Erişim ve Çekirdek Model Seçimi – Blog Yazma – Web Tasarımı Yapımı – Web Tasarımı YouTube Videosu Yapımı – Web Sitesi Tasarlama Fiyatları
Kullanılabilir Köprü Metni Tasarlama
Kullanılabilirlik, özellikle kullanıcıları cezbetmenin ve bir siteyi ziyaret etmelerini kolaylaştırmanın esas olduğu Web uygulamalarıyla ilgili olan yazılım sistemlerinin temel bir kalite faktörüdür.
Köprü metni kullanılabilirliği, kullanıcı gereksinimlerine ve bir sayfa veya alan tarafından sağlanan işleve dayalı olarak en uygun sayfa ve birim kalıpları dikkatle seçilerek geliştirilebilir. Bu bölümün geri kalanında, veri yoğun Web uygulamalarının kullanılabilirliğini geliştirmek için bazı kriterleri kısaca gözden geçireceğiz ve bunları gerçek Web sitelerinin sayfalarında çalışırken göstereceğiz.
Erişim ve Çekirdek Model Seçimi
Daha önce tartışıldığı gibi, bir Web uygulamasının temel içeriğine erişim, kullanıcıların aradıkları nesnelere aşamalı olarak ulaşmalarını sağlayan özel hipermetin yapılandırmaları tarafından desteklenir. Bir nesne bulunduğunda, içeriğini sunmak için en uygun köprü metni yapılandırması tasarlanmalıdır.
Prensipte, gösterilen içerik yayınlama modellerinden herhangi biri kullanılabilir, ancak en uygun çözümün seçiminde, verilerin yapısı ve anlamı ve kullanıcı gereksinimleri dikkate alınmalıdır.
Çoklu veri ve düz dizin birimleri en iyi, gösterilecek örnek sayısı sınırlı olduğunda ve bu tür örnekler birkaç öznitelikle tipik olarak, bir dizin için bazı tanımlayıcı özellikler ve bir dizin için bir görüntü ve bazı açıklayıcı metinler) tanımlandığında kullanılır.
Ünite, nesnelerin ayrı ayrı seçilebilen bir önizlemesini temsil ediyorsa, seçilen nesnenin tüm ayrıntılarını göstermek için bir veri ünitesine bağlı bir dizin kullanılmalıdır. The New York Times’ın çevrimiçi ön sayfasından alınan bir dizin birimi örneğini gösterir.
En son haberler sunulur: okuyucu hem günün olayları hakkında hızlı bir izlenim veren en son haberlerin listesini hem de her bir haber parçasının kısa bir özetini takdir edebilir. tüm detayları iç sayfalarda okuması gerekmektedir. Her nesne daha sonra haberin tam metnini gösteren bir veri birimine bağlanır.
Hiyerarşik bir dizin modeli, mantıksal veya fiziksel kapsama hiyerarşisini iletmek için verimli bir şekilde kullanılabilir. Örneğin, bir kitabın veya öğreticinin ana hatları, bir şirketin organizasyon şeması veya bir ürünün malzeme listesi, hiyerarşik indeks modeli aracılığıyla doğal olarak temsil edilmeye uygundur.
Hiyerarşik dizinler son derece anlamlıdır, çünkü bir bakışta sunulacak varlık örnekleri kümesinin üst-alt ilişkilerini gösterirler. Bu nedenle, çekirdek varlıkları ve bileşenlerini ve çekirdek varlıkları kategorize eden erişim dizinleri zincirlerini görüntülerken özellikle etkilidirler.
Piramitsel Yaklaşım örnek
Doğrusal yaklaşım
Doğrusal Yaklaşım Eğitim Bilimleri
Çekirdek PROGRAMLAMA Yaklaşımı örnek
Piramitsel programlama Yaklaşımı
Doğrusal içerik düzenleme yaklaşımı
Çekirdek yaklaşım nedir
Modüler yaklaşım Nedir
Öte yandan, hiyerarşik bir dizin hesaplamak genellikle pahalıdır, çünkü karşılık gelen sorgu, ebeveyn-çocuk ilişkilerini yeniden yapılandırmak için tablo birleşimlerinden yararlanmalıdır. Hiyerarşik indeks özyinelemeli ise, seviye sayısı önceden bilinmediğinden ve çalışma zamanında belirlenmesi gerektiğinden, hesaplama daha da pahalıdır.
