Ankara
0 (312) 276 75 93
info@billgatesweb.com

Veri Bilgi Sistemleri – Blog Yazma – Web Tasarımı Yapımı – Web Tasarımı YouTube Videosu Yapımı – Web Sitesi Tasarlama Fiyatları

Web Danışmanlık Hizmeti, Seo Hizmeti Al, Mobile Uygulama Yaptır, Back Link Satın Al, Blog Yazdırmak İstiyorum, Makale YAZDIRMA siteleri, Parayla makale YAZDIRMA, Seo makale fiyatları, Sayfa başı yazı yazma ücreti, İngilizce makale yazdırma, Akademik makale YAZDIRMA, Makale Fiyatları 2022, Makale yazma, Blog Yazdırma, Akademik Danışmanlık, Tercüme Danışmanlık

Veri Bilgi Sistemleri – Blog Yazma – Web Tasarımı Yapımı – Web Tasarımı YouTube Videosu Yapımı – Web Sitesi Tasarlama Fiyatları

Mobil İçerik Kullanımı

Veri Bilgi Sistemleri

Günümüzde veri analizi, bilgi sistemlerimizi izlemek için göstergeler ve metrikler geliştirmek için yüksek talep gören bir beceridir. Bu misyonu gerçekleştirmek için, bu ihtiyacı çeşitli açılardan karşılamak üzere birçok yöntem, teknik ve araç geliştirilmiştir.

Veritabanı Yönetim Sistemleri (DBMS), sorgulama dili olan Yapılandırılmış Sorgulama Dili (SQL) ile birlikte veri analizinde çok önemli bir yol olarak kabul edilir.

Doğrudan sunucu tarafında yürütülen analitik sorgulara dayalı olarak, ara uygulama katmanlarından geçmeden çok çeşitli göstergeler geliştirilebilir.

1980’lerdeki icadından bu yana SQL, veri yönetimindeki hakimiyetini göstermiştir. Indeed1 tarafından yürütülen bir araştırmaya göre SQL, BT yetenek araştırmacıları tarafından aranan beceriler arasında en yüksek sıralamaya sahiptir. SQL’in diğer bilgisayar dillerine göre konumunu gösterir.

SQL’in yayılması, basitlik, yüksek performans ve çeşitlilik özellikleriyle açıklanmaktadır. Nitekim daha önce verilerin tanımlanması ve işlenmesi için tasarlanan bu dil, artık bu verileri analiz etmek için vazgeçilmez hale gelmiştir.

İşin ana hatları

Dört bölümden oluşan bu çalışma, veri yönetimi ve analizi için bir araç olarak SQL’i incelemektedir. Bu dilin kavramları standartlaştırılmış olmasına rağmen, bu kitap bunları Microsoft SQL Server Veritabanı Yönetim Sistemi (DBMS) ile birlikte sunmakta ve öncelikle bu dilin analitik yönüne odaklanmaktadır.

Girişin zihin haritası

Bu giriş, işlemsel ve/veya analitik veri işleme için bir sorgulama dili olarak SQL’in sunumuna ayrılacaktır. Bu girişte ele alınacak farklı kavramların bir zihin haritasını sunar.

Programlama dili ve sorgulama dili

Bilgi teknolojisi dünyası, her biri bilgi sistemimizin belirli bir alanıyla ilgilenen çeşitli diller içerir. Bu diller arasında, C#, Java veya Python gibi diğer programlama dillerinin çoğunun aksine, SQL dilinin bir sorgulama dili olarak belirlendiğini görüyoruz.

Programlama dili

Prosedürel diller olarak da bilinen programlama dilleri (nesne yönelimli mekanizmalara sahip prosedürel diller olan nesne yönelimli dilleri de dikkate alıyoruz), geliştiricilerin bilgi sistemindeki belirli görevleri otomatikleştirirken ihtiyaçlarını ifade etmelerine ve ayrıca makine (bilgisayar) yürütme yöntemi uygulamak. Prosedürel bir dil ile programlama için izlenen süreci göstermektedir.

Sorgulama dili

Sorgulama dillerinin ve özellikle SQL’in gücü, kullanıcılardan ihtiyaçlarını ifade etmeye odaklanmalarını ve yürütme yöntemlerini yansıtan yürütme planlarının geliştirilmesini kullanılan araca, yani DBMS’ye devretmelerini istemeleridir. SQL kullanarak veri istemek için izlenen süreci gösterir.


Veri tabanı Yönetim sistemleri Nedir
Veri tabanı sistemleri Nedir
Veri Tabanı Yönetim Sistemleri ders NOTLARI
Veri Tabanı Yönetimi DERS NOTLARI
Veri tabanı Nedir
Veritabanı yönetim sistemi
Veri tabanı Programları
Veritabanı Yönetim Sistemleri pdf


Analitik işlemeye karşı işlemsel işleme

Veri, herhangi bir bilgi sisteminin statik eksenini temsil eder. SQL dili kullanılarak yapılan bu verilerin işlenmesi, tanımlama ve işleme olmak üzere iki kategoriye ayrılır. Genellikle veritabanı sunucusu tarafında gerçekleştirilen veri tanımına ek olarak, bu verilerin işlenmesi, işlemleri yürütmek veya sorguları gerçekleştirmek için iş mantığı katmanına emanet edilir.

