Ankara
0 (312) 276 75 93
info@billgatesweb.com

HTML ve JavaScript – Blog Yazma – Web Tasarımı Yapımı – Web Tasarımı YouTube Videosu Yapımı – Web Sitesi Tasarlama Fiyatları

Web Danışmanlık Hizmeti, Seo Hizmeti Al, Mobile Uygulama Yaptır, Back Link Satın Al, Blog Yazdırmak İstiyorum, Makale YAZDIRMA siteleri, Parayla makale YAZDIRMA, Seo makale fiyatları, Sayfa başı yazı yazma ücreti, İngilizce makale yazdırma, Akademik makale YAZDIRMA, Makale Fiyatları 2022, Makale yazma, Blog Yazdırma, Akademik Danışmanlık, Tercüme Danışmanlık & 0 (312) 276 75 93

HTML ve JavaScript – Blog Yazma – Web Tasarımı Yapımı – Web Tasarımı YouTube Videosu Yapımı – Web Sitesi Tasarlama Fiyatları

Java Dahili Çerçeve Sınıfı – Blog Yazma – Web Tasarımı Yapımı – Web Tasarımı YouTube Videosu Yapımı – Web Sitesi Tasarlama Fiyatları

HTML ve JavaScript

Bu bölümde, sonunda gerçek JavaScript koduyla ellerinizi kirleteceksiniz. Java Script’in HTML’de tanımlanan sayfa yapısı ile nasıl etkileşime girdiğini ve ziyaretçilerinize nasıl veri alıp geri bilgi vereceğinizi öğreneceksiniz. Bir HTML belgesinin ne olduğu ve nasıl yapılandırıldığı ile ilgili bir açıklama ile başlıyorum ve JavaScript aracılığıyla sayfa içeriği oluşturmanın birkaç yolunu açıklıyoruz.

Ardından, JavaScript geliştiricisinin İsviçre Çakısı Belge Nesne Modeli’ni (DOM) ve geliştiricilerin DHTML ile rahatsız edici bir şekilde oluşturmak için kullandıkları artık sorunsuz efektler oluşturmak için JavaScript ile HTML’yi nasıl ayıracağınızı öğreneceksiniz.

HTML Belgesinin Anatomisi

Kullanıcı aracılarında görüntülenen belgeler normalde HTML belgeleridir. ASP.NET, PHP, ColdFusion veya Perl gibi sunucu taraflı bir dil kullansanız bile, tarayıcıları tam potansiyelleriyle kullanmak istiyorsanız sonuç HTML’dir. Mozilla veya Safari gibi modern tarayıcılar da XML, SVG ve diğer biçimleri destekler, ancak günlük web çalışmanızın %99’u için HTML veya XHTML yoluna gideceksiniz.

Bir HTML belgesi, kullanıcı aracısına belgenin ne olduğunu ve nasıl ele alınması gerektiğini söyleyen bir DOCTYPE ile başlayan bir metin belgesidir. Daha sonra diğer tüm öğeleri ve metin içeriğini kapsayan bir HTML öğesi kullanır.

HTML öğesinin, kullanılan dili (insan dili, programlama dili değil) tanımlayan bir lang özniteliği ve metnin okuma sırasını tanımlayan bir dir özniteliğidir.

HTML öğesinin içinde, TITLE öğesiyle birlikte bir HEAD öğesi olması gerekir. Kodlamayı sunucuda ayarlamadıysanız, metni görüntülemek için hangi kodlamanın kullanılması gerektiğini belirleyen isteğe bağlı bir META öğesi ekleyebilirsiniz. HEAD öğesiyle aynı düzeyde, ancak <head> kapanış etiketinden sonra, tüm sayfa içeriğini içeren BODY öğesi bulunur.

Bunun gibi bir biçimlendirme belgesi, etiketlerden (<p> gibi etiket parantezleri içine alınmış sözcükler veya harfler) ve metin içeriğinden oluşur. Belgeler iyi biçimlendirilmiş olmalıdır (yani <p> ​​gibi her açılış etiketinin </p> gibi bir kapanış etiketi ile eşleşmesi gerekir) ve sağlanan DTD’ye göre doğrulanmalıdır. Belgeleri W3C web sitesinde doğrulayabilirsiniz.

HTML öğeleri, parantez içindeki <>, <h1> gibi bir başlangıç ​​etiketi ve ardından içerik ve </h1> gibi aynı ada sahip bir kapanış etiketi olan her şeydir. Her öğe, açılış ve kapanış etiketi arasında içeriğe sahip olabilir.