Sunulacak hiyerarşik veri kümeleri çok büyük değilse veya çok sık değişmiyorsa (böylece uygulama sayfaları önbelleğe alınabilir), iç içe verileri sunmak için hiyerarşik dizin modeli tercih edilen seçimdir. Teknik makalelerin konularına göre hiyerarşik olarak düzenlendiği Microsoft Developer Network çevrimiçi kitaplığından alınan bir örneği gösterir.
Sayfanın sol çerçevesi, kullanıcının makale hiyerarşisine göz atmasına izin verirken, sağ çerçeve o anda seçili makaleyi görüntüler. Bu durumda, hiyerarşik bir dizin kullanarak örneklerin ilişkilerine göre iç içe yerleştirilmesi, geniş bir kaynak koleksiyonunu organize etmenin en iyi yoludur.
Hiyerarşik dizine bir alternatif olarak, büyük örnek kümeleri üzerinden erişim yolları, kademeli bir dizin modeli aracılığıyla sunulabilir. Kademeli bir dizin, bazı erişim varlıklarının örneklerini aşamalı olarak seçerek kullanıcının ilgilenilen nesneye/nesnelere ulaşmasına izin verme avantajına sahiptir. Her seçim adımında, kullanıcı erişim varlığının mevcut örneklerinin bir ön izlemesine sahiptir ve kendi arama hedefine giden örneği seçebilir.
Popüler Lonely Planet seyahat Web sitesinden basamaklı dizin modelinin bir örneğini gösterir. İki basamaklı dizin kullanılarak bir hedef seçilir. İlk dizin, kullanıcının dünyanın ilgilendiği bölgeyi seçmesine izin verir. Bir bölge seçildikten sonra, ikinci dizin o bölge için varış noktalarının listesini gösterir.
Navigasyon Yardımcıları
Gezinme yardımcıları, en önemli alanlara ve sayfalara erişim kısayolları sağlayarak, kullanıcıların Web sitesini keşfetmelerine yardımcı olan tüm bu yardımcı mekanizmalardır. Gezinmeye yönelik ilk yardım, alanlar, alt alanlar ve yer işareti, varsayılan ve ev özellikleri kullanılarak belirtilen site görünümünün hiyerarşik yapısının doğru tanımıdır.
Alan ve sayfa yer işaretleri, yer işaretlerini gösteren bağlantıları gruplandıran gezinme çubuklarının tanımlanmasına izin verir; gezinme çubukları, üst düzey alanlara başvurduklarında tüm site görünümü için genel veya alanın önemli sayfalarını işaret ettiklerinde belirli bir alan için yerel olabilir.
Sitenin her sayfasında bulunan bir dizi küresel yer işareti bağlantısı ve bir dizi yerel yer işareti bağlantısı içeren Amazon Web sitesinin gezinme çubuğunu gösterir ve o anda seçili alanın yer işareti sayfalarına erişim sağlar.
Büyük uygulamalarda gezinme kısayolları, en sık erişilen sayfalara veya kademeli dizinler kullanılarak tanımlanan hiyerarşilerde çok derin olan sayfalara ulaşmak için tasarlanabilir. Bu tür kısayollar, gezinme adımlarının sayısını azaltmak amacıyla genellikle ana sayfada sunulur.
Vurgulanacak bilgilere bağlı olarak farklı tasarım çözümleri benimsenebilir. Örneğin, veri şemasındaki alt varlıklar, ana sayfada dizinler olarak sunulan koleksiyonlar (bir e-ticaret sitesinde en çok satan ürünler gibi) oluşturmak için kullanılabilir. Yeni çıkanlar veya önerilen kitaplar gibi özel ürünlere erişimi kolaylaştıran iki kısayol dizini örneği gösterir.
Oryantasyon Yardımları
Yönlendirme, kullanıcının navigasyonunun gerçek durumunu ve mevcut sayfanın hiper metnin global yapısı içindeki konumunu değerlendirme olasılığını ifade eder.
Yönlendirmeyi geliştirmek için basit bir mekanizma, geçerli sayfada bulunabilecek veya bir bağlantıyı izleyerek ulaşılabilecek içeriğe ipucu veren sayfalara ve bağlantılara anlamlı başlıklar atamaktır.
Kullanıcı yönlendirmesi, gezinme kullanıcıyı geçerli noktaya yönlendiren sayfaların hiyerarşisini yansıtan, sayfanın görünür bir bölgesine yerleştirilmiş metinsel çapalar olan kırıntı bağlantılarının uygun kullanımıyla da geliştirilebilir; kırıntı bağlantıları izlenen gezinme yolunu gösterir ve kullanıcının gezinme adımlarını izlemesine yardımcı olur.