Çevrimiçi İşleme Dayalı İşleme (OLTP) olarak da bilinen işlemsel işleme, ekleme, değiştirme veya silme yoluyla durumunu değiştirmek için verilere göre hareket etmekten oluşur. Bu tür işleme, çok kullanıcılı ve dağıtılmış bir bağlamda düzgün çalışmasını sağlamak için çok sıkı kontrollere tabi olmalıdır.

Analitik işleme

Çevrimiçi Analitik İşleme (OLAP) olarak da bilinen analitik işleme, karar verici için gösterge olarak kullanılabilecek sentetik bilgileri geliştirmek amacıyla verilerin sorgulanmasından oluşur. İki tür işlemeyi, OLTP ve OLAP’ı karşılaştırır.

Önce koda karşı veritabanı önceliği

Bilgi sistemlerimizi yöneten BT çözümleri, çok sayıda OLAP varyantı sunar. Aslında, bu analitik işlem, doğrudan veritabanı sunucusunda yürütülen SQL sorguları ile veya bu sorguların uygulama katmanı programlarına entegre edilmesiyle gerçekleştirilebilir.

Öncelikli Kod

“Önce kod” terimi, bilgi sisteminde yeni bir ihtiyacın geliştirilmesi için iş mantığı katmanının kullanılmasını destekleyen bir yaklaşımı ifade eder. Analitik işleme söz konusu olduğunda, bu yaklaşım, yöneticiler tarafından gerekli programları oluşturmak için programlama veya grafik arayüzler aracılığıyla talep edilen göstergelerin geliştirilmesinden oluşur.

Bu yaklaşımın, geliştirilecek programların karmaşıklığı, bu programlar ile veri tabanı arasındaki veri alışverişinin güvenliği ve özellikle büyük miktarda bilgi işlenirken performans ikilemi gibi birçok dezavantajı vardır.

Öncelikli veritabanı

“Önce veritabanı” terimi, bilgi sisteminde yeni bir ihtiyacın geliştirilmesi için, bu ihtiyacın VTYS tarafından sağlanan bir işlevsellik aracılığıyla doğrudan veritabanında uygulanmasını destekleyen bir yaklaşımı ifade eder.

Analitik işleme söz konusu olduğunda, bu yaklaşım, SQL’in analitik fonksiyonları veya basitçe analitik SQL tarafından belirlenen uygun SQL sorguları aracılığıyla karar vericiler tarafından talep edilen göstergelerin geliştirilmesinden oluşur.

Bu tür taleplerde verilerin basitliği, performansı ve güvenliği nedeniyle bu yaklaşım bilgi sistemlerinde önemlidir. Bu yaklaşımın kullanılması, SQL dilinin bu analitik işlevlerine hakim olmayı gerektirir.

Veri analitiği, bilgi sistemlerinde çok önemli bir ihtiyaçtır. Bu ihtiyaç, oldukça rekabetçi bir ekonomik ortamda yöneticilerin firma faaliyetlerini denetlemek için ihtiyaç duyduğu farklı göstergelerin geliştirilmesi için çeşitli BT çözümleri ile karşılanabilir.

Bir sorgulama dili olarak SQL, analitik kapasitesini geliştirmek ve dolayısıyla analitik işlemenin (OLAP) bu yönüne, özellikle veritabanı öncelikli modda hakim olmak için sürekli olarak yeni özelliklerle zenginleştirilmektedir.

Bilgi sisteminin merkezindeki veriler

Bilgi sistemlerinin giderek artan karmaşıklığı ve iş ihtiyaçlarını bu BT çözümleriyle uyumlu hale getirme ihtiyacı nedeniyle BT çözümlerinin geliştirilmesi günden güne daha karmaşık hale geliyor.

Her nesil bilgi sisteminde, veriler bu BT çözümlerinin mihenk taşı olmaya devam ediyor. Bu önem, gerçek dünya modellemesinde verilerin statik yönü ve iş mantığı katmanının ihtiyaçlarını karşılamak için uygulama geliştiricilerin talep ettiği her türlü işlemin sağlanabilmesinden kaynaklanmaktadır.

Kurumsal Mimari (EA) vizyonuna göre bilgi sistemlerinin kentleşmesinde verilerin konumunu gösterir1. Bu model, bileşenlerden ikisini eşit temele oturtur: veri ve uygulamalar.

Gerçekten de, ister uygulamalar bileşeni yoluyla ister SQL gibi bir sorgulama dili aracılığıyla veri bileşenine doğrudan erişim yoluyla olsun, iş mantığı katmanının ihtiyaçlarını karşılamada verilerin rolü çok önemlidir.


Web sitelerinizi, arama motorlarında en yukarı getirmek adına sizlere 3 adet paket öneriyoruz. Bu paketler sayesinde web siteleriniz aramalarda 1 yıl içerisinde en yukarıya tırmanacaktır. 

1) Backlink Paketi  50 $ (Yıllık Ücret)
2) Hızlandırma Paketi 300 $ (Yıllık Ücret)
3) Kelime Yönlendirme Paketi 150 $ (Aylık Ücret)


 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

× Bize Whatsapp'tan Ulaşın