Mantolama Nedir? Nasıl Yapılır? Ankara’nın En İyi Mantolama Firmaları
Isı köprülerinin oluşumunu önlemek ve yalıtımın sürekliliğini sağlamak için yapılan uygulamaya “mantolama” denir. Binalarda ısı yalıtımı için içte, dıştan ve sandviç duvar olmak üzere 3 farklı yöntem kullanılır. Bunlar içerisinde dış cephe mantolama uygulaması yapı fiziği açısından en uygun ısı yalıtım sistemidir. Mantolama mevsim şartlarına göre ısı kayıp ve kazançlarını engellemek için bina dış kabuğunun ısı yalıtım malzemeleri kaplanmasıdır. Teknik olarak ısı köprüsü oluşturmadan gerekli ısı iletim katsayısına ulaşmak için bina dış yüzeyine yapılan ısı izolasyonudur.
Mantolama binaların dış duvarlarına, çatılarına, toprak temaslı mahallere, katları ayıran döşemelere, depo garaj gibi ısıtılmayan bölümlere bakan kısımlara ve soğuk hava depolarına yapılabilir. Mantolama uygulaması hava koşulları, binanın büyüklüğü, uygulamada çalışacak personel sayısı gibi etkenlere göre uygulama süresini etkilemektedir. Kuvvetli rüzgar, sis ya da yağmurlu hava koşullarında mantolama uygulaması yapılmamalıdır. En ideal zaman, uygulama yapılacak dış yüzeyin ve ortam sıcaklığının en az +5 derece olduğu dönemdir.
Binalarda tüketilen enerjinin yaklaşık üçte biri ısınma için harcanmaktadır. Bu nedenle binada ısı kaybını en aza indirgemek ve enerji tasarrufu sağlamak için mantolama uygulanır. İnsanların konforlu yaşaması için ortalama 20 – 22 °C gibi sıcaklık idealdir. Bunun yanında ses yalıtımı ve gürültü denetimi de mantolama ile sağlanabilir.
Mantolama levhalarının üzeri akrilik kaplıdır; su, nem ve ultraviyole gibi dış etkenlere karşın dayanıklıdır. B1 sınıfı alev yürütmeyen, insan sağlığına zararsız, hafif bina üzerine yük getirmeyen, kolay uygulanan ürünler tercih edilmelidir. Ayrıca tasarımı, yapının dışına estetik kazandırabilecek dekorasyon özelliği bulunan ürünler tercih edilmesi de görsel olarak da etkileyici olmaktadır.
Yapılarda kolonlar ve kirişler ısı kaybının yaşandığı ilk bölgelerdir. Bu nedenle, dış cephe kaplaması iç cephe kaplamasına göre yalıtım açısından daha faydalıdır ve ömrü daha uzundur. Dış cephenin kaplanması ile birlikte kolonlara, kirişlere, duvarlara ve pencerenin merkezine alt kısmına uygulama yapılabilir. Aynı zamanda yapının korozyon problemini önlemeye de yardımcı olur.
Mantolamanın avantajları;
- Hava koşullarına suya ve hava sızmasına karşı genişletilmiş bir koruma sağlar. Bu özellik ayrıca, bir projenin inşaat süreci sırasında havaya maruz kaldığında ürünün kendisini korumasına da yardımcı olur.
- Buhar geçirgenliği ve duvar boşluğunda sıkışan nemin engellenmesine neden olur. Küf ve küf oluşumunu engeller.
- Yanmaz alçı ve cam-mat yüzeyleri sayesinde yangına karşı dayanıklıdır.
- Çok yönlü, pratik ve uygulaması kolaydır.
- Ses titreşimlerinin enerjisini dağıtmak için geliştirilmiş ve gürültüyü azaltır.
- Bina dış yüzeyindeki her türlü kiriş, kolon, hatıl vb.. betonarme yapı elemanlarını tamamen yalıtarak ısı köprülerinin oluşmasını engeller.
- Binayı dışarıdan bir manto gibi sararak ana malzemede sıcaklık farkları sebebi ile oluşabilecek çatlakları ve hasarları önler. Dış duvarlarda oluşan yaz kış sıcaklık farkları 5 oC kadar çıkabilmektedir.
- Bina dış duvarları dış ortamın tüm etkilerinden korunur.
- Yoğuşma riski en aza indirilir.
