Ankara
0 (312) 276 75 93
info@billgatesweb.com

Veri Türleri – Blog Yazma – Web Tasarımı Yapımı – Web Tasarımı YouTube Videosu Yapımı – Web Sitesi Tasarlama Fiyatları

Web Danışmanlık Hizmeti, Seo Hizmeti Al, Mobile Uygulama Yaptır, Back Link Satın Al, Blog Yazdırmak İstiyorum, Makale YAZDIRMA siteleri, Parayla makale YAZDIRMA, Seo makale fiyatları, Sayfa başı yazı yazma ücreti, İngilizce makale yazdırma, Akademik makale YAZDIRMA, Makale Fiyatları 2022, Makale yazma, Blog Yazdırma, Akademik Danışmanlık, Tercüme Danışmanlık

Veri Türleri – Blog Yazma – Web Tasarımı Yapımı – Web Tasarımı YouTube Videosu Yapımı – Web Sitesi Tasarlama Fiyatları

Hedefleme Seçenekleri

Veriler ve Kararlar

Veri ve karar verme, her “akıllı” programın temelidir. Bu bölüme JavaScript’in verileri nasıl anladığını veya temsil ettiğini inceleyerek başlayacağız.

Bu önemlidir, çünkü JavaScript bir dizi veri türüyle çalışır ve verileri veri türüne göre işler. Farklı türlerdeki verileri yanlış eşleştirerek beklenmeyen sonuçlar oluşturabilirsiniz. Daha yaygın veri türü sorunlarından bazılarına bakacağız ve bir veri türünü diğerine nasıl dönüştüreceğinizi göreceksiniz.

Ayrıca, karar verme için en değerli araçlardan ikisi olan koşullu ifadeler ve döngülerle de çalışacağız. Bir bilgisayar dilinde karar verebilmek için, koşullu ifadelerin devreye girdiği belirli koşullara yanıt olarak ne olması gerektiğini programa bildirmemiz gerekir.

Öte yandan döngüler, belirli bir koşul karşılanana kadar bir eylemi tekrarlamanıza izin verir. Örneğin, bir formdaki her giriş kutusu arasında döngü yapmak ve içerdiği bilgilerin geçerli olup olmadığını kontrol etmek isteyebilirsiniz.

Bu bölümde JavaScript’in birçok farklı yönünü ele alacağız:

• JavaScript’te bilgileri sınıflandırma ve değiştirme: veri türleri ve veri operatörleri
• Değişkenler
• Veri türlerini dönüştürme
• Veri nesneleri ile tanışın: String, Date ve Math nesneleri
• Diziler: bir alışveriş sepetindeki öğeler gibi sıralı veri kümelerinin depolanması
• Koşullu ifadeler, döngüler ve veri değerlendirmesi ile karar verme

Veri, Veri Türleri ve Veri Operatörleri

Veriler bilgi depolamak için kullanılır ve bunu daha etkili bir şekilde yapabilmek için JavaScript’in her bir veri parçasına bir tür atanmış olması gerekir. Bu tür, verilerle ne yapılabileceğini veya yapılamayacağını belirtir. Örneğin, JavaScript veri türlerinden biri, içerdiği veriler üzerinde belirli hesaplamalar yapmanızı sağlayan sayıdır.

JavaScript’te veri depolayan en temel üç veri türü şunlardır:

• Dize: Bir dizi karakter, örneğin “bazı karakterler”
• Sayı: Kayan noktalı sayılar dahil bir sayı
• Boole: Doğru veya yanlış bir değer içerebilir

Bunlara bazen yalnızca tek değerleri sakladıkları için ilkel veri türleri denir. Biraz farklı iki ilkel veri türü de vardır. Bunlar bilgi saklamaz, bunun yerine bizi belirli bir durum hakkında uyarır:

• Null: Veri olmadığını gösterir.
• Tanımsız: Bir şeyin tanımlanmadığını ve bir değer verilmediğini belirtir.

Değişkenlerle çalışırken bu önemlidir. Bölüm boyunca bu veri türleriyle kapsamlı bir şekilde çalışacağız.


Veri türleri nelerdir Bilişim
Veri türleri örnekleri
veri türleri
Veri tabanı veri türleri
Bilgisayarda veri türleri nelerdir
access’te veri türleri
Değişkenler ve veri türleri
Sayısal veri tipleri


Kaçış Dizileri

Kaçış dizileri, klavye kullanılarak yazılamayan karakterleri kullanmak istediğiniz durumlar için de yararlıdır (Batı klavyesindeki Japon yeni sembolü, ¥ gibi). En sık kullanılan kaçış dizilerinden bazılarını listeler.

