan iş aktörlerini (insan veya kuruluşun işlevleri), uygulamadan etkilenen süreçleri, uygulama ile önceden var olan sistemler arasındaki sınırları ve uygulamanın izlemesi gereken kalite faktörlerini (ör. içerik kalitesi, hizmetler ve arayüzler, yanıt süreleri, kullanılabilirlik, güvenlik, gizlilik vb.
İkinci girdi, uygulamanın yapısını etkileyen çevresel kısıtlamalar kümesidir. Kısıtlamalar, gerçek dünya koşullarının uygulama hedeflerine ulaşmasına dayattığı sınırlamalardır.
Bu tür kısıtlamalar, mimari kısıtlamaları, mevcut sistem ve uygulamalarla uyumluluğu, mevcut teknik becerileri ve zaman ve kaynak kısıtlamalarını içerir. Dağıtılan uygulama, iş gereksinimleri ile çevresel kısıtlamalar arasındaki dikkatli bir ödünleşimin sonucudur.
Geliştirme sürecinin çıktısı, devreye alma mimarisinden, bu mimaride kurulu uygulama modüllerinden ve sistem dokümantasyonundan oluşan uygulanan sistemdir:
- Dağıtım mimarisi, gerekli hizmet düzeyini ve projenin teknik kısıtlamalarına saygı gösterilmesini sağlayan donanım, yazılım ve ağ altyapısıdır.
- Uygulama modülleri, iş gereksinimlerinin gerektirdiği işlevleri sağlayan veri havuzları, dinamik sayfa şablonları ve iş bileşenleri dahil olmak üzere geliştirilmiş yazılım parçalarıdır.
- Sistem dokümantasyonu, uygulamanın geliştirilmesindeki önemli tasarım seçimlerini ve kilometre taşlarını belirten, uygulama yaşam döngüsü sırasında geliştirilen yazılım dışı ürünler setidir. Üretilen belgelerin öne çıkan parçaları Gereksinim Spesifikasyonları ve Tasarım
- Spesifikasyonlarıdır. Gereksinimler Spesifikasyonları, iş gereksinimlerini daha somut ve işlevsel bir dizi işlevsel ve işlevsel olmayan gereksinime dönüştürerek uygulamanın ne yapması gerektiğini ifade eder. Tasarım Spesifikasyonları, uygulamanın gereksinimleri karşılayacak şekilde nasıl tasarlandığını belgelemektedir; temel bileşenleri veri tasarımı, köprü metni tasarımı ve mimari tasarım özellikleridir.
Web sitesi planlama aşamaları
Web sitesi proje Taslağı
Web sitesi Projesi hazırlama
Web Projesi Yönetimi
Web projesinin analizini gerçekleştirmek
Web projesi için temel düzenlemeleri yapmak
Web Projesi Yönetimi pdf
Web projesi yönetimi proje örnekleri
Geliştirme Rolleri
Web uygulaması geliştirme, aşağıdaki gibi tamamlayıcı becerilere ve hedeflere sahip farklı aktörleri içerir:
- Uygulama analisti, iş gereksinimlerini toplar ve bunları uygulama gereksinimlerinin bir belirtimine dönüştürür. Bunu yaparken uzun vadeli stratejik iş hedeflerini ve kısıtlarını yorumlar ve bunları kısa vadeli, somut, uygulama gereksinimlerine dönüştürür.
- Veri mimarı, uygulama gereksinimlerinin verilerle ilgilenen kısmına odaklanır ve kavramsal veri modelini üretir.
- Uygulama mimarı, uygulama gereksinimlerinin sunulacak hizmetlerle ilgili kısmına odaklanır ve veri mimarı tarafından üretilen veri şemasının üzerine inşa edilen site görünümlerini belirterek uygulama hiper metinlerini tasarlar.
- Grafik tasarımcı, organizasyonun görsel kimliği ve iletişim standartlarıyla ilgilenen iş gereksinimlerine dayalı olarak sayfaların sunum stillerini tasarlar.
- Geliştirici ve site yöneticisi, site uygulaması, mimari tasarım ve ayarlama ile site görünümü dağıtımı ve evriminden sorumludur. Özellikle performans, kullanılabilirlik, güvenlik, ölçeklenebilirlik ve yönetilebilirlik gibi işlevsel olmayan gereksinimlere odaklanır ve uygun hizmet düzeyini sağlamaktan sorumludur.
Diğer uzmanlar, uygulamanın bağımsız olarak test edilmesi ve değerlendirilmesine adanmıştır ve uygulamanın işlevsel ve işlevsel olmayan gereksinimler açısından tutarlılığını doğrulama sorumluluğuna sahiptir. Tarif edilen roller farklı figürler tarafından oynanmayabilir; basit uygulamalarda, aynı kişide birkaç rol bir araya gelebilir.
Geliştirme Yaşam Döngüsü
Veri yoğun bir Web uygulamasının geliştirme sürecinin aşamaları gösterilmektedir. Klasik Boehm’in Spiral modeline ve Web ve yazılım mühendisliği için modern yöntemlere uygun olarak, geliştirme aşamaları, sonuçlar işletmeyi karşılayana kadar çeşitli görevlerin tekrarlandığı ve rafine edildiği yinelemeli ve artımlı bir şekilde uygulanmalıdır.
Uygulama geliştirme, birkaç problem bulma/tasarım iyileştirme/uygulama döngüsünden geçer ve her yineleme sistemin bir prototipini veya kısmi versiyonunu üretir. Her yinelemede, sistemin mevcut sürümü test edilir ve değerlendirilir ve ardından genişletilir veya değiştirilir.
Bu tür yinelemeli ve artımlı bir yaklaşım, Web uygulaması geliştirmenin dışında değildir, ancak Web uygulamalarının hızlı bir şekilde dağıtılması gerektiğinden ve gereksinimleri genellikle bu sınıftaki sistemler için uygun görünmektedir.
Gösterilen tüm süreç içinde, analiz ve tasarımın “üst” aşamaları, kavramsal bir modelin benimsenmesinden en çok etkilenen aşamalardır. Bunlar, çalışmanın bu bölümünün konusunu oluşturmaktadır. Geliştirme sürecinin “alt” aşamaları, bir Web uygulamasının fiziksel yönlerine daha yakındır ve çalışmanın son bölümünün konusudur.
Gereksinim belirtimi, uygulama analistinin uygulama alanı ve beklenen işlevler hakkında temel bilgileri topladığı ve resmileştirdiği faaliyettir. Gereksinim belirtimine girdi, uygulama geliştirmeyi motive eden iş gereksinimleri kümesi ve uygulamanın çalışması gereken teknik, organizasyonel ve yönetimsel bağlamla ilgili tüm mevcut bilgilerdir.
Gereksinim belirleme etkinliğinin çıktısı, hem uygulamanın ne yapması gerektiğini anlamak için onu kullanan tasarımcılara hem de kullanan paydaşlara yönelik kullanıcı odaklı, anlaşılması kolay, ancak kesin bir belirtimdir.