Ankara
0 (312) 276 75 93
info@billgatesweb.com

Önbellek Yenilemesi – Blog Yazma – Web Tasarımı Yapımı – Web Tasarımı YouTube Videosu Yapımı – Web Sitesi Tasarlama Fiyatları

Web Danışmanlık Hizmeti, Seo Hizmeti Al, Mobile Uygulama Yaptır, Back Link Satın Al, Blog Yazdırmak İstiyorum, Makale YAZDIRMA siteleri, Parayla makale YAZDIRMA, Seo makale fiyatları, Sayfa başı yazı yazma ücreti, İngilizce makale yazdırma, Akademik makale YAZDIRMA, Makale Fiyatları 2022, Makale yazma, Blog Yazdırma, Akademik Danışmanlık, Tercüme Danışmanlık & 0 (312) 276 75 93

Önbellek Yenilemesi – Blog Yazma – Web Tasarımı Yapımı – Web Tasarımı YouTube Videosu Yapımı – Web Sitesi Tasarlama Fiyatları

 Alan Adına İçerikle Ekleme

Önbellek Ne Zaman Kaydedilmeli ve Yenilenmeli?

Bir önbellek altyapısı uygulamanın en zorlu yönü, iki konunun ele alınmasını gerektiren önbelleğe alınmış içeriğin yönetimidir:

  • Önbellek doldurma, yani önbelleğin doldurulma şekli.
  • Önbellek yenileme, yani önbelleğe alınan içeriğin geçersiz kılınma ve yenilenme şekli.

Önbellek doldurma, resimli olarak gösterildiği gibi içeriği iterek veya çekerek yapılabilir. Push yaklaşımı, içeriğin orijinal konumundan önbelleğe toplu olarak aktarılmasını gerektirir. Bu tür bir aktarım genellikle çevrimdışı olarak periyodik olarak yapılır ve müşteri taleplerinden bağımsızdır.

Push tabanlı önbelleğe almanın tipik bir örneği, tüm sayfaları Web sunucusuna talep ederek ve bunları önbellekte depolayarak dinamik bir Web sitesinin statik bir sürümünü üreten Web sitesi somutlaştırmadır. Site materyalizasyonu, tüm dinamik Web sitesinde gezinebilen ve alınan tüm sayfaları statik HTML dosyaları olarak kaydedebilen, çevrimdışı tarayıcılar adı verilen özel araçlar yardımıyla gerçekleştirilebilir.

Push tabanlı önbellek yönetiminin başka bir örneği, veri erişimini hızlandırmak için bir veya daha fazla çoğaltılmış veritabanının Web uygulamasına veya kurumsal bilgi sistemine sunulduğu veritabanlarında gerçekleşir.

İçinde, bu çözümün bir Web uygulamasının veri katmanına nasıl uygulanacağını gösteriyoruz. Çekme yaklaşımı, önbelleği yönetmenin klasik yoludur.

İçerik, bir istemci isteği üzerine kaynak sunucudan önbelleğe aktarılır: istenen nesne zaten önbellekteyse (önbellek isabeti) geri döndürülür, aksi takdirde (önbellek kaçırma) istek, kaynak sunucuya yönlendirilir ve nesneyi üretir ve önbellek içeriğini günceller. Çekme tabanlı yaklaşımda, içerik periyodik olarak yenilenmez, ancak her nesne ayrı ayrı yönetilir ve önbellek geçersiz kılma protokolü tarafından belirlenen bir süre boyunca önbellekte kalır.

Önbellek geçersiz kılma protokolleri, istemciye gönderilen kaynakların geçerliliğini sağlamayı amaçlayan, önbellek ve sunucu arasında istek ve yanıt alışverişi için kurallar kümesidir. Protokol kuralları, önbelleğe alınan nesnelerin doğasına bağlıdır.

Örneğin, HTTP 1.1, statik nesneleri önbelleğe almak için iki tür kural belirten bir geçersiz kılma protokolü içerir:

Sona erme kuralları: önbellekteki bir nesnenin süresini dikte edin. Geçersiz kılma kuralları: önbelleğe alınan nesnenin orijinal nesneyle uyumlu olup olmadığını doğrulamak için ölçütler oluşturun.

Geçersiz kılma protokolleri, birden çok uygulama tarafından bağımsız olarak güncellenen içeriğe bağlı olabilen JSP sayfaları gibi dinamik nesnelerin önbelleğe alınması için daha karmaşıktır. Bu durumda sorun, içerik güncellemelerini durdurmak ve önbelleğe alınan nesnenin kopyasını yenileyen önbelleğe bildirmektir.

Bir Sunucu Hızlandırıcı ve Önbelleğe Alma Yönergeleri Kullanarak Dinamik İçeriği Önbelleğe Alma

Bu bölümü, Web önbelleğe almanın en ilginç uygulaması olan dinamik Web sayfalarını önbelleğe almanın bazı teknik yönlerini ortaya koyan önemli bir örnekle sonlandırıyoruz. Örnek, Akamai, ATG, BEA, Circadence, Digital Island, Oracle ve Vignette gibi Web uygulaması geliştirme platformları ve mimarileri pazarındaki en iyi oyuncular tarafından ortaklaşa yönlendirilen Edge Side Kapsıyor (ESI) girişiminden alınmıştır. 

