JavaScript’te Karar Verme – Blog Yazma – Web Tasarımı Yapımı – Web Tasarımı YouTube Videosu Yapımı – Web Sitesi Tasarlama Fiyatları

Diziler
JavaScript, bir dizi kullanarak ilgili verileri depolamamıza ve bunlara erişmemize olanak tanır. Bir dizi, her biri tek bir veri öğesi içeren bir dizi kutu (eleman) gibidir. Bir dizi, JavaScript’in desteklediği herhangi bir veri türüyle çalışabilir. Örneğin, kullanıcıların seçeceği bir öğe listesiyle çalışmak veya bir dizi grafik koordinatı için veya bir görüntü grubuna referans vermek için bir dizi kullanabilirsiniz.
String ve Date nesneleri gibi dizi nesneleri, yapıcı ile birlikte new anahtar sözcüğü kullanılarak oluşturulur. Bir Array nesnesini oluşturduğumuzda başlatabiliriz: Öğeleri depolamak için dizin numaralarını kullanmak, dizi içinde döngü yapmak istiyorsanız yararlıdır, bundan sonra döngülere bakacağız.
Anahtar kelimeler, verilere faydalı etiketler verebileceğiniz veya bir grafik koordinatları listesi gibi yalnızca bağlam içinde anlamlı olan girişleri saklıyorsanız, durumlar için iyidir. Bununla birlikte, anahtar kelimeler kullanılarak ayarlanmışlarsa (PHP gibi diğer bazı dillerde yapabildiğiniz gibi) bir dizin numarası kullanarak girişlere erişemezsiniz.
İndeks için değişkenleri de kullanabiliriz. Bir önceki örneği, değişmez değerler yerine değişkenler (biri bir dizge ve diğeri bir sayı tutan) kullanarak yeniden yazabiliriz.
Diziler ve Math nesnesi hakkında konuştuklarımızı bir örneğe koyalım. Sayfanın üst kısmında görüntülenecek bir banner’ı rastgele seçen bir komut dosyası yazacağız.
Ardından, HTML sayfasıyla aynı klasörde oturmak için ilgili adlara sahip altı görüntüye ihtiyacımız var. Kendiniz kullanabilir veya indirebilirsiniz.
Ardından yeni bir değişken olan randomImageIndex’i başlatacağız ve onu rastgele bir sayı oluşturmak için kullanacağız. Daha önce rastgele bir kalıp atışı oluşturmak için kullandığımız yöntemin aynısını kullanacağız, ancak 0 ile 6 arasında rastgele bir sayıya ihtiyacımız olduğu için sonuca 1 eklemeden.
Ve hepsi bu kadar. Banner değişikliği, ziyaretçiler için, sayfaya her geldiklerinde aynı banner’ı görüntülemenizden daha fazla fark edilir hale getirecek ve elbette sitenin sık sık güncellendiği izlenimini verecektir.
Dizi Nesnesinin Yöntemleri ve Özellikleri
Array nesnesinin en sık kullanılan özelliklerinden biri, dizideki son dizi öğesinin dizininden bir sayı daha yüksek dizini döndüren uzunluk özelliğidir. Örneğin, 0, 1, 2, 3 dizinleri olan öğeler içeren bir diziyle çalışıyorsanız, uzunluk 4 olacaktır; bu, başka bir öğe eklemek isteyip istemediğinizi bilmek için yararlıdır.
Array nesnesi, bir diziden bir dizi öğeyi kesmek veya iki diziyi birleştirmek için yöntemler de dahil olmak üzere dizileri işlemek için bir dizi yöntem sağlar. Sırada birleştirme, dilimleme ve sıralama yöntemlerine bakacağız.
Bir Dizinin Dilimini Kesmek
Bir String nesnesi için substring() yöntemi ne ise, dilim() yöntemi de bir Array nesnesi için odur. Yönteme hangi öğelerin dilimlenmesini istediğinizi söylemeniz yeterlidir. Bu, örneğin, bir URL kullanılarak aktarılan bilgileri dilimlemek istiyorsanız yararlı olacaktır.
dilim() yöntemi iki parametre alır: dilime dahil edilecek dilimin ilk öğesinin dizini ve olmayacak olan son öğenin dizini. Toplamda beş değer tutan bir diziden ikinci, üçüncü ve dördüncü değerlere erişmek için 1 ve 4 dizinlerini kullanırız.
İki Diziyi Birleştirmek
Array nesnesinin concat() yöntemi, dizileri birleştirmemizi sağlar. Bu yöntemi kullanarak iki veya daha fazla dizi ekleyebiliriz, her yeni dizi bir öncekinin bittiği yerden başlar. Burada üç diziyi birleştiriyoruz.