- Hem ısı hem de su yalıtımı sağlar
- Tekniğe uygun yapılmış bir mantolama uygulaması %50’ye varan ısı tasarrufu sağlar.
- Mantolama yapılmış binalarda ısı dengeli bir şekilde dağıldığı için yoğuşma ve hava akımı olmaz, bu sayede konforlu bir yaşam alanı elde edilmiş olur.
- Yakıt tüketimini azalttığı için çevrenin korunmasına katkı sağlar.
- Binanın dış duvarlarında beton içindeki donatıları korozyona karşı koruyarak bina ömrünü uzatır.
Mantolama sistemleri birkaç senede bir tekrarlanan bir uygulama olmadığı için korunması ve uzun ömürlü olabilmesi sizin elinizdedir. Tüm avantajlarından sonuna kadar faydalanabilmek için dikkat edilmesi gerekmektedir. Eski binalarda mantolama tatbikatları öncesinde klimaların, antenlerin, tabelaların, çamaşır demirlerinin tümünün sökülmesi gerekmektedir. Sistemin ana prensibi hiçbir aralık kalmadan cephenin tamamının ısı yalıtım levhaları ile kapanması olduğu için söz konusu unsurların mantolama sonrası cepheye monte edilmemesi çok daha sağlıklı bir karar olacaktır. Yine eski binalarda daire doğramalarının değiştirilmesi düşünülüyorsa mantolama öncesi bu değişikliğinde yapılması da sistemin zarar görmemesi adına önemli katkı sağlayacaktır. Bazı binalarda zemin katlar araç otoparkına cephelidir. Bu tip durumlarda cephe duvarının önüne çiçeklik, çit veya araçlar için lastik bar demirlerinin konması istenmeyen kaza risklerini ortadan kaldıracaktır. Bina yönetimlerinin mantolama sonrası kat malikleriyle beraber ortak karar alarak ilerleyen dönemlerde de dış cephe ısı yalıtım sistemlerine özel yönetim tedbirleri alınması herkesin ortak çıkarına olacaktır. Tüm bu tedbirlere rağmen onarım isteyen bir durum söz konusu olduğunda binanızın uygulamalarını yapan firmayla görüşüp yardım talep etmeniz doğru bir seçim olacaktır.
Mantolamada ısı yalıtımı, sıcak ya da soğuk havanın ısı köprüleri vasıtası ile konutların içine girmesini ya da çıkmasını engellemek adına yapılan işlemlerdir. Sürekli artan enerji faturaları ısınma için ayrılan bütçeleri de arttırmaktadır. Tüketilen toplam enerjinin 1/3 kadar oranının konutlar için sarf edildiği düşünüldüğünde ısı yalıtımı artık bir ihtiyaç durumuna gelmiş bulunmaktadır. Enerji tasarrufunun yanında ısı yalıtımı, konutların ömrünü uzatmak, değerini arttırmak, arzu edilen konfor şartlarını sağlamak, sağlıklı bir yaşam sürmek, çevre kirliliğini azaltmak ve sağlıklı bir çevre oluşturmak için hayata geçirilmesi gereken bir uygulamadır.
Isı yalıtımı neden yaptırmalıyız?
- Kışın soğuğu yazın ise sıcağı geçirmeyen ısı yalıtım sistemleri ile 4 mevsim kusursuz performans alınabilir.
- Doğru yalıtım uygulamaları ile ısıtma ve soğutma giderlerinizde %40-60 oranında tasarruf sağlayabilirsiniz
- Isı yalıtım uygulamaları ile küf ve nemden uzak tutar.
- Isı yalıtım uygulamaları Türkiye ve Avrupa Standartlarına uygun ve ekolojik dengeyi korumaya yardımcı bir sistemdir. Kömür ya da doğalgaz gibi fosil yakıtların tüketiminin azaltılması ile doğanın korunmasına katkıda bulunmaktadır.
İç Cephe Mantolama
Binaların yalıtımında tercih edilen yöntemlerden biri de dış cephe mantolama uygulamasının yapılamadığı durumlarda tercih edilen iç cephe mantolama uygulamasıdır. Konut yönetimleri ortak ısı yalıtımı kararı alamamışsa daire sakinleri iç cephe mantolama uygulaması yaptırarak çok az da olsa ısı tasarrufu yapmış olur.
