JavaScript Katmanı – Blog Yazma – Web Tasarımı Yapımı – Web Tasarımı YouTube Videosu Yapımı – Web Sitesi Tasarlama Fiyatları
JavaScript Katmanı
Web geliştirme, gösterildiği gibi birkaç farklı “katmandan” oluştuğu düşünülebilir.
• Davranış katmanı: İstemcide yürütülür ve farklı öğelerin nasıl davranacağını tanımlar
kullanıcı onlarla etkileşim kurduğunda (JavaScript veya Flash siteleri için ActionScript).
• Sunum katmanı: İstemcide görüntülenir ve web sayfasının görünümüdür (CSS, görüntü).
• Yapı katmanı: Kullanıcı aracısı tarafından dönüştürülür veya görüntülenir. Bu, belirli bir metnin veya ortamın ne olduğunu tanımlayan işaretlemedir (XHTML).
• İçerik katmanı: Sunucuda depolanır ve sitede kullanılan tüm metin, resim ve multimedya içeriğinden oluşur (XML, veritabanı, medya varlıkları).
• İş mantığı katmanı (veya arka uç): Sunucuda çalışır ve gelen verilerle ne yapıldığını ve kullanıcıya ne döndürüleceğini belirler.
Bunun, nasıl etkileşimde bulunduklarını değil, hangi katmanların kullanılabilir olduğunu tanımladığına dikkat edin. Örneğin, bir şeyin içeriği yapıya (XSLT gibi) dönüştürmesi ve bir şeyin üst dört katmanı iş mantığıyla birleştirmesi gerekir.
Tüm bu katmanları birbirinden ayrı tutmayı ve birbiriyle konuşmayı başarırsanız, erişilebilir ve bakımı kolay bir web sitesi geliştirmeyi başarmış olursunuz. Gerçek kalkınma ve iş dünyasında, durum pek de böyle değil. Ancak, bunu ne kadar çok hedefiniz haline getirirseniz, daha sonraki bir aşamada karşılaşmanız gereken can sıkıcı değişiklikler o kadar az olur.
Basamaklı Stil Sayfaları, kullanıcı aracısı tarafından önbelleğe alınacak tek bir dosyada çok sayıda web belgesinin görünümünü ve verdiği hissi tanımlamanıza izin verdiği için güçlüdür. JavaScript, komut dosyası etiketinin src niteliğini ve ayrı bir .js dosyasını kullanarak aynı şekilde hareket edebilir.
Bu çalışmanın önceki bölümlerinde JavaScript’i doğrudan HTML belgelerine yerleştirdik (ve bunun XHTML belgeleri için yapılmasının zor olduğunu hatırlayabilirsiniz). Bu noktadan sonra bunu yapmayacağız; bunun yerine, ayrı JavaScript dosyaları oluşturacağız ve bunlara belgenin başlığında bağlantı vereceğiz.
Ayrıca, yapı ve davranış katmanlarını karıştıracağından ve bir JavaScript hatası oluştuğunda kullanıcı aracısının sayfayı göstermeyi durdurmasına neden olabileceğinden, belge içinde artık herhangi bir komut dosyası bloğu kullanmamaya çalışmalıyız. Aynı zamanda bir bakım kabusu tüm JavaScript’i ayrı .js dosyalarına eklemek, tüm belgelerde arama yapmak yerine tüm site için komut dosyalarını tek bir yerde tutabileceğimiz anlamına gelir.
■Firefox,Safari veOperadisplay.jsfilesastext,MicrosoftInternetExplorrtries’i çalıştırırken not edin. Bu, kod hatalarını ayıklarken oldukça can sıkıcı olan MSIE’de hata ayıklamak için tarayıcınızı bir JavaScript dosyasına çift tıklatamayacağınız veya gösteremeyeceğiniz anlamına gelir. Bu anında kod yürütme bir güvenlik sorunudur, bu nedenle Windows XP2 yerel dosyalardaki herhangi bir JavaScript içeriğini gösterildiği gibi bir güvenlik sorunu olarak işaretler. Buna kanmayın, bu sizin kodunuzdur ve kötü niyetli bir kodlayıcı olmadığınız sürece bu bir güvenlik sorunu değildir.
JavaScript’in kendi dosyasına bu şekilde ayrılması, komut dosyası mevcut olmadığında hala çalışan bir web sitesi geliştirmeyi kolaylaştırır; ve sitenin davranışında bir değişiklik gerekiyorsa, yalnızca komut dosyalarını değiştirmek kolaydır.