ESI, dinamik Web sayfalarının önbelleğe alınabilir parçalarını tanımlamak için bir mimari, bir geçersiz kılma protokolü ve bir işaretleme dili içerir.

ESI, bir kaynak sunucu adına hareket eden aracılar olan vekillerin kullanılmasını gerektirir. Suretler, sunucu hızlandırıcıları olarak veya ağ boyunca, bir CDN’nin öğeleri olarak, kaynak sunucuya yakın bir yerde konuşlandırılabilir. ESI kavramının Java uygulaması olan JESI’ye dayalı bir sunucu hızlandırıcı mimarisini gösterir.


Uygulama önbellek temizleme Nedir
Google önbellek
Telefonda önbellek temizleme ne işe yarar
Whatsapp önbellek temizleme ne işe yarar
Uygulama önbellek temizleme zararlımı
WhatsApp önbellek temizleme
İnstagram önbellek Nedir
Telefonda önbellek Nedir


Mimari, aşağıdakileri içeren üç katmanlı konfigürasyonun geliştirilmiş bir versiyonudur:

  • Orta katman, Web sunucusunu ve sunucu uygulaması kapsayıcısını barındıran makinenin önüne yerleştirilmiş bir önbellek yöneticisi içerir.
  • Sunucu uygulaması kapsayıcısındaki sayfa şablonları, önbelleğe alma yönergelerini belirten özel amaçlı etiketler içerir.
  • Önbellek yöneticisi, önbellek yönetimi komutlarını yürütebilen bir ESI işlemci içerir.

Önbelleğe alınacak sayfa parçası ve sona erme kuralları dahil olmak üzere, önbelleğe almanın tüm ilgili yönleri, JSP şablonuna JESI etiketlerinin eklenmesiyle ifade edilir. JESI etiketleri, geliştiricinin JSP sayfa şablonlarını farklı önbelleğe alma gereksinimleriyle parçalara ayırmasına izin verir.

Örneğin, bir sayfa statik içerik, haftalık olarak değişen bir ürün dizini ve günlük olarak güncellenen bir haber dizini içerebilir. JESI ile, üç sayfa parçası, farklı yenileme ilkeleri kullanılarak ayrı ayrı önbelleğe alınabilir.

JESI etiketlerinin lezzetini gösterir.  1, 2 ve 3 numaralı HTML bloklarına karşılık gelen statik içeriği ve 1 ve 2 numaralı JSP parçaları tarafından temsil edilen bazı dinamik içeriği karıştıran bir JSP sayfa şablonunu göstermektedir. varsayılan önbelleğe alma parametrelerini ayarlayan jesi:template adlı özel etiket, örneğin örnekte 3.600 saniye olan sona erme süresi.

JESI işlemcisi, tüm statik HTML bloklarını, şablon varsayılanına eşit bir yaşam süresi aralığı ile tek bir önbelleğe alınabilir nesne olarak ele alır. Şablonun içinde, dinamik içerik üretmeye yönelik JSP kodu jesi:fragment etiketi ile çevrilidir. Her etiket, işlemci tarafından jesi:fragment etiketinde ifade edilen parametrelere göre yönetilen, ayrı bir önbelleğe alınabilir nesne olarak ele alınan dinamik olarak üretilmiş içeriğin bir bölümünü sınırlar.

JESI işlemcisi, örneğin veri güncellemelerinin bir sonucu olarak, önbellek nesnelerinin açıkça geçersiz kılınmasını da işleyebilir. Bu amaçla, geçersiz kılma işlemi bir jesi:invalidate etiketi içeren bir JSP şablonuyla sarılmalıdır. Geçersiz kılınacak nesneler, önbellekten kaldırılacak nesne kümesini elde etmek için JESI işlemcisi tarafından değerlendirilen bir ifade olan bir seçici aracılığıyla tanımlanır.

Bu bölümde, uygulama faaliyetlerine başlamadan önce temel bir görev olan veri yoğun bir Web uygulamasını destekleyen mimarinin tasarımını ele aldık. Mimari tasarım, donanım ve yazılım seçiminden ağ topolojisine kadar en farklı konuları etkileyen birbirine bağlı birçok karar gerektirir.

Bu tür kararların üstesinden gelmek için, mimari tasarımın amaçlarını ve bu amaçları etkileyen değişkenleri anlamak önemlidir. Bu bölümde performans, ölçeklenebilirlik, kullanılabilirlik, oturum bakımı ve güvenlik gibi tasarım faktörlerini tartıştık.

Bu değişkenler ışığında, dört mimariyi (tek sunucu, ayrılmış veritabanı, ayrılmış/kopyalanmış Web sunucusu ve yürütme motoru ve uygulama sunucusu) tanıttık ve karşılaştırdık.

Ayrıca, bir Web uygulamasını dağıtmada muhtemelen en zorlu hedef olan performans analizi ve ayarlama temel sorununu tartıştık ve performans iyileştirme ve maliyet düşürme ihtiyaçlarını dengelemek için önbelleğe alma kullanımını gösterdik. İlerleyen bölümlerde, gösterilen mimarilerin çeşitli “kutularını” yakınlaştıracağız ve veri yoğun bir uygulamanın uygulanmasıyla bunların nasıl doldurulacağını göstereceğiz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

× Bize Whatsapp'tan Ulaşın