Kaçış dizisi, JavaScript yorumlayıcısına tek tırnak işaretinin dizenin kendisine ait olduğunu ve bir sınırlayıcı olmadığını söyler. ASCII, 0 ile 254 arasındaki değerleri kullanan bir karakter kodlama yöntemidir. Alternatif olarak, karakterleri \xNN kaçış dizisiyle onaltılık olarak ASCII değerini kullanarak belirtebiliriz. C harfi ondalık olarak 67 ve onaltılık olarak 43’tür, bu yüzden bunu kaçış dizisini kullanarak sayfaya böyle yazabiliriz.

\uDDDD kaçış dizisi hemen hemen aynı şekilde çalışır ancak 65.535 karakterden oluşan Unicode karakter kodlama yöntemini kullanır. İlk birkaç yüz ASCII ve Unicode karakter kümesi benzer olduğundan, bu kaçış dizisini kullanarak C harfini aşağıdaki gibi yazabilirsiniz.

Operatörler

JavaScript, programlarınızdaki verileri işlemek için kullanabileceğiniz bir dizi operatöre sahiptir; muhtemelen onları matematikten tanıyacaksınız. En sık kullanılan operatörlerden bazılarını sunar.

O zaman sonuç 10 olur, ancak parantezler olmadan 6 olurdu. Aslında, parantezleri gerekli olmadığında bile kullanmak iyi bir fikirdir çünkü yürütme sırasını netleştirmeye yardımcı olurlar.

Gördüğümüz gibi, JavaScript’in toplama operatörü değerleri ekler. İki değerle gerçekte ne yaptığı, kullandığınız veri türüne bağlıdır. Örneğin, sayı veri türü olarak saklanan iki sayıyla çalışıyorsanız, + operatörü bunları bir araya toplayacaktır. Ancak, üzerinde çalıştığınız veri türlerinden biri bir dize ise (sınırlayıcılarla belirtildiği gibi), iki değer birleştirilir.

Ekleme operatörünü dizelerle kullanabilmek kullanışlı olabilir (ve bu durumda birleştirme operatörü olarak adlandırılır), ancak birlikte çalıştığınız değerlerden biri farklı bir veriye sahipse beklenmedik sonuçlar da üretebilir. beklediğinizden birini yazın. Bunun gibi bazı örneklere bakacağız ve daha sonra bunları çözeceğiz.

Şimdiye kadar yaptığımız gibi gerçek değerlerle çalışıyorsanız, bu daha az sorun olur. Bununla birlikte, programlarınızda çalışacağınız verilerin çoğu kullanıcı tarafından girilecek veya komut dosyası tarafından oluşturulacaktır, bu nedenle önceden tam olarak hangi değerlerle çalışacağınızı bilemezsiniz. İşte burada değişkenler devreye girer. Değişkenler, komut dosyanızdaki veriler için yer tutuculardır ve JavaScript’in merkezinde yer alırlar.

JavaScript Değişkenleri

JavaScript, değişkenler söz konusu olduğunda muhtemelen en bağışlayıcı dildir. Kullanmadan önce bir değişkenin ne olduğunu tanımlamanız gerekmez ve bir değişkenin türünü komut dosyasında istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz. Bununla birlikte, bakımı kolaylaştırmak ve daha katı bir kodlama sözdizimini sürdürmek için, değişkenleri betiğinizin başında veya yerel değişkenler olması durumunda işleviniz için açıkça bildirmek iyi bir fikirdir.

Bir değişkene benzersiz bir ad vererek ve var anahtar sözcüğünü kullanarak bildiririz. Değişken isimleri alfabenin bir harfiyle veya alt çizgi ile başlamalıdır, adın geri kalanı sadece rakamlardan, harflerden, dolar işaretinden ($) ve alt çizgi karakterlerinden oluşabilir. Başka karakterler kullanmayın.

JavaScript’teki çoğu şey gibi,değişkenadlarıbüyük/küçük harf duyarlı:thisVariableveThisVariable farklı değişkenlerdir. Değişkenlerinizi adlandırırken çok dikkatli olun; adlarını tutarlı bir şekilde koymazsanız her türlü sorunla karşılaşabilirsiniz. Bu amaçla, çoğu programcı camel notasyonu kullanır: değişkenin adı küçük harfle başlar, sonraki kelimeler büyük harfle yazılır ve boşluksuz olarak yazılır. 

Değişkenlerinize daima anlamlı isimler verin. Oluşturacağımız bir sonraki örnekte, bir döviz kuru dönüştürme programı yazacağız, bu yüzden euroToDollarRate ve DollarToPound gibi değişken isimleri kullanacağız.

Değişkenleri betimsel olarak adlandırmanın iki avantajı vardır: Daha sonraki bir tarihte tekrar gelirseniz kodun ne yaptığını hatırlamak daha kolaydır ve kodu yeni öğrenen birinin neler olduğunu görmesi daha kolaydır. Kod okunabilirliği ve düzeni, web sayfalarının geliştirilmesi için çok önemlidir. Hataları tespit etmeyi, hata ayıklamayı ve kodu istediğiniz gibi değiştirmeyi daha hızlı ve kolay hale getirir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

× Bize Whatsapp'tan Ulaşın