İçerik Yönetim Modeli – Blog Yazma – Web Tasarımı Yapımı – Web Tasarımı YouTube Videosu Yapımı – Web Sitesi Tasarlama Fiyatları
İçerik Yönetim Modeli
Web uygulamaları genellikle veriler üzerinde işlemler gerçekleştirir. Örnekler, kişisel profil bilgilerinin doldurulmuş formları, bir alışveriş sepetine öğelerin eklenmesi veya Web’de etkinleştirilmiş içerik yönetimi uygulamaları aracılığıyla Web’de yayınlanan içeriğin güncellenmesidir.
Tüm bu durumlarda, Web arayüzü üzerinden gerçekleştirilen eylemlerin yan etkileri vardır, örneğin Web sitesine bağlı bazı veri kaynaklarının içeriğini değiştirirler.
Verileri güncellemeye ek olarak, Web uygulamaları, mevcut sayfanın içeriğine ve kullanıcının seçimlerine veya girdilerine bağlı olarak onlara girdi sağlayarak harici olarak tanımlanmış programları çağırabilir. Bu tür genel amaçlı işlemlere örnek olarak bir kullanıcının oturum açması, e-posta gibi mesajların gönderilmesi vb. verilebilir.
WebML’de işlemlere giriş, veri modelini etkilemez ve sunulan hipermetin modelinin oldukça basit ve sezgisel iki uzantısını gerektirir. İlk uzantı, bir bağlantıda gezinmenin sonucu olarak yürütülen bazı işlemleri ifade etmek için kullanılan işlem birimleri kavramıdır; bir işlem birimi, bir veri manipülasyonunu veya genel bir harici hizmetin yürütülmesini gösterebilir.
İkinci uzantı, OK-linkleri ve KO-linkleri olarak ayrılan operasyon birimlerinin giden linkleri için geçerlidir. OK ve KO-bağlantıları, sırasıyla işlem başarısı ve başarısızlığı kavramını yakalar ve tasarımcının, yürütmenin sonucuna bağlı olarak bir işlemin yürütülmesinden sonra alternatif eylem yolları almasına izin verir.
WebML, nesneler oluşturarak, değiştirerek ve silerek ve bunları ilişkiler yoluyla bağlayarak ve bağlantısını keserek, uygulamanın varlıklarının ve ilişkilerinin örneklerini güncellemek için en sık kullanılan ilkelleri sunan önceden tanımlanmış birkaç işlem birimi içerir.
Önceden tanımlanmış içerik yönetimi işlemleri, atomik olarak yürütülen güncelleme dizileri olan işlemler halinde kümelenebilir; bir işlem belirtildiğinde, ya onu oluşturan tüm bireysel işlemler başarılı bir şekilde yürütülür ya da tüm sıra geri alınır.
Yukarıda bahsedilen yerleşik işlemlerin yanı sıra, isteğe bağlı uygulamaya bağlı hizmetler ve e-ödeme hizmetleri gibi iş bileşenleri, genel işlem genel kavramı kullanılarak temsil edilebilir. Genel bir işlem, iç ayrıntıları WebML’de belirtilmeyen ve WebML birimlerine veya sayfalarına bağlanabilen bir “kara kutudur”.
Normal birimlere ve işlemlere gelince, genel işlemlere işaret eden ve bunlardan gelen bağlantılar, WebML birimleri ile harici işlemler arasında akan bağlam bilgisini taşıyabilir. Bu özellik, isteğe bağlı harici iş mantığının bir WebML hiper metin belirtimine entegrasyonuna izin verir.
İçerik yönetim sistemleri Nelerdir
Cms Nedir Nasıl Kullanılır
İçerik yönetim sistemi örnekleri
İçerik yönetim sistemi Nedir
Cms Nedir Ne İşe Yarar
İçerik yönetim sistemi programları
Youtube CMS Nedir
İçerik Yönetim Sistemi ders notları
Köprü Metinlerini Temsil Etme
Bir WebML şemasının bir UML sınıf diyagramına eşlenmesi aşağıdaki yönergelere göre ilerler:
- Site görünümleri ve alanlar, uygulamanın yukarıdan aşağıya ayrıştırılmasını temsil eden iç içe paketler olarak ifade edilir. {default} ve {landmark} etiketli değerler, alanların ilgili özelliklerini iletmek için kullanılabilir. Site görünümlerini ve alanları temsil etmek için UML gösterimini gösterir.
- Sayfalar, <<page>> stereotipine sahip sınıflandırıcılar tarafından belirtilir. Bir sayfa, alt bileşenlerden oluşan ve diğer nesnelerle ilişkilendirilen karmaşık bir nesne olarak kabul edilir. {home}, {default} ve {landmark} etiketli değerler, sayfaların ilgili özelliklerini iletmek için kullanılabilir.