İç cephe mantolamanın uygulama şekli dış cephe mantolama uygulaması gibidir. Duvarlar ısı yalıtım levhaları ile kaplanır ve boyanır, isteğe bağlı olarak alçıpan uygulamaları ile estetik bir görünüm elde edilebilmektedir.
Peki iç cephe mantolama sakıncaları nelerdir?
- Duvarlarda ısı köprüleri oluşturur ve tam ısı yalıtımı sağlayamaz.
- Binanın dış duvarlar korunmadığı için, dış cephede oluşabilecek çatlaklar yapı elemanlarının ıslanmasına sebep olur. Su sızıntısının zamanla iç yüzeye kadar ulaşması durumunda küf, mantar, boya dökülmesi ve benzeri hasarlara neden olur.
- Oluşan rutubet, küf, mantar vb. olumsuzluklar sebebi ile insan sağlığı açısından tehlike oluşturmaktadır.
- Isıtma sistemi (kombi,klima vb.) kapatıldığında oda sıcaklığı hızla düşmeye başlar.
- İç duvarlara uygulandığı için bina dış yüzeyinin ısınmasına engel olamaz ve yaz aylarında enerji tasarrufu sağlayamaz.
- Yapı malzemelerinin ısı depolama kabiliyetinden faydalanılamaz.
İç cephe mantolama ve dış cephe mantolamanın karşılaştırılması;
- Dış cephe mantolama, binayı dışarıdan bir kabuk gibi sararak tam ve etkin bir ısı yalıtımı sağlar. İçten Mantolama, sadece iç duvarlara uygulanabildiği için döşeme kasetlerinde ısı köprüleri oluşturur ve etkin ısı yalıtımı sağlamaz.
- Dış cephe mantolama binadaki tüm rutubeti engeller. İç cephe mantolama dış yüzeyde su sızıntısı yoksa sadece duvarlardaki rutubeti engelleyebilir, fakat tavan ve döşemelerde rutubeti artırmış olur.
- Dış cephe mantolama binayı tüm dış etkilerden korur. İç cephe mantolama, rutubet ve nem hala içeri girdiği için, içten yapılan kaplama malzemelerinin ve iç cephe boyasının zarar görerek dökülmesine sebep olur.
- Dış cephe mantolamada, ısı iletim katsayısı düşük daha kalın ısı yalıtım levhaları kullanılabilir, bu da ısı yalıtımından tam performans alınmasını sağlar. İç mantolamada 2 ya da 3 cm lik ısı yalıtım levhası kullanılabilir, bu da etkin bir ısı yalıtımı sağlayamaz.
Peki mantolama nasıl yapılır?
Mantolama uygulaması yedi aşamadan oluşmaktadır.
- Yüzey hazırlığı: Uygulama yapılacak yüzey tozdan, kirden ve nemden arındırılmalıdır. Dökülme ya da kabarma olan yüzeyler özel tel fırçalar ile temizlenmeli, çatlak ve kırık yerler onarılmalıdır.
- Subasman Profilinini Yerleştirilmesi: Mantolama uygulaması için kullanılan mantolama levhaları subasman profiline içerisine yerleştirilerek düzgün bir hat oluşturulması sağlanmalıdır.
- Mantolama Levhalarının Yapıştırılması: Levhaların yapıştırılacak yüzeylerinin kenarları boyunca çerçeve metodu ile yapıştırma harcı sürülür. Levhaların ortalarına noktasal yapıştırıcı sürülür.
- Mantolama Levhalarının Dübellenmesi: Yapıştırma işleminde kullanılan harcın kurumasından ortalama bir gün sonra rüzgar ve türbülans etkilerini önlemek amacıyla, ısı yalıtım malzemeleri plastik dübel ile metrekareye altı adet gelecek şekilde dış cepheye tespit edilir.
- Köşe Profillerinin Yerleştirilmesi: Bina dış yüzeyindeki köşelere su ve rüzgar etkileri ile mantolama sisteminde oluşabilecek ayrılma risklerini engellemek ve düzgün köşeler elde etmek için köşe profili uygulaması yapılır. Damlalık, dilatasyon ve denizlik profilleri konulması gereken yerlere uygulanır.
- Fileli Sıva Uygulaması: Mantolama levhalarının üzerine birinci kat sıva uygulaması yapılır, çatlama ve kopmaları engelleyen donatı filesi ilk kat sıvanın içine gömülerek yerleştirilir. Sıva kurumadan daha kalın olan ikinci kat sıva uygulaması yapılır.
