Odak Döngüsü – Blog Yazma – Web Tasarımı Yapımı – Web Tasarımı YouTube Videosu Yapımı – Web Sitesi Tasarlama Fiyatları
Odak Döngüsü
Bir kapsayıcının kendine ait bir odak döngüsü varsa, JComponent yöntemi isFocusCycleRoot()’u geçersiz kılmalı ve true değerini döndürmelidir. Yöntem true döndürürse kap, odak döngüsünün kök kapsayıcısı olarak bilinir.
Kök kapsayıcının, odağı yönetip yönetmediğini belirtmesine izin verilir. Öyleyse, is ManagementFocus() yöntemini geçersiz kılmalı ve true değerini döndürmelidir. Bir kapsayıcı odağı yönetirken, odak yöneticisi devre dışı bırakılır ve tüm önemli olaylar işlenmek üzere kaba gönderilir. Varsayılan olarak, isManagementFocus() yöntemi false döndürür ve Swing odak yöneticisinin odağı kaydırma ve çaprazlama görevini üstlenmesine izin verir.
Herhangi bir JComponent ile nextFocusableComponent özelliğini ayarlayarak bir sonraki odağı alması gereken bileşeni açıkça adlandırabilirsiniz. Ek olarak, odak yöneticisinin odağı bu bileşene kaydırmak için çağırabileceği requestFocus() JComponent yöntemi aracılığıyla programlı olarak odak talep edilebilir.
Bu genellikle kullanıcı nesneyi seçtiğinde (yani, bir JButton’a bastığında) yapılır. Bileşeninizin requestFocus() çağrılarına yanıt vermesini istemiyorsanız, JComponent öğesinin requestFocusEnabled özelliğini false olarak ayarlayabilirsiniz.
Burada önemli bir ayrım vardır: requestFocusEnabled özelliğinin false olarak ayarlanması, odağın bileşeninize geçilemeyeceği anlamına gelmez; basitçe, programlı olarak talep edilemeyeceği anlamına gelir. JComponent, bir bileşenin geçildiğinde odağı alıp almayacağını belirtmek için etkinleştirebileceğiniz veya devre dışı bırakabileceğiniz benzer bir özellik olan focusTraversable sağlar. İkisi arasındaki farka dikkat edin.
Bir JButton’un tıklandığında odağı kazanmasına izin vermek, ancak odak döngüsünde atlamak istiyorsanız, requestFocusEnabled özelliğini true ve focusTraversable özelliğini false olarak ayarlarsınız. Tıklandığında odağın JButton’a kaydırılmasını önlemek istiyorsanız requestFocusEnabled özelliğini false olarak ayarlarsınız. JButton’un odak geçişini ve odak isteklerini yoksaymasını (yani, asla odağın olmamasını) istiyorsanız, her iki özelliği de false olarak ayarlarsınız.
Klavye Etkinlikleri
Swing bileşenleri, belirli tuş vuruşları gerçekleştiğinde çeşitli eylemleri tetikleyecek şekilde programlanabilir. Örneğin, Swing bileşenleri, odakla ilgili klavye olaylarını otomatik olarak işler. Varsayılan odak yöneticisi yalnızca SEKME ve SHIFT-TAB tuş vuruşlarını arar, odağı değiştirir ve algılandığında tuş vuruşlarını tüketir.
Odak yöneticisi bir tuş vuruşunu nasıl işleyeceğini bilmiyorsa processComponentKeyEvent() yönteminin bunu kullanıp kullanamayacağını denetler. Bu yöntem şu anda hiçbir şey yapmıyor. Ancak, bir tuş vuruşuna kendi yönteminizle tepki vermek istiyorsanız, bunu bir alt sınıfta geçersiz kılabilirsiniz. Bunlardan hiçbiri key olayını tüketmeyi başaramazsa, JComponent sınıfı o tuş vuruşu için bir klavye eyleminin kaydedilip kaydedilmediğini kontrol eder. Bir klavye eylemi, bir Sallanma eylemini ve bir tuş vuruşunu belirli bir bileşene bağlar.
Bu yöntemleri kullanmak için birkaç şeye ihtiyacınız vardır: izlemek istediğiniz tuş kombinasyonunu temsil eden bir KeyStroke nesnesi ve o tuş vuruşu gerçekleştiğinde gerçekleşen bir Action. (Eylemler bu bölümün başlarında ele alınmıştır.) Klavye olayının, olayın action komutu olarak belirli bir dize eklemesini istiyorsanız, bunu da belirtebilirsiniz. registerKeyboardAction() yöntemine yönelik son bir parametre, eylemin ne zaman başlatılacağına ilişkin kısıtlamalar getirir.