JoinArray adlı yeni dizide 12 öğe var. Bu dizideki öğeler, önceki dizilerin her birinde bulunanlarla aynıdır; onlar basitçe birbirine bağlanmıştır. Orijinal dizilere dokunulmadan kalır.
İf deyimi
Javascript iç içe for
Javascript metot oluşturma
JavaScript Nesne Metotları
Diziyi Diziye Dönüştürme ve Geri Dönüştürme
Bir dizide veri bulundurmak, dizi içinde dolaşmak veya belirli öğeleri seçmek istediğinizde çok kullanışlıdır. Ancak, verileri başka bir yere göndermeniz gerektiğinde, bu verileri bir dizeye dönüştürmek iyi bir fikir olabilir. Bunu, dizi içinde dolaşarak ve her öğe değerini bir dizgeye ekleyerek yapabilirsiniz.
Ancak buna gerek yoktur, çünkü Array nesnesi bunu sizin için yapan join() adlı bir metoda sahiptir. Yöntem, parametre olarak bir dize alır. Bu dize, her öğe arasına eklenecektir. Ortaya çıkan dizi lineUp, “John, Paul, George, Ringo” değerine sahiptir. Join()’in tersi, bir dizeyi diziye dönüştüren bir yöntem olan split()’dir.
Dizi Sıralama
sort() yöntemi, bir dizideki öğeleri alfabetik veya sayısal sıraya göre sıralamamızı sağlar. Bununla birlikte, harflerden birinin – örneğin Apple’ın A harfinin – büyük harflerini küçültürseniz, o zaman çok farklı bir sonuç elde edersiniz. Sıralama kesinlikle matematikseldir – bir insanın kelimeleri sıralayacağı gibi değil, ASCII kümesindeki karakter sayısına göre.
JavaScript’te Karar Verme
Karar verme, programlara görünür zekalarını veren şeydir. İster oyun yaratıyor, ister şifre kontrol ediyor, kullanıcıya önceki kararlarına dayalı bir dizi seçenek sunuyor veya başka bir şey yapıyor olun, onsuz iyi bir program yazamazsınız.
Kararlar, yalnızca doğru veya yanlış olarak değerlendirilen ifadeler olan koşullu ifadelere dayanır.
İlkel Boolean veri türünün kullanışlı olduğu yer burasıdır. Döngüler, örneğin kullanıcı girdisi veya bir dizi arasında döngü yapmanızı ve buna göre kararlar vermenizi sağlayan diğer temel karar verme aracıdır.
Mantıksal ve Karşılaştırma Operatörleri
Bakacağımız iki ana operatör grubu vardır:
• Veri karşılaştırma operatörleri: İşlenenleri karşılaştırın ve Boole değerlerini döndürün.
• Mantıksal operatörler: Birden fazla koşul için test edin.
Karşılaştırma operatörleriyle başlayacağız. JavaScript yorumlayıcısı, dizeleri karşılaştıran bir ifadeyi değerlendirirken, her iki dizenin sırayla her karakter için ASCII kodlarını karşılaştırır – her dizenin ilk karakteri, ardından ikinci karakter, vb. Büyük A harfi, ASCII’de 65, B 66, C 67, vb. ile temsil edilir.
“Apple” < “Muz” ifadesini değerlendirmek için JavaScript yorumlayıcısı, her dizedeki ilk karakter için ASCII kodunu değiştirerek karşılaştırmayı test eder: 65 < 66, bu nedenle önce A sıralanır ve karşılaştırma doğrudur. “elma” < “Muz” ifadesini test ederken, JavaScript yorumlayıcısı da aynı şeyi yapar; ancak, küçük harf a harfinin ASCII kodu 97’dir, bu nedenle “a” < “B” ifadesi yanlış olan 97 < 66’ya düşer.
<, <=, >, >= operatörlerini kullanarak alfabetik karşılaştırmalar yapabilirsiniz. Tüm harflerin aynı durumda olduğundan emin olmanız gerekiyorsa, String nesnesinin toUpperCase() ve toLowerCase() yöntemlerini kullanabilirsiniz. Karşılaştırma operatörleri, tıpkı sayısal operatörler gibi değişkenlerle birlikte kullanılabilir. Elma ve Muzu alfabetik olarak karşılaştırmak isteseydik, bunu yapardık.
Yanlış iade alacaksınız. Aslında burada yaptığımız şey, iki string ilkelinin karakterleri yerine iki String nesnesini karşılaştırmak ve döndürülen false’nin gösterdiği gibi, aynı karakterleri tutsalar bile iki String nesnesi aynı nesne olamaz.