- Dekoratif Dış Cephe Kaplamaları ve Dış Cephe Boya Uygulaması: Sıva uygulaması tamamen kuruduktan sonra çimento esaslı mala ile uygulanabilen son kat dekoratif kaplama tekstürlü bir görünüm verilerek uygulanır. Dekoratif dış cephe kaplaması yapılırken, yukarıdan aşağıya doğru hızlı bir şekilde uygulanmalı ve estetik görünümü bozacak hatalı uygulama yapılmamasına dikkat edilmelidir.
- Dekoratif dış cephe kaplamalarının üzerine akrilik esaslı dış cephe boya uygulaması yapılarak mantolama uygulaması sonlandırılır.
Ankara’nın En İyi Mantolama Firmaları
Şad İnşaat
Dış cephe mantolama ısı yalıtım sistemleri alanında hizmet vermektedir. Kaliteli ürün ve işçilikle zamanında teslim ederek müşteri memnuniyeti sağlayan firma 2009 yılından beri hizmet vermektedir. Detaylı bilgi için firma ile görüşebilirisiniz.
Hemen Ulaşmak İçin Tıklayınız
Eminol Grup İnşaat
Mantolama, çatı ve teras yalıtımı, ısı yalıtımı, su yalıtımı, peyzaj ve çevre düzenleme, inşaat yapı gibi birçok alanda hizmet veren firma 2006 yılından beri hizmet vermektedir. Uzman kadrosuyla kaliteli hizmet veren firma müşteri odaklı olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Detaylı bilgi için firma ile görüşebilirsiniz.
Hemen Ulaşmak İçin Tıklayınız
Er-Fa Grup Mantolama
32 yıldır sektörün öncü gelen firmalarından olan Er-Fa Grup mantolama, ısı yalıtımı, çevre düzenleme, çatı ve teras yalıtımı gibi birçok alanda da hizmet vermektedir. Detaylı bilgi için firma ile görüşebilirsiniz.
Hemen Ulaşmak İçin Tıklayınız
MK Türkoğlu İnşaat
1986 yılında kurulmuş olup 2016 yılında yenilenerek birçok sektörde hizmet vermektedir. Estetik ve fonksiyonel açıdan kaliteden ödün vermeden müşteri memnuniyetini sağlamak için hizmet vermektedir. Detaylı bilgi için firma ile görüşebilirisiniz.
Hemen Ulaşmak İçin Tıklayınız
NR Grup
Mantolama ve izolasyon alanında hizmet veren firma uzman kadrosuyla müşteri memnuniyeti sağlayarak sektörün önde gelen firmalarındandır. Detaylı bilgi için firma ile görüşebilirsiniz.
Hemen Ulaşmak İçin Tıklayınız
Nes Yapı
1996 yılından itibaren çok uzun yıllardır sektörde yer almaktadır. Türkiye genelinde birçok bölgede profesyonel hizmet vermektedir. Detaylı bilgi için firma ile görüşebilirsiniz.
Hemen Ulaşmak İçin Tıklayınız
İzolin Yalıtım
2006 yılından beri hizmet veren firma kaliteli, hızlı ve ekonomik yapılara üreterek müşteri memnuniyeti sağlamaktadır. Detaylı bilgi için firma ile görüşebilirsiniz.
Hemen Ulaşmak İçin Tıklayınız
Ensan İnşaat
Günümüze inşaat, bilişim, turizm, ithalat, ihracat gibi çeşitli sektörlerde müşteri memnuniyetini birinci planda tutarak güler yüzlü ve kaliteli hizmeti amaç edinmiştir. Detaylı bilgi için firma ile görüşebilirsiniz.
Hemen Ulaşmak İçin Tıklayınız
Timaş Mantolama
20 yıldır hizmet veren firma çatı, ısı, ses, nem ve yangın yalıtımı gibi birçok alanda hizmet vermektedir. Detaylı bilgi için firma ile görüşebilirsiniz.
Hemen Ulaşmak İçin Tıklayınız
Knauf Mantolama
Uzun yıldır hizmet veren firma dış cephe mantolama ve ısı yalıtımı alanında sektörde faaliyet göstermektedir. Detaylı bilgi için firma ile görüşebilirsiniz.
Hemen Ulaşmak İçin Tıklayınız