Son iki sabit, farklı durumlarda kullanışlıdır. JComponent.WHEN_IN_FOCUSED_WINDOW, kapsayıcıdaki belirli bir bileşen üzerinde çalışan, ancak ana kapsayıcı odağa sahip olsa bile çalışan bir tuş vuruşunu tanımlamak istediğiniz bir durumda kullanılabilir. Örneğin, bir iletişim kutusunda, bir değiştirici tuşla (ALT, CTRL veya SHIFT) birlikte “S” harfini yakalayan bir kaydet düğmesi olabilir.
Java while Döngüsü Örnekleri
Java for döngüsü Örnekleri
Java for Döngüsü
IntelliJ kısayolları
Java iç içe for döngüsü
Java kod düzenleme kısayolu
For döngüsü soruları ve cevapları
Java Eclipse Kısayolları
“S” tuşuna basıldığında bir kaydetme gerçekleştirmek için bu klavye eylemini düğmeyle kaydedebilir. Klavye eylemi, ana iletişim kutusu olduğu sürece düğme açıkça odağa sahip olmasa bile çalışırdı.
Öte yandan, bir kapsayıcı ve bileşenleri genelinde standartlaştırılmış bir klavye olayı tanımlamak istiyorsanız, kap düzeyinde bir klavye olayı kaydedin ve JComponent.WHEN_ANCESTOR_OF_FOCUSED_WINDOW seçeneğini kullanın. Bu, odağa alt öğe sahip olsa bile klavye olaylarının kapsayıcı düzeyinde tanınmasına olanak tanır.
Bir bileşen için kayıtlı tüm tuş vuruşlarına erişim elde etmek için JComponent’in RegisteredKeyStrokes özelliğini kullanabilirsiniz. getRegisteredKeyStrokes() yöntemi, bu bilgiyi bir KeyStroke nesneleri dizisi olarak döndürür.
Belirli bir tuş vuruşuna hangi koşulun bağlı olduğunu görmek istiyorsanız getConditionForKeyStroke() yöntemini kullanabilirsiniz. Tuş vuruşuyla ilişkili eylemi elde etmek istiyorsanız, getActionForKeyStroke() öğesini kullanın. Her iki durumda da, hedef tuş vuruşunu arama anahtarı olarak belirtmeniz gerekecektir.
Ulaşılabilirlik
Bahsettiğimiz gibi, Swing bileşenleriyle ilgili tamamen yeni bir özellik, erişilebilirlik seçeneklerini desteklemeleridir. Erişilebilirlik seçenekleri, geleneksel kullanıcı arabirimleriyle sorun yaşayan kullanıcılar için oluşturulmuştur ve alternatif giriş ve çıkış aygıtları ve eylemleri için destek içerir.
Erişilebilirliğin birkaç bölümü vardır; onlar daha ayrıntılı olarak ele alınmıştır. JComponent, arayüzün kendisini uygulamasa da, Erişilebilir arayüzün gerektirdiği yöntemleri uygular.
accessibleContext özelliği, bileşen ve yardımcı erişilebilirlik araçları arasındaki iletişimin odak noktası olan bir AccessibleContext nesnesini tutar. Her tür JComponent için farklı bir varsayılan bağlam vardır.
JComponent ayrıca tüm olay dinleyicisi kayıt yöntemlerini AWT üst sınıfları olan Container ve Component’ten devralır. Component’ten, bir ComponentListener, FocusListener, KeyListener, MouseListener veya MouseMotionListener ekleme veya kaldırma yöntemlerini devralır.
Container’dan, bir ContainerListener eklemek veya kaldırmak için yöntemleri devralır. Burada tüm dinleyici arayüzlerini açıklamayacağız; daha fazla bilgi için bkz. John Zukowski (O’Reilly) tarafından yazılan Java AWT.
Ancak, Swing’in yalnızca JDK 1.1 olay modelini desteklediğini unutmamalısınız. Bir olayı almak için, olayı oluşturan JComponent’e her zaman bir dinleyici olarak kaydolmalısınız; olaylar hiçbir zaman JDK 1.0’da olduğu gibi kapsama hiyerarşisi aracılığıyla yayılmaz.
Bir grafik bağlamını kabul eder ve ön plan rengini ve yazı tipini mevcut varsayılanlarla eşleşecek şekilde değiştirir. Grafiklerde hata ayıklama seçeneği etkinleştirildiyse, yöntem, programcının renk ve yazı tipi değişiklikleriyle bileşen çiziminde hata ayıklamak için yapılandırabileceği özel bir grafik nesnesi döndürür.
Web sitelerinizi, arama motorlarında en yukarı getirmek adına sizlere 3 adet paket öneriyoruz. Bu paketler sayesinde web siteleriniz aramalarda 1 yıl içerisinde en yukarıya tırmanacaktır.
1) Backlink Paketi 50 $ (Yıllık Ücret)
2) Hızlandırma Paketi 300 $ (Yıllık Ücret)
3) Kelime Yönlendirme Paketi 150 $ (Aylık Ücret)