HTML JavaScript
HTML, CSS JavaScript
HTML, CSS JavaScript PDF
html, css, javascript öğrenme
Html CSS JS nedir
HTML, CSS JavaScript compiler
html, css, javascript indir
Udemy HTML, CSS, JavaScript


Her öğenin birkaç özelliği olabilir. DOCTYPE’da bağlantılı Belge Türü Tanımı veya DTD, izin verilen etiketler kümesini, bunların nasıl iç içe yerleştirilebileceğini ve her etiketin hangi niteliklere sahip olabileceğini belirler. Aşağıdaki örnek, adı sınıf olan bir özniteliğe sahip bir P öğesidir. Nitelik, giriş değerine sahiptir. P, “Lorem Ipsum” metnini içerir.

Bir tarayıcı DOCTYPE’ı kontrol eder ve karşılaştığı öğeleri DTD ile karşılaştırır. HTML4.01 DTD tanımı, ona P’nin bir paragraf olduğunu ve class niteliğinin bu öğe için geçerli olduğunu söyler. Ayrıca class niteliğinin bağlantılı CSS stil sayfasını kontrol etmesi, o sınıfla bir P için tanımları alması ve buna göre oluşturması gerektiğini fark eder. Şimdi, myattribute gibi DTD’de tanımlanmayan bir öznitelik kullanırsanız ne olur?

Hiçbir şey teknik olarak bir hata yapmış olmanıza rağmen bozulmayabilir. Tarayıcılar çok bağışlayıcıdır ve bunun gibi bilinmeyenlerle karşılaşsalar bile oluşturmayı bırakmazlar, bunun yerine niteliği DOM ağacında kullanılabilir hale getirirler. Bu onları çok kullanıcı ve geliştirici dostu yapar, ancak uygun HTML sözdizimi ve standart uyumluluğunu savunmayı zorlaştırır.

Bununla birlikte, JavaScript aracılığıyla oluşturulan HTML’de bile standartlara uygunluk için çabalamamız için birkaç neden vardır:

• HTML’nin geçerli olduğunu bildiğimizde hataları izlemek daha kolaydır.
• Kalitesini ölçmek için bir doğrulayıcı kullanabileceğiniz için, kurallara uyan belgeleri korumak daha kolaydır.
• Üzerinde anlaşmaya varılan bir standarda göre geliştirme yaptığınızda, kullanıcı aracılarının sayfalarınızı düzgün bir şekilde oluşturması veya dönüştürmesi çok daha olasıdır.
• Nihai belgeler, geçerli HTML olmaları durumunda kolaylıkla diğer biçimlere dönüştürülebilir.

XHTML 

Daha önceki kod örneklerine göz atmış ve daha modern XHTML yerine HTML 4.01 STRICT kullandığım için rahatsız olmuş olabilirsiniz. Bunun nedeni, daha fazla tarayıcının HTML 4.01 STRICT’i desteklemesi ve sözdizimi söz konusu olduğunda XHTML kadar temiz olmasıdır.

Gerçek XHTML belgeleri, sunucuda metin/HTML olarak değil, uygulama/XML+XHTML olarak gönderilmelidir, çünkü sayfalar MSIE’de görüntülenmeyecektir. En yaygın tarayıcılar gerçek XHTML’yi desteklediğinde, belgeleri dönüştürmek zor olmayacaktır.

Şimdilik 4.01 STRICT hile yapıyor ve tarayıcıların belgelerimizi W3C’nin görüntülenmeyi planladığı şekilde görüntülemesini sağlıyor – çoğu öyle yapıyor. Ayrıca, kod örneklerindeki tüm öğeler küçük harf iken, metindeki HTML öğe adları için H1 gibi büyük harf kullandığımı unutmayın – bu, XHTML için gereklidir. XML ve XHTML büyük/küçük harfe duyarlıdır, oysa eski ve daha az katı HTML sürümleri değildir.

Kullanıcı aracısı belgeyi biraz farklı “görür”. DOM, bir belgeyi öğe düğümleri, metin düğümleri ve öznitelik düğümleri dahil olmak üzere bir dizi düğüm olarak modeller. Hem öğeler hem de metin içerikleri ayrı düğümlerdir. Nitelik düğümleri, elemanların nitelikleridir.

DOM, bir biçimlendirme belgesinin diğer bölümleri için başka tür düğümler içerir, ancak bu üç öğe düğümü, metin düğümleri ve nitelik düğümleri, JavaScript ve HTML şapkanızı açık tutarsanız önemli olanlardır. Belgeyi tarayıcı gözüyle görmek istiyorsanız, belgeyi ağaç yapısı olarak gösteren Firefox’un DOM Inspector gibi bir aracı da kullanabilirsiniz.

İpucu : DOM Inspector’a Firefox araç çubuğundaki Araçlar ➤ DOM Inspector aracılığıyla veya Ctrl+Shift+I tuşlarına basarak erişebilirsiniz. Belgenin her bir bölümünü ayrıntılı olarak kontrol etmenize ve hatta sayfaları yazdırırken çok kullanışlı olan öğeleri kaldırmanıza da olanak tanır. 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

× Bize Whatsapp'tan Ulaşın