Veritabanında Bütünlük – Blog Yazma – Web Tasarımı Yapımı – Web Tasarımı YouTube Videosu Yapımı – Web Sitesi Tasarlama Fiyatları
Veritabanında Bütünlük
Sözdizimsel olarak, alt tablodaki yabancı anahtarın tanımına bütünlük onarım eylemi eklenir; örneğin, aşağıdaki SQL bildirimi, ana tablodan bir satırın silinmesini, alt tablonun eşleşen tüm satırlarının silinmesinin takip ettiğini belirtir.
Köprü tablosundan katılımcı varlıkların tablolarına kadar iki referans bütünlük kısıtlaması içeren, çoktan çoğa ilişkinin köprü tablosunu oluşturmak için SQL kodunu gösterir; her iki kısıtlama da, başvurulan varlık örneklerinin silinmesi üzerine sarkan referansların silinmesini sağlayan kademeli eylemi kullanır.
Bu, veritabanını bütünlük ihlallerinden korumak için yeterlidir, çünkü uygulamaların nesnelerin birincil ve yabancı anahtarlarını güncellemediğini ve bir ilişki örneğinin yaratılmasının her zaman iki mevcut nesnenin birincil anahtarlarından yararlandığını varsayıyoruz. .
Birden çoğa ilişkiler, maksimum kardinalitesi bire eşit olan ilişkiye katılan varlığın tablosuna fazladan bir sütun eklenerek çevrilir. Bu tür bir çeviri örneğini gösterir: ilişki, Varlık1 tablosundaki Varlık2_OID sütununa eşlenir .
Bu sütun, Varlık2 ile ilişkili tablonun birincil anahtarına başvurur. İlişkinin minimum kardinalitesi bire eşitse, bir değerin varlığını zorlamak için Entity2_OID sütununun tanımına NOTNULL anahtar sözcüğüyle temsil edilen bir bütünlük kısıtlamasının eklendiğini unutmayın.
Çoktan çoğa ilişkilere gelince, başvuru sütununun değerlerinin başvurulan tablonun birincil anahtar değerlerinin bir alt kümesi olduğunu ifade etmek için alt tablonun tanımına bir yabancı anahtar bütünlüğü kısıtlaması eklenebilir.
Bütünlük ihlallerini önlemek için, standart bir SQL onarım eylemi, referans bütünlüğü kısıtlamasıyla ilişkilendirilebilir: ilişki isteğe bağlıysa (yani, minimum kardinalite sıfıra eşitse) bu tür eylem SET NULL olabilir veya eğer varsa CASCADE olabilir. ilişki zorunludur (yani minimum kardinalite 1’e eşittir).
ON DELETE CASCADE seçeneğinin, yalnızca ilişki örneğini değil, ilişkiye katılan tüm nesneyi temsil eden tüm referans satırının silinmesine neden olduğunu unutmayın. Bu, örneğin bir sipariş silindiğinde bir siparişin tüm satırlarının otomatik olarak silinmesi için uygun olabilir.
Bire bir ilişkiler durumu, bire çok ilişkiler durumu olarak ele alınır. İlişkiyi eşleyen yabancı anahtar sütunu, boş değerlerden kaçınmak için tercihen 1:1 kardinalite ile katılan varlığın bir tablosuna eklenir.
Genelleştirme ve Eşleme
Genelleme hiyerarşileri yakın zamanda SQL dilinin en yaygın olarak benimsenen sürümünün bir uzantısı olan SQL 99,2’de önerilmiştir, SQL 92 ve ilişkisel veri modelini entegre eden nesne-ilişkisel veritabanları adı verilen bir ürün kategorisi tarafından uygulanmıştır. genelleme de dahil olmak üzere nesne yönelimli modelin seçilmiş özellikleri ile. Bununla birlikte, nesne-ilişkisel veri tabanları, tamamen ilişkisel olanlardan daha az yaygındır ve genelleştirmeye destekleri üründen ürüne değişir.
Nesne-ilişkisel veritabanlarının yerleşik kalıtım ilkelerini kullanmaya bir alternatif olarak, genelleme hiyerarşileri, üst varlık ve onun özelleşmiş alt varlıkları bir dizi ilişkili tabloya dönüştürülerek standart bir ilişkisel veritabanı şemasına eşlenebilir.