Bu, DHTML squashed’in kötü alışkanlıklarından biridir: HTML, JavaScript olmadan da var olabilir ve bir hatanın nerede olduğunu bulmak için çok fazla belge taramanız gerekmez. DHTML’nin bir sonraki kötü alışkanlığı, şimdi nesne algılama ile değiştireceğimiz tarayıcı bağımlılığıydı.
JavaScript download
javascript’i etkinleştir
Javascript Nedir
JavaScript indir PC
JavaScript I
W3Schools
JavaScript Dersleri
JavaScript W3Schools
Nesne Algılama ve Tarayıcı Bağımlılığı
Hangi tarayıcının kullanımda olduğunu belirlemenin bir yolu, appName ve app version öz niteliklerinde tarayıcının adını ve sürümünü gösteren gezgin nesnesini test etmektir.
Bu ilk bakışta oldukça akıllıca görünüyor, ancak Firefox’un çıktısının gösterdiği gibi, hangi tarayıcının kullanıldığını bulmak için kurşun geçirmez bir yöntem değil. Opera gibi bazı tarayıcılar kendilerini komut dosyalarına bile göstermezler, bunun yerine Microsoft Internet Explorer olarak görünürler.
■İpucu Opera varsayılan olarak komut dosyalarına MSIE olduğunu söylemek için kurulmuştur. Bunun nedeni, Opera Yazılımının tarayıcısının yalnızca MSIE için geliştirilmiş web siteleri tarafından engellenmesini istememesidir. Ne yazık ki, pek çok gelişme bu yoldan gitti ve Opera Software müşterilerini kaybetmek ya da “kötü” tarayıcısının neden XYZ web sitesiyle çalışmadığına dair çok sayıda kızgın e-postayı yanıtlamak istemedi.
Ancak bu aynı zamanda Opera’nın web sitelerinin tarayıcı istatistiklerinde görünmediği ve sadece ziyaretçi sayılarını ve hangi tarayıcıyı kullandıklarını görenler için önemsiz kaldığı anlamına gelir (birçok istatistik yazılımı navigator nesnesini kullanır). Opera kullanıcısıysanız ve bu ön ayarı kapatmak istiyorsanız, F12 tuşuna basın ve “Internet Explorer Olarak Tanımla” yerine “Opera Olarak Tanımla”yı seçin.
Tarayıcı koklama olarak bilinen tarayıcı adını ve sürümünü okumak – yalnızca az önce karşılaştığımız tutarsızlıklar nedeniyle değil, aynı zamanda komut dosyanızı gerçekten yetenekli herhangi bir kullanıcı aracısını desteklemek yerine belirli bir tarayıcıya bağımlı hale getirdiği için önerilmez. senaryoyu destekliyor.
Bu sorunun çözümüne nesne algılama denir ve temel olarak bir kullanıcı aracısının belirli bir nesneyi destekleyip desteklemediğini belirlememiz ve bunu temel farklılaştırıcımız yapmamız anlamına gelir. Gerçekten eski senaryolarda, ilk görüntü rollover’ları gibi, bunun gibi bir şey görmüş olabilirsiniz.
if koşulu, tarayıcının görüntü nesnesini anlayıp anlamadığını kontrol eder ve yalnızca durum buysa koşulun içindeki kodu çalıştırır. Uzun bir süre, bunun gibi komut dosyaları, görüntülerle uğraşmanın standart yoluydu. Daha yeni tarayıcılarda, CSS ile birçok JavaScript görüntü efekti elde edilebilir ve bu tür komut dosyalarını etkin bir şekilde modası geçmiş hale getirir. Ancak JavaScript, görüntüleri CSS’nin yapamayacağı şekilde işleyebilir ve buna geri döneceğiz.
Her tarayıcı bize, Belge Nesne Modeli veya kısaca DOM adı verilen bir şey aracılığıyla, manipülasyon için görüntülediği belgeyi sunar. Daha eski tarayıcılar kendi DOM’lerini destekliyordu, ancak bugünlerde çoğu tarayıcı tarafından desteklenen W3C tarafından tanımlanan standart bir tane var. Geçmişte bunun gibi test komut dosyalarıyla karşılaşmış olabilirsiniz.
Document.all DOM, Microsoft tarafından icat edildi ve MSIE 4 ve 5 tarafından desteklenirken, Netscape 4’ün document.layers’ı destekleyen kendi DOM’si vardı. W3C tarafından önerilen DOM’yi document.getElementById aracılığıyla test edebilirsiniz ve 5.5 veya Netscape 4’ten önceki MSIE sürümlerini desteklemeye gerçekten ihtiyacınız yoksa, bu gün ve yaşta gerçekten test etmeniz gereken tek DOM budur.