- Yuvalanmış AND sayfaları, bir sayfanın başka bir sayfanın içine yerleştirilmesiyle gösterilir. Yuvalanmış VEYA sayfaları, WebML VEYA alt sayfalarına karşılık gelen diğer alt sayfaları içeren <<alternatif>> stereotipiyle iç içe geçmiş bir sayfayla temsil edilir. Sayfalar için UML notasyonlarını gösterir.
- Birimler, onları çevreleyen sayfayla ilişkilendirilen sınıflar olarak temsil edilir ve sayfa içindeki iç içe birimlerle temsil edilir. <<data>>, <<multidata>>, <<index>>, <<multi-choice index>>, <<hierarchical index>>, <<scroller>> ve <<entry>> stereotipleri kullanılır WebML birimlerinin farklı türlerini ayırt etmek için. UML’de alışıldığı gibi, diyagramın okunabilirliğini artırmak için metinsel stereotip etiketleri grafik simgelerle değiştirilebilir.
- Veri, dizin ve çoklu veri birimleri tarafından görüntülenen nitelikler, birim öğesinin sınıf nitelikleri olarak listelenir. Giriş birimleri tarafından görüntülenen alanlar, <<input>> stereotipiyle giriş birimi öğesinin sınıf nitelikleri olarak listelenir. Birimlerin belirli özellikleri (dizin ve çoklu veri birimlerinin sıralama kriteri veya kaydırma birimlerinin blok faktörü gibi) uygun etiketli değerlerle temsil edilir. Farklı WebML birimleri türlerinin temsilini özetler.
- Bir birimin kaynak varlığı ve seçicisi, seçici koşullarını ifade eden bir OCL kısıtlaması ile etiketlenmiş, birim sınıfı ile varlık sınıfı arasındaki bir ilişki olarak temsil edilir. UML’de ifade edilen seçicileri olan birimleri göstermektedir.
- Sayfalar veya birimler arasındaki bir bağlantı, <<bağ>> stereotipiyle yönlendirilmiş bir ilişki olarak temsil edilir. Bağlantıların parametreleri, bağlantıyla ilişkili bir veya daha fazla etiketli değerle ifade edilir. <<automatic>> ve <<transport>> stereotipleri, ilgili bağlantı türlerini iletmek için kullanılabilir. WebML bağlantıları ve bağlantı parametreleri için gösterimleri özetler.
Bu yazımız, içeriği salt okunur modda yayınlamak için Web uygulamalarına odaklanarak, köprü metni modellemenin temellerini sunar. Gösterilen köprü metni modeli, birimler, sayfalar ve bağlantılar kavramlarına odaklanmıştır.
Birimler, görüntülenecek temel içerik parçalarını tanımlar; sayfalar, iyi tanımlanmış bir iletişim amacını yerine getirmek için kullanıcıya teslim edilen birimlerin kombinasyonlarıdır; bağlantılar, kullanıcının gezinmesini ve etkileşimini destekleyen ve birimlerin içeriğini hesaplamak için gereken parametrelerin geçişini sağlayan birimler ve/veya sayfalar arasındaki bağlantıları belirtir.
Birimlerin belirtilmesi, açıklanan Varlık İlişkisi modeline dayanır: bir birim, veri şemasının bir veya daha fazla varlığının üzerinde tanımlanır ve fiilen katkıda bulunan nesneleri belirtmek için varlık öz niteliklerinden ve ilişkilerinden yararlanan seçici koşullarla ilişkilendirilebilir.
Sayfalar, birimler ve bağlantılar, içeriğin belirli bir kullanıcı grubuna teslimi gibi belirli bir dizi gereksinimi karşılamayı amaçlayan, uyumlu hiper metinleri temsil eden site görünümlerinde paketlenir.
Karmaşık site görünümleri, sayfaları homojen bir amaçla kümeleyen bir alanlar hiyerarşisine bölünebilir. Sayfalar arası ve alanlar arası gezinme, kullanıcının gezinmesi sırasında bir noktada kaydedilen ve daha sonra bazı birimlerin içeriğini hesaplamak için kullanılan atomik bilgi parçaları olan küresel parametrelerden yararlanabilir.
Bu ilkellerin modelleme gücü, onları birçok şekilde birleştirme, çok çeşitli iletişim etkileri elde etme olasılığında yatmaktadır. Sık kullanılan Web tasarım modellerini temsil eden birkaç faydalı sayfa ve birim konfigürasyonu örneği gösterdik.
Son olarak, bu gösterime aşina olan tasarımcıların, Web uygulamalarının hipermetinsel ön ucunu modellemek için becerilerini yeniden kullanmalarına izin vermek için, WebML ilkellerinin UML’de nasıl temsil edileceğini gösterdik.