Birden fazla kalıtımı ve birden fazla hiyerarşide üst varlık rolü oynayan varlıkları hariç tutarak, genelleme hiyerarşileri hakkında birkaç basitleştirici varsayım yaptığımızı hatırlayın.
Bu varsayımlar nedeniyle, her genelleme hiyerarşisi bir varlık ağacının topolojisini varsayar; bu nedenle, bir “ebeveyn-çocuk” varlık çifti için bir eşleme kuralı ifade etmek ve ardından bu kuralı ağaçtaki tüm varlıklara, seviye-seviye ilerleyerek uygulamak mümkündür; bu şekilde, keyfi olarak karmaşık hiyerarşiler tablolara eşlenebilir.
Veri bütünlüğü nasıl sağlanır
Veri bütünlüğünü sağlamak staj defteri
Veri bütünlüğü Nedir
Veri tabanı yönetimini yapmak
Verilerin bütünlüğünü kontrol etmek için hangi yöntem kullanılır siber güvenlik
Verilerin bütünlüğü kontrol etmek için hangi yöntem kullanılır
Veri tabanı ile ilgili yardımcı işlemleri yapmak
Veri tabanı yönetimini yapmak staj defteri
Hiyerarşinin bir seviyesi göz önüne alındığında, bir genelleme tam veya kısmi olarak sınıflandırılabilir:
- Üst-varlığın her nesnesi, alt-varlıklardan biri içinde uzmanlaştığında bütündür;
- Üst varlığın bazı nesneleri, alt varlıklardan birinin herhangi bir nesnesine karşılık gelmediğinde kısmidir.
Bir üst varlık ve onun alt varlıkları göz önüne alındığında, iki alternatif haritalama stratejisi mümkündür:
- 1. Genelleme hiyerarşisinin, hiyerarşideki tüm varlıkları temsil eden süper varlık tablosu adı verilen tek bir tabloya dönüştürüldüğü yatay haritalama.
- 2. Genelleştirme hiyerarşisinin, her biri bir varlığı temsil eden alt varlık tabloları olarak adlandırılan birden çok tabloya bölündüğü dikey eşlemedir.
Yatay haritalama gösterilmiştir. Ortaya çıkan tablo, hiyerarşideki tüm varlıkların özniteliklerini ve değeri bir nesnenin ait olduğu belirli alt varlığı ayırt etmeye izin veren bir ek özniteliği (EntityType olarak adlandırılır) içerir. Uzmanlaşma toplam ise, varlık türü, her bir uzmanlaşmış alt varlık için bir tane olmak üzere tam olarak N değeri varsayar; kısmi ise, varlık türü, her özelleşmiş alt varlık için bir tane olmak üzere, artı yalnızca üst varlığa ait olan ve uzmanlaşmamış nesneler için bir tane olmak üzere N+1 değerleri alır.
Örneğin, Kişi ve onun türetilmiş alt varlıkları Erkek ve Kadın’ı düşünün: her bir kişi ya erkek ya da kadın olduğundan bu uzmanlık toplamdır ve bu nedenle varlık türü yalnızca iki değer alabilir (erkek ya da kadın). Tersine, Kişi tüzel kişiliği kısmen Profesör ve Öğrenci alt varlıklarında uzmanlaşmışsa, varlık türü için üç değer gerekir: biri profesör örnekleri için, biri öğrenci örnekleri için ve biri de profesör olmayan tüm kişiler için ne de öğrenciler.
Alt varlıkların öznitelikleri tipik olarak birçok boş değer alır; daha kesin olarak, bir satır belirli bir alt varlığın bir nesnesini temsil ediyorsa, diğer alt varlıklarla ilişkili tüm nitelikler boştur. Örneğin, profesörlerin bir bölümü olduğunu varsayarsak, profesör olmayan tüm kişiler için bölüm özniteliği boş bir değer alır.
Dikey haritalama gösterilmiştir; bu yaklaşımda, eşleme toplam ise, ilişkisel şema her alt varlık için bir tablodan oluşur. Her bir alt varlık tablosu, yerel niteliklerini temsil eden sütunları ve ayrıca üst varlıktan devralınan nitelikleri içerir. Uzmanlaşma kısmi ise, ortaya çıkan şema, sütunlar olarak üst varlığın niteliklerine sahip olan ve herhangi bir alt varlıkta uzmanlaşmayan üst varlığın örneklerini depolayan ek bir tablo içerir.